1. HABERLER

  2. MAGAZİN

  3. "GLADYATÖR EKMEĞİ" ARPALI EKMEK RAFLARDA
"GLADYATÖR EKMEĞİ" ARPALI EKMEK RAFLARDA

"GLADYATÖR EKMEĞİ" ARPALI EKMEK RAFLARDA

"GLADYATÖR EKMEĞİ" ARPALI EKMEK RAFLARDA

A+A-

   Ankara Büyükşehir Belediyesi Halk Ekmek Fabrikası, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı TAGEM Genel Müdürlüğü ile Hacettepe Üniversitesi’nin işbirliğinde hazırlanan ve tarihi bir tat olan “Kavuzsuz Arpalı Ekmeğin” tanıtımı, düzenlenen bir toplantıyla yapıldı. Sandviç ekmeği boyutunda olan arpalı ekmek, yarından (14 Kasım) itibaren 100 gram ve 50 kuruş olarak satışa sunulacak.

Halk Ekmek Fabrikası Konferans Salonu’nda düzenlenen toplantıya Hacettepe Üniversitesi Rektörü Murat Tuncer, Tarım Gıda ve Hayvancılık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Dr. Nihat Pakdil, Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek’in eşi Nevin Gökçek ile Halk Ekmek Genel Müdürü Ali İlkbahar, bürokratlar ve çok sayıda davetli katıldı.

         Tarihte gladyatörlerin tercih ettiği enerji ve güç deposu olarak bilinen, kolestrol ve sindirim sistemine olumlu etkileriyle göz dolduran, grip önleyici özellikleriyle de dikkat çeken arpalı ekmek, toplantı sonunda yapılan ikramın ardından katılımcılardan tam not aldı.

 

-ESKİ ROMA’DA “GLADYATÖR EKMEĞİ” OLARAK ANILIRDI

         Toplantının açılış konuşmasını yapan Ali İlkbahar, 11 yıllık bir araştırmanın ardından kavuzsuz (kabuksuz) arpa üretimi yapıldığını belirterek, arpanın eski Roma ve İtalya’da zengin ekmeğinin üretilmesinde kullanıldığını belirterek, “Özellikle Roma döneminde, güç ve dayanıklılık gerektirdiği için gladyatörlere sürekli bu ekmek yedirilirmiş” dedi.

İçeriğindeki beta-glukan sayesinde kolestrolün düşürülmesi ve sindirim sistemine olan olumlu etkilerine de değinen İlkbahar, “Ankara Halk Ekmek Fabrikası olarak bir hastane değiliz, tedavi merkezi değiliz ama insanların sağlıklarına katkı sağlamak için çalışmalarımız devam edecek. Biz bir nevi, koruyucu hekimiz. Bütün üretimlerimiz bunun üzerine kurulu” diye konuştu.

İlkbahar’ın ardından konuşan Büyükşehir Belediyesi Halk Ekmek Fabrikası Yönetim Kurulu Başkanı Kemalettin Göktaş da arpalı ekmeği “bir öze dönüş” olarak nitelendirdi.

Arpalı ekmeğin geliştirilmesinde büyük katkı sağlayan Hacettepe Üniversitesi öğretim üyesi Profesör Doktor Hamit Köksel de ekmeğin faydalarına ilişkin bir sunum yaptı.

 

-NEVİN GÖKÇEK: “BEN DE HALK EKMEK TÜKETİCİSİYİM”

           Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek’in eşi ve aynı zamanda Sosyal Hizmetler Eğitim ve Yardım Vakfı Onursal Başkanı Nevin Gökçek, kendisinin de bir Halk Ekmek tüketicisi olduğunu belirterek başladığı konuşmasında, “Halk Ekmek ürünlerini herkese tavsiye ediyorum. Çıkacak olan ekmek için de Hacettepe Üniversitesi, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile Büyükşehir Belediyesi Halk Ekmek Fabrikası’na teşekkür ediyorum. İnsanlık ve sağlık adına yapılan her şey çok güzel. Toplum adına yapılan bu güzel çalışmalar için kendilerini kutluyorum” dedi.  

 

-REKTÖR TUNCER: “BU YIL ANKARA’DA GRİP OLMAYACAK”

         Nevin Gökçek’in ardından kürsüye çıkan Hacettepe Üniversitesi Rektörü Murat Tuncer de ekmeğin 10 binlerce yıldır temel yiyecek maddesi olarak kullanıldığını, maddi ve manevi olarak da kutsal bir anlam ifade ettiğini kaydederek, “İnsanın ekmeği yaşantısıdır” dedi.

         Yeni üretimi yapılan tarihi bir tat olan arpalı ekmeğin çok özel ve önemli bir “fonksiyonel gıda” olduğunu kaydeden Tuncer, “Bu da şu demektir; Beslenirken aynı zamanda sağlığınıza kavuşur ve sağlığınızı desteklersiniz. Mesela hipertansiyon yapmayan tuz, bir fonksiyonel gıdadır. Kavuzsuz ekmekte beta-glukan var. Halk ekmek tam zamanında çıkardı bu ekmeği. Yakında gribal enfeksiyon başladığında eczanelere beta-glukan almaya gideceksiniz. Grip ilaçları beta glukan içerir. Bu ekmek sayesinde Ankara’da artık grip olmayacak” diye konuştu.

Halk Ekmek Fabrikası tarafından üretilen ekmeğin dünyaya kazandırılan bir fonksiyonel gıda olduğunu da kaydeden Rektör Tuncer, sözlerini, “Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” diyerek tamamladı.

         Tarım Gıda ve Hayvancılık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Dr. Nihat Pakdil, bakanlığın yapmış olduğu çalışmalara ilişkin bilgiler vererek, “Bundan sonra çeşitli alanlarda da kullanılan arpayı yeniden kültürümüze alıp tüketimine başlayacağız” dedi.

         Toplantının ardından katılımcılar arpalı ekmek olmak üzere çeşitli ikramların yer aldığı salonda tadına baktıkları tarihi ekmeğe tam not verdiler.

 

Bu haber toplam 1954 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.