1. HABERLER

  2. CHP neden kaybetti?
CHP neden kaybetti?

CHP neden kaybetti?

CHP neden kaybetti?

A+A-

Türkiye’de 2014 yerel seçimi genellikle parti düzeyinde söylem ve vaatler üzerinden şekillenen ve merkezi siyasetin öne çıktığı bir süreçte yaşandı.

CHP İÇİN TARİHİ HEZİMET

Gölbaşı’nda hem seçim kampanyası dönemi hem de seçim sonrası oluşan tablo, genel Türkiye tablosundan da bazı farklılıklar gösterdi. Bu bakımdan Gölbaşı’ndaki seçim sonuçları Gölbaşı’na yabancı olanlar için şaşırtıcı oldu; zira Cumhuriyet Halk Partisi’nin (CHP) nin başarılı olmasını bekleyenler için tam bir hayal kırıklığı oldu.

Gölbaşı’nda 2011 genel seçimlerinde yaklaşık 12 bin oy alarak ikinci parti olan CHP, yerel seçimlerde adaylarının erken açıklanmasına rağmen bu seçim sonucunda da kaybettiği görüldü.

SONUÇ SÜRPRİZ OLMADI

Oysa Gölbaşı’nı ve Gölbaşı’nın yerel dinamiklerini bilenler için bu sonuç sürpriz olmadı. Çünkü seçim sonucunda Gölbaşı genelinde adayların niteliklerinin ve seçmenlerin sosyo-demografik yapısından çok Ankara merkezli muhalif siyasal söylemler “İlçemde MHP, büyükşehirde CHP söylemi” belirleyici oldu.

HERKES BU SORUYU SORUYOR: “CHP NEDEN BU KADAR AZ OY ALDI”

Gölbaşı’nda yapılan seçimler sonrası, Ak Parti sandıktan birinci çıkarken, MHP ikinci, CHP ise kendi seçmenlerinden bile oy alamadı ve üçüncü parti oldu. Aslında Gölbaşı için önemli olan soru Ak Parti’nin nasıl kazandığından çok CHP’nin bu kadar az oy aldığı. Zira son genel seçimlerde CHP Gölbaşı’nda ikinci parti olmuş ve herkesin takdir ettiği, beğendiği hatta erken açıklanan bir adayla “Ercan Şimşek” le yola çıkmıştı.

CHP-MHP İTTİFAKI

Durum böyleyken 2014 yerel seçiminde CHP’nin Gölbaşı’nda başarıya ulaşamamasının en belirgin nedeninin ülke genelinde yapılan “MHP-CHP” ittifakı  olduğunu söylemek mümkün. CHP’nin Büyükşehir adayının Gölbaşı’nda dişe dokunur bir seçim faaliyetinde bulunmaması, mümkün olduğunca Gölbaşı’na gelmemek istemesi, CHP’yi Gölbaşı’nda güçsüz kılmıştır.

MANSUR YAVAŞ, ODABAŞI’NA ZARAR VERMEMEK İÇİN Mİ GÖLBAŞI’NA GELMEDİ

Mansur Yavaş, Gölbaşı’nda ciddi bir tanıtım kampanyası yapsaydı, ve Gölbaşı'nda da oyların CHP'ye verilmesi gerektiğini belirtseydi bugün CHP’nin Gölbaşı’ndaki hali içler acısı olmazdı. Ama malumunuz ki Mansur Yavaş her zaman "Ben siyaset üstüyüm" diyerek "Ben" merkezli seçim kampanyasını yürüttü.

CHP tabanının büyük çoğunluğu ve örgütü her ne kadar içlerine sindiremeseler de, Yavaş’a gereken desteği vermiştir. Bana göre CHP örgütünün Mansur Yavaş’a verdiği destek, Yavaş cephesinden karşılık bulamamıştır. Yavaş, eski dava arkadaşı MHP’li Yakup Odabaşı’nın oylarını bölmemek adına CHP’nin Gölbaşı adayı Ercan Şimşek’e destek vermemiştir. Gölbaşı’nda CHP’den MHP’ye, Büyükşehir’de de MHP’den CHP’ye büyük kaymalar olmuştur…

AKSAKAL CHP’LİLERE SİTEM ETMİŞTİ

Bu kanıyı CHP’nin eski meclis üyesi Yusuf Aksakal ise şu sözlerle doğruluyor “CUMHURİYET HALK PARTİLİYİM DEYİP MHP YE OY VERENLER “Sahil Parkı girişinde astığı üç hilalden, Parti liderleri Bahçeli ve Türkeş isimlerini parklara verilmesinden, her gün sizin paranızla siyaset uğruna, çeşitli meslek gruplarına verdiği yemeklerde çok mu memnun kaldınız da oy verdiniz?.”.

YAVAŞ’IN ADAYLIĞI “BİZİM ERCAN”A ZARAR VERDİ

BİZİM ERCAN’A YAZIK OLDU

Nitekim bu kanımı CHP içerisinde etkin olan kişiler de ne yazık ki, doğruluyor. Sonuç olarak sol seçmenler oylarını Büyükşehir’de CHP’ye, Gölbaşı’nda ise MHP’ye verdi. İşin özü kısacası Mansur Yavaş’ın CHP’den adaylığı ve sonrasındaki tutumu Ercan Şimşek ile Gölbaşı CHP’ye zarar verdi ve CHP’nin Gölbaşı’nda tarihi bir seçim yenilgisi almasına neden oldu.

Sözün özü “Bizim Ercan”a yazık oldu.

Bu haber toplam 2829 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum