1. HABERLER

  2. EKONOMİ

  3. Çağlayan: Babayiğit yerli motoru üretene denir
Çağlayan: Babayiğit yerli motoru üretene denir

Çağlayan: Babayiğit yerli motoru üretene denir

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, yerli otomobil konusuyla ilgili değerlendirmelerde bulundu.

A+A-

 

Ekonomi Bakanı Çağlayan, dışarıdan ithal edilen otomobil motoru ve aktarma organlarının 'stratejik yatırımlar' kapsamına alınacağını ve stratejik yatırımlara çok ciddi teşvikler vereceklerini müjdeledi.

"BABAYİĞİT"İ TARİF ETTİ

Çağlayan yerli otomobil konusunda ise şöyle dedi: "Başbakanımızın dediği babayiğitlikten anladığımız 'bunu Türkiye'de yapacak olanlardır.' Yoksa ben motoru dışarda yapacağım, aktarma organını yapacağım, bunlar zaten var."

YERLİ OTOMOBİLE TEŞVİK

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan'dan yerli otomobile teşvik müjdesi geldi. Çağlayan yeni teşvik sisteminde otomobil motoru ve aktarma organlarının 'stratejik yatırımlar' kapsamında ciddi teşvikler alacağını duyurdu.

Bakan Çağlayan, Fiat-Koç ortaklığının 'Türk malı otomobili biz yapacağız' çıkışı ile yeniden alevlenen yerli otomobil üretimi ile ilgili görüşlerini açıkladı. Başbakan Tayyip Erdoğan'ın, "Yerli otomobil üretecek babayiğit var mı?" sözlerini hatırlatan Çağlayan, sözlerin ne anlama geldiğini şöyle açıkladı:

"Bu işte Başbakanımızın babayiğitlikten kastı şu; yerli otomobilin tamamını Türkiye'de yapmaya soyunacak bir güç ve irade var mı? Var. Altyapımız var, sektör, teknoloji ve pazar var. Türkiye'nin gelmiş olduğu seviye var. Geriye kalan şey, çıkıp bunu cesur şekilde Türk mühendisinin tasarımı, Türk sanayicisinin kendi kuracağı motor teknolojisiyle yapmak. Niye ben başkasının motor teknolojisini alayım? Kendi teknolojimi yapacak güce sahibim. Aktarma organı yapmak çok zor bir şey değil. Bunlar çok kolay şeyler. Bugünün Türkiye'sinde artık bunların lafı bile olmaz. "

HAMALLIKTAN KURTULMAK LAZIM

"Kendi otomobilimizden kastımız, kendi tasarımımız kendi dizaynımız ve Türkiye'de yapılan bir sistem. Sadece motoru değil her şeyine varıncaya kadar her şeyinin içeride üretildiği bir sistem olacak" diyen Çağlayan, sektörün artık hamallık değil işi yüksek katma değerli bir yapıya dönüştürmesi gerektiğinin altını çizdi.

Hükümet olarak 2023 hedefleri ve idealleri olduğunu söyleyen Çağlayan şöyle devam etti:

"Sektörün artık montaj sanayinden çıkması lazım. Onun için bu konuda kimin ne dediğini ortalıkta ben bilemem; bizim burada anladığımız, beklediğimiz babayiğitlik tırnak içinde söylüyorum 'bunu Türkiye'de yapacak olanlardır.' Yoksa ben motoru dışarda yapacağım, aktarma organını yapacağım, bunlar zaten var. Bunun adının 'A' olması, 'B' olması bizim için önemli değil." (Habertürk) 

Bu haber toplam 1697 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.