1. HABERLER

  2. MAGAZİN

  3. İdama giden süreçte Gölbaşı da var
İdama giden süreçte Gölbaşı da var

İdama giden süreçte Gölbaşı da var

Türkiye Halk Kurtuluş Ordusu'nun kurucusu, Markisist-Leninist Türk devrim Deniz Gezmiş'in idama götüren süreçte Gölbaşı'nda 4 Amerikan askerinin kaçırılması olayının da etkisi olduğunu biliyormuy dunuz?

A+A-

Türkiye Halk Kurtuluş Ordusu'nun kurucusu, Markisist-Leninist Türk devrim Deniz Gezmiş'in idama götüren süreçte Gölbaşı'nda 4 Amerikan askerinin kaçırılması olayının da etkisi olduğunu biliyormuy dunuz?

video

Deniz Gezmiş 15 Şubat 1971’de bir Amerikalı askerin kaçırılmasıyla gündeme gelir. Cumhuriyet, bu çarpıcı haberi, 16 Şubat tarihinde haberi şöyle duyurur:

“Balgat’taki Amerikan tesislerinden dün sabaha karşı 03.30’da zenci Amerikalı Hava Çavuşu J.R.Finley, kimliği bilinmeyen silahlı kişilerce kaçırılmış; 17,5 saat sonra da serbest bırakılmıştır.”

Uluslararası kamuoyunda da yankı uyandıran bu eylemle dünyanın gözü Gezmiş ve arkadaşlarına çevrilir. Olayla ilgili soruşturma sürerken, bu kez Ankara’da dört Amerikalı havacının kaçırılması haberi gündeme düşer.

 

GÖLBAŞI'NDA 4 AMERİKAN ASKERİNİ REHİN ALDILAR

Gölbaşı Ahlatlıbel'deki radar üssünden çıkan Amerikalı askerler Başçavuş Jimie Sexton, erler Larry Heavner, Richard Caraczi ve James Gholson evlerine dönmek için yola koyuldular. Sexton'un 5 aylık hamile eşi Barbara da Ankara'daydı. Her gece olduğu gibi merakla eşini bekliyordu. Amerikalıların şoförü ise İsmail Okşar isminde bir Türktü.

 

ŞOFÖRÜN ELLERİNİ AYAKLARINI BAĞLAYIP TARLAYA ATTILAR
Tam Kepekli boğazını geçecekleri sırada yola devrilmiş bir direk gördüler. Şoför İsmail frene bastı. Arabadan inip direği çekmeye çalıştı. O sırada Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan, Hüseyin İnan ve Mete Ertekin arabanın etrafında belirdiler. Amerikalıları arabadan indirdiler. THKO adına onları gözaltına aldıklarını açıkladılar. Hemen 20 metre ileride, getirdikleri arabaya doluştular. Amerikalıların arabasını ve şoför İsmail'i Mete Ertekin teslim aldı. Şoför İsmail elleri bağlanarak yandaki tarlaya bırakıldı.

O DENİZCİ KİM?
Rehineleri Ayrancı semtindeki bir eve götürdüler. Güvenlik Caddesi Amaç Apartmanı 3 numaralı daireyi daha önceden tutmuş ve eylem için hazır hale getirmişlerdi. Bir denizci teğmenle bir mühendis eylemden 3 hafta önce subay elbiseleriyle gelmiş ve evi Hülagü Can'dan kiralamıştı.

5 Mart 1971’de kaçırılma oalyını Cumhuriyet haberi şöyle duyurur:

“Bir çavuş olmak üzere 4 Amerikalı hava askeri, önceki gece yarısından sonra 01 sıralarından silahlı 5 kişi tarafından Gölbaşı yakınlarından kaçırılmıştır. Sabaha karşı belirsiz zaman aralarıyla TRT, Anadolu Ajansı ve haber ajansına Türk Halk Kurtuluş Ordusu imzası ile bir bildiri kaçırılanların hüviyet kartları bırakılmıştır. Bildiride 36 saat içinde her biri için 100’er bin dolardan 400 bin dolar verilmediği takdirde, 4 Amerikalının kurşuna dizileceği belirtilmiştir.”

TRT ve gazete bürolarına gönderilen bir bildiri ile ilk kez Türkiye Halk Kurtuluş Ordusu adı duyulur. Fidye talebi kabul görmeyince askerler, 8 Mart’ta gözleri bağlı olarak Gölbaşı’na bırakılır. Askerler kendilerine uzatılan mikrofonlarda kaçırılanların kötü bir davranışta bulunmadıklarını anlatırlar uzun uzun.

 

İDAMA MAHKUM ETTİLER

Deniz Gezmiş’in Sivas Sarkışla’da yakalandıktan sonra, 16 Temmuz 1971’de Ankara sıkıyönetim Mahkemesi’nde yargılanmaya başlar. 9 Eylül 1971’de askeri savcı Deniz Gezmiş ve 17 arkadaşının idamını ister.  9 ekim 1971’de sıkıyönetim mahkemesi Gezmiş ve 17 arkadaşını idama mahkum eder.

İdam kararının mecliste kabul edilmesinden sonra, Deniz Gezmiş 6 Mayıs 1972’de idam edilir.

 

CUMHURİYET

 

 

Bu haber toplam 4594 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.