1. HABERLER

  2. MAGAZİN

  3. BOSNA HERSEK’TE MEHTER RÜZGARI
BOSNA HERSEK’TE MEHTER RÜZGARI

BOSNA HERSEK’TE MEHTER RÜZGARI

BOSNA HERSEK’TE MEHTER RÜZGARI

A+A-

Ankara Büyükşehir Belediyesi Mehter Takımı, Bosna Hersek’te verdiği konserle Bosnalıların gönlünü fethetti.

Uluslar arası Saraybosna Üniversitesi tarafından düzenlenen “Türkiye’nin Manevi Mimarları” programına katılmak üzere Bosna Hersek’te bulunan Büyükşehir Belediyesi Mehter Takımı Fojnica kentinde verdiği konserde büyük ilgi gördü.

Türkiye’nin Manevi Mimarları etkinlikleri öncesinde Yunus Emre Enstitüsü Türk Kültür Merkezi önünde Bosnalılara mini bir konser veren Dünya’nın en eski askeri bandosu olan mehteran takımı, daha sonra Fojnica sokaklarında Mehteran yürüyüşü gerçekleştirdi.

Uluslararası Saraybosna Üniversitesi’nin tarafından düzenlenen ve 5 gün sürecek olan Türkiye’nin Manevi Mimarları, etkinlikleri kapsamında Ankara Büyükşehir Belediyesi Mehter Takımı, Fojnica kentinin ardından Saraybosna, Travnik ve Mostar kentlerinde birer konser verecek.

 

-MEHTER TAKIMINA YOĞUN İLGİ

 

Yunus Emre Enstitüsü Fojnica Türk Kültür Merkezi’nin önünde Başlayan etkinlikte Ankara Büyükşehir Belediyesi Mehter Takımı,  Pelevne, Türkler geliyor, Estergon Kalesi, Osmanlıyız biz marşlarını söylediler. Daha sonra Fojnica sokaklarında Mehteran yürüyüşüne  başlayan Mehter takımına yol kenarlarında bulunan Bosnalılar alkışlarla eşlik ederek büyük ilgi gösterdiler.

Yürüyüş ve gösterinin ardından Bosnalıların fotoğraf çektirme isteğini kırmayan mehteranlar, bosnalı çocuklara gösteri kıyafetlerinin bir parçası olan kavukları takarak poz vermeleri ise sıcak anların yaşanmasına neden oldu.

 

-YÜZYILLLAR SONRA BOSNADA KÖS SESİ

 

“Türkiye’nin Manevi Mimarları” etkinliklerinin başladığı Fojnica (Foynitsa) tarihte büyük önem taşıyor. Fatih Sultan Mehmet, Bosna-Hersek'i fethinden sonra, 28 Mayıs 1463 tarihinde bir ahidname yazdırmıştır. Bu ahitnameyle Bosnalı gayrimüslimlere geniş çaplı bir koruma sağlamamıştır. Aslı Bosna-Hersek'in Fojnica şehrindeki Fransisken Katolik Kilisesi'nde olan bu ferman özel olarak korunuyor ve sergileniyor.

İlk duyulduğundan 550 yıl sonra tekrar Fojnica (Foynitsa) sokaklarında yankılan kös sesi ve Mehteran ezgileri yerel halkın büyük ilgisini çekerken Osmanlının girdiği yerlerde ne kadar adaletli ve inançlara saygılı olduğunu bir kez daha anımsattı.

Bu haber toplam 1582 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.