1. HABERLER

  2. Fatih Duruay'ın başkanlığa giden yolu
Fatih Duruay'ın başkanlığa giden yolu

Fatih Duruay'ın başkanlığa giden yolu

Gölbaşı'nın siyasi tarihini en iyi bilen gazetecilerden Bayram Türkmez, Fatih Duruay'ın belediye başkanlığına giden yolu ve bu yolda verdiği mücadeleyi yazdı.

A+A-

Gölbaşı'nın siyasi tarihini en iyi bilen gazetecilerden Bayram Türkmez, Fatih Duruay'ın belediye başkanlığına giden yolu ve bu yolda verdiği mücadeleyi yazdı.

İşte o yazı;

Yıl: 2003

AK Parti İlçe Başkanı Asker Yıldız…  Teşkilat yönetim etkilisi : Yakup Kurtoğlu… Hedef : Abdulnasır Haşlak’ı Belediye Başkanı yapabilmek…. 

   Ve 2004-2009 yılı amaçlarına ulaşıyorlar. Abdulnasır Haşlak belediye başkanı oluyor…. Ancak, öncesinin hikayesini bilmek lazım ki bu işlerin kolay olmadığını da anlayabilmek için…

  Ben burada sadece bazı kongre süreçlerini  yüzeysel anlatacağım ve atasözümüz olan “Keser döner, sap döner, birgün hesap döner” özlü sözünün gerçekliğini de ortaya koyacağım…

Nisan 2003  tarihinde AK Parti İlçe Teşkilatında  kongre yapılacağı için üyeleri arasında bir heyecan var.  İlçe Başkanı Asker Yıldız'ın yeniden aday olacağı dillendirilirken, diğer adayın da Fatih Duruay olacağı konuşuluyor.  428 delegesi olan AK Parti Gölbaşı Teşkilat yönetimi de bu iki aday adayı arasında bölündü.

  “ Asker Yıldız yeniden seçilirse Belediye Başkan adayının A.NasırHaşlak veya parti değiştirerek AK Parti’ye katılan bir siyasetçinin, Fatih Duruay kazanırsa,  Doğan Çağatay, Ramazan Yılmaz... gibi isimlerin adaylığının konuşulacağı söyleniyor.” (Gölbaşı Ekspres Gazetesi  10 Nisan 2003 tarih sayfa 3.)

26 Nisan 2003 tarihinde yapılması kesinleşen AK Parti İlçe Kongresi için geriye sayım başladı.  Fatih Duruay ve Asker Yıldız gurubu olarak teşkilat üyeleri ikiye bölündü. 428 delegenin oy kullanacağı kongre de liste sorunu yaşanmaya başladı.  Teşkilatın yasal olarak asmak zorunda olduğu delege listesi asılmayınca ilçe seçim kuruluna şikayet edilerek, hakim kararıyla teşkilatta askıya çıkarıldı.  Listeyi inceleyen Fatih Duruay ve ekibi  en az 50 delegenin isimlerinin değiştiğini belirterek, şikayetçi olduklarını açıkladılar.

   Ancak, bir sorunda kendileri için vardı.  Fatih Duruay ile Doğan Çağatay’ın da ismi listede yoktu. Bir çok defa talep ediyorlar ancak  üyelikleri yapılmıyordu. AK Parti İlçe Teşkilatı’nda üyeliği bulunmayan Fatih Duruay nasıl olupta, AK Parti İlçe Başkanlığı’na üye olacaktı… Bir türlü Gölbaşı İlçe Teşkilatında üyeliğini yenileyemeyen Fatih Duruay ve Doğan Çağatay Konya/Kulu AK Parti İlçe Teşkilatı’na üye olarak ancak  partili olabildiler.

    VE KONGREYE GİDİLİYOR…FATİH DURUAY AK PARTİ GÖLBAŞI'NDA ÜYE DAHİ YAPILMIYOR...

   Kongreden önce konuşmalar yapılıyor.  Fatih Duruay’ın Konya/Kulu üyesi olması nedeniyle, Gölbaşı İlçe Teşkilatı Başkanlığı’na  aday olamayacağı tartışılıyor.  Asker Yıldız/Haşlak  gurubu aday olamaz derken, Fatih Duruay gurubu aday olabilir diyor, hatta kongreyi izlemeye gelen milletvekilleri bile bu konu da ikiye bölünüyordu.  Sonun da, Aday olabileceği yönünde görüşler ağırlık kazandı ve İlçe Başkanlığına aday oldu.

Akarçay Düğün Salonunda yapılan kongreye 377 deleğe katıldı. Bu delegelerden 195 oy Asker Yıldız’a, 178 oy Fatih Duruay’a çıktı.  Seçimi 17 oy farkla kaybeden Fatih Duruay ve gurubu salonu terk edip çıkarak,  AK Parti Genel Merkezi’ne de delege değiştirildiği ve üye   kayıtlarının yapılmadığı gerekçesiyle de şikayetçi oldu.  Çekişmenin temelinde hemşehricilik  olayının etkili olduğu öne sürüldü.

ASKER YILDIZ’IN  AK PARTİ YÖNETİM KURULU ÜYELERİ ŞU İSİMLERDEN OLUŞTU:  Aydın Gülhan, Erhan Ercan, Devlet Yanık, A.Kemal Gençcan, Göksel Akbaş, Müjdat Çelik, A.Nasır Haşlak, İbrahim İkiz, Ali Temur, Hasan Demirci, Hacı Ceylan, Hüseyin Karademir, İsmet Vatansever, Hayri Doğan, Hasan Çoşkun, Satılmış Akgeyik, Zilfikar Karaaslanoğlu, Servet Güneş, Hayati Karaca, Halit Uçar, Kaplan Şahinkaya, H.İbrahim Meral, Selim Kaymak, Bayram Dursun Mustafa Akyazı, Nuri Pala, Paşa Demir, Kurban Kurtoğlu, Alaattin Günaydın…

     Asker Yıldız listesinde,  Fatih Duruay'ın babası Hacı Fethi Duruay' da İl Delegesi olarak yazıldı.  Gölbaşı'nda hayırsever olarak tanınan, Cami Derneği aracılığı ile ilçedeki birçok camiye, hastane ve okula yardımları bulunan Hacı Fethi Duruay ilçede kendini din işlerine adamış bir insan olarak bilinir. Abdulnasır Haşlak ekibi kaleyi içtende fethetmiş,  Fatih Duruay'ın babasını yanlarında (İl deleğesi olarak listede) göstermişti.  İmam Hatip Mezunları Derneği Başkanı olan  Hacı Fethi Duruay camilere vd.  yaptığı yardımlar kamuya malolunca,    2009-2014 yılı Belediye Başkanı  olan Yakup Odabaşı döneminde Mevlana Cami'sinin önündeki parka ismi verildi.  Bu park,  Fethi Duruay parkı oldu.

FATİH DURUAY’IN YÖNETİM LİSTESİ ŞÖYLEYDİ:  Engin Çelik, Arif Özçelik, Hüdai Okman, Mehmet Tümer, Fevzi Çağlayan, Gülben Yıldırım, Muhsin Cebeoğlu, Ahmet Yılmaz, Tahir Emekli, Osman Pala, Ahmet Çelik, Adnan Gül, Talat Okman, Burhanettin Yıldırımoğlu… (Gölbaşı Ekspres Gazetesi sayı 167)

   (Bir konu da hak vermek lazım. Asker Yıldız ilçe başkanlığı dönemince kimseyi yerli yabancı diye ayırt etmeden ilçeye hizmet etmeye çalışmıştır. Parti içi çekişmeleri hariç)

VE ABDULNASIR HAŞLAK BELEDİYE BAŞKAN ADAYI,  FATİH DURUAY MECLİS ÜYESİ ADAYI

   2004 yılı yerel seçimleri geldiğinde  Belediye Başkan Aday adayları arasında Abdulnasır Haşlak, Fatih Duruay  AK Parti içinde etkili isimler başkan aday adayı oluyor. MHP aday listesini Seçim Kurulu’na geç bildirince seçime giremedi,  DYP’den  Belediye Başkan Adayı Namık Kemal Doğan, CHP’den Eski Belediye Başkanı Erdal Eren arasında başkanlık yarışı oldu.

   Abdulnasır Haşlak seçimi kazandı.  Yapılan tüm çalışmalar hedefini tutturmuş ve Haşlak’ı belediye başkanı seçilmişti.  Belediye Başkanı seçilen Haşlak,  belediye yönetiminde vatandaşların ve partililerin yoğun talepleri karşısında işin içinden çıkılmayacağı psikolojini yaşadı enaz 2 ay belediye ye uğramadı, yerine Yakup Kurtoğlu vekalet ederek belediyeyi yönetti.

      2009 yılı seçimlerinde  Fatih Duruay, AK Parti Başkan adayı Abdulnasır Haşlak'ın meclis üyesi listesinin 1. sırasında yer aldı. Ancak, bu seçimde de Başkan Adayı Abdulnasır Haşlak kaybetmişti.

        2009 yılındaki seçimde,  Fatih Duruay'ın meclis üyeliği adaylığı hayli tartışmalı olmuştu.   Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek'in gözde ismi olan Ramazan Yılmaz'ın 1. sıra meclis üyesi olması isteği Yakup Kurtoğlu tarafından kabul edilmedi. Haşlak'ın sağ kolu olan  Yakup Kurtoğlu, Fatih Duruay'ın meclis üyesi listesinin 1. sırasında yer almasını sağladı ve  Duruay,  Büyükşehir Belediye Meclis Üyesi seçildi.  (2009-2014)

      Bu arada 2008 yılına kadar teşkilatta Asker Yıldız başkanlığı devam ederken,  2008 yılından sonra daha sonra yapılan kongre de Fatih Duruay tarafından desteklenen Ramazan Şimşek ilçe başkanı seçilecekti. Ramazan Şimşek 2 dönem ilçe başkanlığı yaptıktan sonra yine Genel Merkez ve İl Teşkilatı ile ilçeden bazı AK Partililerinin baskısıyla 2011 döneminde yapılacak kongre de aday olmaması istendi...

   ( 2009 yerel seçimleri için  Osman Karaaslan’ın Gölbaşı siyasetinde ismi pek geçmemektedir.  Ancak, ilk defa Akademi Eğitimi alan bir AK Partili  Gölbaşı Belediyesi Meclis Üyesi Aday adayı olarak gündeme geldi.)

    2011 yılında  Pembe Köşk Düğün Salonu’nda  yapılan kongre de Ramazan Şimşek’e dönemin İl Başkanı Murat Alparslan ve diğer yöneticiler de söz vererek, kendisinin yine siyaseten biryerde değerlendirileceğini açıkladılar.  Kongre de tek liste ile Osman Karaaslan AK Parti’nin yeni İlçe Başkanı olarak seçilir.

     2014 yılı seçimler önce Ramazan Şimşek AK Parti’den kalabalık bir gurupla birlikte istifa eder.

Ramazan Şimşek verilen sözlere atıfta bulunuyor ve şöyle diyordu.  “Biz yine de çizgimizden çıkmadık. Tüm tabanın baskısına rağmen bekledik. Aday adaylığı dönemimde partim ve Gölbaşı menfaatleri doğrultusunda devam ettik. Adaylık Fatih beye kısmet oldu. Ama ben şunu görüyorum 2009 seçimlerinde parti aleyhine çalışanlar bu partiye oy vermeyenleri malesef görüyoruz ki partinin başındalar. Üzülerek söylüyorum ki bu partiye maddi manevi her şeyini vermiş kişiler parti dışında tutulmaktadır.”

    2014 seçimlerinin adayları da ortaya çıkmaya başladı.  AK Partiden Fatih Duruay,  MHP’den Yakup Odabaşı, CHP’den Ercan Şimşek Belediye Başkan Adayı oldu.   Fatih Duruay, daha önce DYP'den başkan adayı olan ve 2010 yılında  AK Partiye geçen Namık Kemal Doğan'ın destegini de alır.

       İstifa eden AK Parti İlçe Başkanı Ramazan Şimşek boşta kalmıştı. AK Partiyle de ters düşmüştü.  MHP’ye getirmek için kolları sıvayan MHP  Gölbaşı Eski İlçe Başkanı ve Büyükşehir Belediye Meclis  Üyesi Kadir Yanık girişimleriyle gerçekleşti. Büyükşehir Belediyesi İmar Komisyonu’nda bir dönem görev alan Kadir Yanık  Ramazan Şimşek'i MHP’ye getirdi. Zira, Şimşek, Kadir Yanık'a teşekkür ediyordu.   Ramazan Şimşek  MHP  Belediye Meclis Üyeliği adaylığında 2. Sırada yerini aldı. Ve bugün Büyükşehir Belediye Meclis Üyesi, hatta Gurup Başkan vekili bile oldu.

VE BUGÜN…

 Siyasetin ne kadar mücadele gerektiği,  organize işler halinde yürüdüğü, tek başına kimsenin siyasette başarılı olamayacağı gerçeği ortaya çıkarken bir atasözümüz adeta gerçekleşmişti.

Bir dönem Gölbaşı AK Parti İlçe Teşkilatı’na üye dahi yapılmayan Fatih Duruay bugün Gölbaşı Belediye Başkanı olarak hizmet veriyor.

Onun için atalarımız boşuna özlü sözleri söylememişler...Ne ekersen, onu biçersin!..Keser döner, sap döner, bir gün hesap döner!

Kaybedenlerin neden kaybettiği, kazananların da neden kazandığı belli olan bir siyaset...

Bu haber toplam 2860 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.