1. HABERLER

  2. CHP'den Yaşar Kemal önerisi
CHP'den Yaşar Kemal önerisi

CHP'den Yaşar Kemal önerisi

CHP’li Gölbaşı Belediye Meclis Üyeleri Bülent Elikesik ve Hatice Hüsnüoğlu, hayata veda eden “Edebiyatın Ulu Çınarı” Yaşar Kemal için önerge verdi.

A+A-

CHP’li Gölbaşı Belediye Meclis Üyeleri Bülent Elikesik ve Hatice Hüsnüoğlu, hayata veda eden “Edebiyatın Ulu Çınarı” Yaşar Kemal için önerge verdi.

CHP’li üyeler Gölbaşı Belediye Meclisine verdikleri önergede Yaşar Kemal’ın adını Gölbaşı’nda yaşatılması için, usta edebiyatçının adının Gölbaşı’nda bir yere verilmesini istedi.

YAŞAR KEMAL KİMDİR?

Yaşar Kemal'in eşi Tilda Kemal'in ölümü sonrası Tilda ile Yaşar Kemal'in hikayesi yazar Cengiz Çandar şu satırlarla anlatmıştı:

Onun için miydi, yoksa avlunun köşesinde süzgün bir fidan gibi bir kenara ilişmiş duran, Türk dilinin koca çınarı, dev cüsseli eşi için mi?

"Dünyaya geldiğinde adını Mathilda koymuşlardı. Osmanlı Bankası'nın Genel Müdürü'nün kızı. Padişah Abdülhamit'in baştabibi Jak Mandil Paşa'nın torunu. Paşa torunu Mathilda. Onu tanıyan herkesin, hangi yaştan olurlarsa olsunlar, tek sözcükle seslendikleri andıkları göze batmayan, alçakgönüllü, zeka kumkuması, zarif kadın: Tilda.

Dünyaya Yahudi olarak doğmuştu, Abdülhamit'in baştabibi Jak Mandil Paşa'nın torunu. Ve, Abdülhamit'in babası Sultan Abdülmecit'in yaptırdığı Teşvikiye Camii'nden fatihalarla uğurlanarak, bir Müslüman mezarlığında son yolculuğuna çıktı. 19. yüzyıl camiinde, 21. yüzyıl başlarında bir hazin ve bir o kadar anlamlı tören. Tabut, cenaze arabasına doğru omuzlarda yol alırken, neydi acaba o? "Son Osmanlı"yı mı uğurluyorduk; yoksa toplumumuzun harikulade dokusunun, derinliğinin bugünlere ve yarınlara izdüşümünü mü izliyorduk?

Doktoru cüzdanında"Kelime-i Şahadet" bulmuş vasiyet niyetine. Varoluşunda karınca emeği bulunan dev eşi ile, sonsuz yolculuğun mekanında da ayrı düşmek istememiş. Mathilda doğdu,Tilda Kemal olarak Teşvikiye Camii'nden kalkıp, Müslüman mezarlığında uykuya girdi.

 

Bu haber toplam 1755 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.