1. HABERLER

  2. MAGAZİN

  3. GECEKONDU SAKİNLERİNİN KONUT SEVİNCİ DEVAM EDİYOR
GECEKONDU SAKİNLERİNİN KONUT SEVİNCİ DEVAM EDİYOR

GECEKONDU SAKİNLERİNİN KONUT SEVİNCİ DEVAM EDİYOR

GECEKONDU SAKİNLERİNİN KONUT SEVİNCİ DEVAM EDİYOR

A+A-

  Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin Kentsel Dönüşüm Projeleri kapsamında bulunan ancak belgesi olmadığı için hak sahibi olmayan gecekondu sahipleri için yapılan konutların teslimi devam ediyor.

Yeni Mamak Kentsel Dönüşüm Projesi kapsamında Mamak Kusunlar Bölgesi’nde inşa edilen 1374 konuttan daha önce kura ile sahiplerine teslim edilen 839 konutun ardından 223 konut daha çekilen kuranın ardından sahiplerine teslim edildi. 

         Mamak Necmettin Erbakan Kültür ve Kongre Sarayı’nda düzenlenen konut kura teslim törenine Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Ali Gökşin TOKİ Başkan Yardımcısı Ahmet Şahin, Mamak Belediye Başkanı Mesut Akgül gecekondu sahipleri ile çok sayıda vatandaş katıldı.

  

“YENİ MAMAK PROJESİ’NDE EMEĞİ GEÇENLERE TEŞEKKÜR EDERİM”

Kura çekiliş töreni öncesinde konuşan Mamak Belediye Başkanı Mesut Akgül, üç yıl öncesinde hiçbir konut hakkı olmayan vatandaşlar için yapılan konutları verdiklerini ifade ederek, “Proje kapsamında bulunan fakat tapu ya da tapu tahsis belgesi bulunmadığı için hiçbir hakkı olmayan vatandaşlarımız vardı.  Bu vatandaşlar için ne yapabiliriz diye Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek’e durumu açtık. Bu konuda bir kez bile bizi ikiletmedi ve ‘sosyal belediyecilik anlayışı ile elbette bu vatandaşlarımız için çözüm bulmamız şarttır’ diyerek 1374 konutun inşası için start verdi. İşte bugün o yapılan 1374 konuttan daha önce 839 konutun teslimini gerçekleştirmiştik. Bugün de 223 konutun daha çekilişini yapıyoruz. Bunun için başta Sayın Başbakanımız olmak üzere, Sayın Büyükşehir Belediye Başkanımıza ve TOKİ Başkanına ve herkese teşekkür ederiz” dedi.

        TOKİ Başkan Yardımcısı Ahmet Şahin de piyasa şartlarında ev sahibi olması güç olan vatandaşlar için kalıcı ve ucuz konutlar ürettiklerini ifade ederek, Büyükşehir Belediyesi’nin gerçekleştirdiği kentsel dönüşüm projeleri kapsamında uzlaşma sağlanan vatandaşlar için planlı ve sağlıklı konutlar ürettiklerini kaydetti.

 

“SÖZÜMÜZÜ YERİNE GETİRMENİN ONURUNU YAŞIYORUZ”

 

        Vatandaşların yoğun alkışları ve  Biz senden razıyız, Allah ta senden razı olsun tezahüratlarıyla kürsüye gelen Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek konuşmasına “Allaha hamd olsun ki Cenab-ı Allah verdiğimiz sözleri teker teker yerine getirmeyi bize nasip ediyor. Bizler sizlere konutlarınızın sözünü verdik. Bugün verdiğimiz sözü yerine getirmek nasip oldu” sözleriyle başladı.

           Amaçlarının Büyükşehir Belediyesi tarafından yapımı sürmekte olan tüm kentsel dönüşüm projelerini en kısa zamanda gerçekleştirerek, vatandaşların yaşam kalitelerini yükselmek olduğunu ifade eden Başkan Gökçek, “Ankara kentsel dönüşüm projelerinde dünyaya örnek. Yeni Mamak Kentsel Dönüşüm Projesi, bunların en önemli örneklerinden birisidir.  7 milyon metrekarelik alanıyla Dünyanın en büyük kentsel dönüşüm projesinin Mamak Kentsel Dönüşüm Projesi olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz”  dedi.

         Projenin 14 mahalleyi kapsayarak 11 etap olarak yapıldığını ifade eden Başkan Gökçek, şöyle konuştu: 

        “Proje kapsamında yaklaşık 13 bin 750 gecekondu yer almaktadır. Bugüne kadar 6 bin 600 gecekondu sahibi ile anlaşma sağladık. Hepsini bir arada yapmıyoruz, çünkü bir taraftan yıkıp bir taraftan yapıp teslim etmek istiyoruz. İnsanları mağdur etmemek istiyoruz. 5. Etap Üreğil, Derbent, Araplar ve Dutluk mahallelerinden oluşan etaplardır. Burada ihaleler devam ediyor. 2 bin 950 gecekondunun ise yıkımını öncelikli olarak gerçekleştirdik.”

       Bölgede, 4 bin 3 konutun ihalesinin tamamlanarak üretimine başlandığının altını çizen Başkan Gökçek, “İhale süreçleri tamamlandığında 5 bin 150 konutu gelecek yıl sonuna kadar vatandaşlarımıza teslim etmek istiyoruz” dedi.

   

     -SİTELER ESNAFINA MÜJDE

           1. Etapta 37 bin 243 metrekare ticari alan üretiminin ihale edildiği bilgisini de veren Başkan Gökçek, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Buranın da şu anda inşaatına başladık. Seçimden önce bitirebileceğimizi sanmıyorum, ancak seçimden iki üç ay sonra tamamlayabileceğiz. Yine burada 48 bin 670 metrekarelik ticaret alanının da ihalesi yapılacak. Burada bir müjde vermek istiyorum. 37 bin metrekarelik yer bizim sitelerdeki esnafımıza şovrum olarak verilecek. Burada böyle bir alanın olması Mamak’ımızın kalitesini ciddi anlamda arttıracak. 200’ye yakın açık mağaza olacak. Bu mağazalar bilhassa geniş şovrumları olmayan daha ziyade küçük ve imalatçı esnaf için olacak. Bunlar mallarını burada teşhir etme imkanı bulacaklar. Bu hem Ankara’ya renk katacak hem de siteler esnafına katkı sağlayacak. Bunu da 6 ya da 8 ay içinde tamamlamış olacağız. Bu da bölgemizin değerini otomatik olarak arttırmış olacak.”  

 

“KİRA ÖDER GİBİ EV SAHİBİ OLACAKSINIZ”         

         Kentsel dönüşüm projeleri kapsamında Mamak Projesi’nde yer alan belgesiz statüsündeki gecekondu sahiplerinin olduğunu da kaydeden Başkan Gökçek, daha sonra şunları söyledi:

         “TOKİ ile belediyemiz belgesiz statüsündeki gecekondu sahipleri için Mamak İlçesi Kusunlar Mahallesi’nde 1374 adet konut üretti. Bugüne kadar Kusunlar’da üretilen sözleşme imzalayan 839 konutu vatandaşlara teslim ettik. Vatandaşlarımız evlerinde oturmaya başladı. 2. Kura paketinde yer alan 223 adet konutun daha kurasını çekmek üzere buradayız. Kusunlar konutları 2+1  büyüklüktedir. Ayrıca konutlar;  Ankara çevre yoluna 3 kilometre, İKEA AVM’ye 5 kilometre, Mavi Göl’e 9 kilometredir.  Ayrıca sosyal donatılar açısından 24 derslikli bir lise, 32 derslikli bir ilköğretim okulu, cami, kreş, ticaret merkezi, park alanları ve altyapı ile çevre düzenlemeleri tamamlandı.”

           Konutlarınsatış bedelleri hakkında da bilgi veren Başkan Gökçek,“Bugün kurası çekilecek konutların satış bedelleri  39 bin 652 Tl ile 55 bin 246 Tl arasında değişmektedir. Ödemeler 180 ay yani 15 yıl üzerinden yapılacak.  Yıllık artış oranlarına gelince 6 aylık periyotlarda bir önceki 6 aya ilişkin memur maaşı, TFE ve ÜFE oranlarının en düşük nispetinde artış olacak. Yani kesinlikle enflasyonun üzerinden fazla artış olmayacak. ‘Kira parası bile olmayacak sizin için” şeklinde konuştu.

        Başkan Gökçek, törende Kusunlar konutlarının yeni sahiplerine seslenerek, çocukları için yapılan parkları yetersiz görmeleri halinde büyütebileceklerini belirterek, “Biz Büyükşehir Belediyesi ve Mamak Belediyesi olarak bu konuda size yeni parklar yapmaya da söz veriyoruz. Biz iki belediye olarak el ele vererek aramızda hiçbir problem olmadan çalıştık. Birbirimizi destekleyerek yaptığımız çalışmalar neticesinde Mamak’ın çehresi sizin de gördüğünüz gibi tamamen değişti. Mamak her şeye layıktır. Her zaman bize destek oluyorsunuz. Allah razı olsun. Partimiz bizi aday gösterirse sizlere hizmet vermeye devam edeceğiz. Sizleri mutlu görmek, bizi de çok mutlu edecek” diye konuştu.     

 

      “OTURACAĞI EVİN KURASINI HERKES KENDİ ÇEKSİN”

        Konuşmaların ardından kura çekimine geçmeden önce Başkan Gökçek, kuralarda herkesin en güzel yerin kendisine çıkmasını arzu ettiğini ifade ederek, “Kuraları siz çekiyorsunuz, ne olur bu yüzden bize gönül koymayın. Sizleri çok seviyoruz. Kusurumuz olursa bağışlayın, evlerinizde mutlu, huzurlu zaman geçirin” dedi.

Daha sonra Akgül, TOKİ Başkan Yardımcısı Şahin, noter huzurunda kura çekimi için sahneye geldiler. Başkan Gökçek, kura çekilişinde ilk olarak Binalı Büyükkahraman ve İzzet Yılmaz adlı vatandaşın adını çekti. Hangi dairede oturacağı konusunda ise vatandaşların ısrarına rağmen kura çekmek istemediğini belirten Başkan Gökçek, “Kura sahipleri kendi elleriyle kendi kurasını çeksinler. Çünkü bu kendi şansları olmalı. İyi yer gelmezse bunun vebalini almak istemiyorum” dedi.

    Başkan Gökçek’ten sonra Mesut Akgül, TOKİ Başkan Yardımcısı Şahin kura çekimine katıldılar.

           Vatandaşlar da kura sonuçlarından duydukları memnuniyeti dile getirerek, “Sağolsunlar bizi gecekondudan kurtararak güzel evlere kavuşturdular” dediler.

Sembolik olarak çekilen kuraların ardından hatıra fotoğrafı çektirildi.

Bu haber toplam 1611 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.