1. HABERLER

  2. MAGAZİN

  3. 3 ARALIK DÜNYA ENGELLİLER GÜNÜ
3 ARALIK DÜNYA ENGELLİLER GÜNÜ

3 ARALIK DÜNYA ENGELLİLER GÜNÜ

3 ARALIK DÜNYA ENGELLİLER GÜNÜ

A+A-

Büyükşehir Belediyesi 3 Aralık Dünya Engelliler Günü’nde Başkentli engellileri müziğe, gösteriye, şiire, tiyatroya, eğlenceye doyurdu. Kocatepe Kültür Merkezi’nde düzenlenen eğlence programında, 10 engelli vatandaşın yüzü Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek tarafından dağıtılan tekerlekli sandalye ile güldü. Başkan Gökçek, “Sizlere ne yapsak az. Dualarınızı eksik etmeyin” dedi.

Büyükşehir Belediyesi’nin Sosyal Hizmetler Eğitim ve Yardım Vakfı (SOS Vakfı) ile ortaklaşa gerçekleştirdiği eğlence programı Başkentli engellilere her yönüyle dolu dolu bir gün yaşattı. Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek’in ev sahipliği yaptığı programa SOS Vakfı Başkanı ve Halk Ekmek Genel Müdürü Ali İlkbahar’ın yanı sıra bürokratlar, Büyükşehir Belediyesi Aile Yaşam Merkezi Engelli Lokali üyeleri ile engelli öğrencilerin ilgisi de yoğun oldu.

    Katılımcıların alkışları ve sevgi gösterileri eşliğinde kürsüye davet edilen Başkan Gökçek, Ankara Büyükşehir Belediyesi olarak güçlerinin yettiği kadar engelli vatandaşların yanında olmaya çalıştıklarını kaydetti. Bundan sonra da engellilere yönelik çalışmalara ara vermeden devam edeceklerini vurgulayan Başkan Gökçek, “Günün birinde engelli olmamak için hiç bir neden yok. Engelin bin bir çeşidi var. Allah hiçbirimizi çaresiz bırakmasın, bizi desteksiz bırakmasın” diye konuştu.

Konuşmasının devamında Büyükşehir Belediyesi’nin engellilere yönelik çalışmalarını aktaran Başkan Gökçek, hizmetleri şöyle sıraladı:

“Bunların içinde bildiğiniz vardır bilmediğiniz vardır. Ama hepsini öğrenecek olursanız çevrenize aktarma imkanınız olur.

Bizim, Ankara’da 24 adet asansörlü aracımız var. Bu araçlarla sizler telefon açtığınız zaman sizi evlerden alıp istediğiniz yere götürebiliyoruz. Bugüne kadar yıllık ortalama 12 bin kişiyi getirdik götürdük. Toplam 82 bin 861 kişiyi taşımışız. Tamamen ücretsiz yapılan bir hizmet.”

 

 

- EVLERDE ÜCRETSİZ TEMİZLİK

“Engellilerin evlerinde temizlik hizmetlerini ücretsiz yapıyoruz. Bugüne kadar 123 bin engellinin evini temizlemişiz.

Evde bakım onarım hizmetleri yapıyoruz. Yani bazı imalatlar yapılması gerekiyor. Bugüne kadar 8 bin 813 aileye bu hizmeti vermişiz.

Bazı engelli kardeşlerimizin psiko-sosyal desteğe ihtiyacı oluyor. Bugüne kadar da 27 bin kardeşimize bu hizmeti vermişiz.

Bazı kardeşlerimizin fizyo-terapi görmesi gerekiyor. Engelliler havuzumuz var. Sincan’daki bu havuzumuzdan da bugüne kadar 27 bin 81 kardeşimiz yararlandı.”

 

- OTOBÜSLERİN TAMAMI RAMPALI OLACAK

“470 rampalı otobüs var. Sayılarını günbegün çoğaltmaya çalışıyoruz. İnşallah önümüzdeki yıllarda otobüslerimizin tamamında rampalar oluşacak.

100 adet akıllı durak yaptık. Bu duraklarda engelli kardeşlerimizin otobüslerin gelip gittiğini duyma şansı olacak.

Otobüste özel anons sistemleri yaptık.

Ayrıca ücretsiz ulaşım için iki ayrı kategori var. 23 bin 639 kişi ücretsiz yararlanıyor, indirimli yararlanan sayısı ise 19 bin 285. Yani Ankara’da 42 bin 924 engelliye ücretsiz veya indirimli otobüse binmelerini sağlıyoruz.

Tatil imkanı sağladık engelli arkadaşlarımıza. Akçay Tatil Kampına giden engelli arkadaşımızın sayısı 1669.

Görme engelliler için bir internet kafe açtık. Beşevler Metro İstasyonu’nun hemen girişinde… Buradan da 5 bin 524 engelli kardeşimiz bugüne kadar yararlanmış. Burada pek çok konuda hizmet var.”

 

- “ENGELLİ OKULLARINA ÜCRETSİZ YEMEK”

“Ankara’da 38 tane engelli okulu var. 38 engelli okulunun istisnasız bütün yemeklerini Ankara Büyükşehir Belediyesi veriyor. Günlük olarak onların ücretsiz yemeklerini temin ediyoruz.

Ekonomik durumu iyi olmayan ve özellikle iyi olmadığı için de hasta bezi alamayan kardeşlerimiz var. Bu kardeşlerimizin yardımlarını devamlı temin etmeye çalışıyoruz.

Tüm simit tezgahlarını engelli kardeşlerimize dağıttık. Şu anda caddeye çıktığınız zaman bir simit tezgahı görürseniz mutlaka bir engelli kardeşimiz çalışıyordur.

İşitme cihazı, konuşan saat, beyaz baston, koltuk değneği hizmetlerimiz de devamlı yaptığımız yardımlar.”

 

- 120 KM İZ YOLU YAPILDI

Alt üst geçit,  metro ve Ankaray’da engellilerin kullanımına yönelik toplam 55 adet engelli asansörü var. Yürüyen merdivenleri de yeniledik. İnşallah bir ay içinde devreye girecek.

Kurslar düzenliyoruz. Sosyal faaliyetlere katılmalarını temin ediyoruz.

Engelliler için Bahçelievler’de küçük bir ticaret merkezi var. Engelli kardeşlerimiz orada rızkını kazanıyor, ücret almıyoruz.

Ambulans hizmetimiz var. Allah esirgesin acil bir şey olsa ALO 188’den ambulans ücretsiz hemen yetişiyor size.

Sosyal yardımlar konusunda öncelikli olarak yararlanan kitle engelli kardeşlerimiz.

Ankara’da bir iz çalışması başlattık ve bütün Türkiye’ye örnek oldu. 120 km izler yaptık. Ayrıca son zamanlarda 1500 rampa yaptık. Daha rahat inip çıkabilsinler diye.

250 adet kavşağa da sese duyarlı akustik veya sinyal verici yaya geçidi cihazı monte edildi, ayrıca da 751 tane sinyalize özel kavşak yapıldı.”

Konuşmasını “Sizlere ne yapsak az. Sizlerin duası bize makbul, Bizlerden duanızı esirgemeyin” sözleriyle sürdüren Başkan Gökçek, tekerlekli sandalye dağıtımı yapılacağını da hatırlatarak, “Kimin sandalye ihtiyacı varsa vermek bizim görevimiz. İhtiyacı olan bizi arasın” dedi.

Programa katılamayan eşi Nevin Gökçek’in de selamlarını ileten Başkan Gökçek, “Eşimin sizlere olan muhabbetini, sevgisini bilirsiniz. ‘Benim selamlarımı götür, mutlaka gözlerinden öp’ dedi. Bunu aktarmış oluyorum. Hepinizi çok seviyorum. Hepinizi Allaha emanet ediyorum” diye konuştu.

Daha sonra Başkan Gökçek bir kısmı akülü olan 10 tekerlekli sandalyeyi ihtiyaç sahibi engellilere dağıttı.

 

Bu haber toplam 1670 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.