1. HABERLER

  2. EKONOMİ

  3. İhracatta tarihi rekor
İhracatta tarihi rekor

İhracatta tarihi rekor

2011'de ihracat 134.6 milyar dolar ile Cumhuriyet tarihi rekorunu kırdı.

A+A-

İhracat 2011'de yüzde 18.2 artışla 134.6 milyar dolara çıkarak rekor kırdı. Böylece en son 2008 yılında yapılan 132 milyar dolarlık ihracat rekoru geçilmiş oldu.

'KRİZ ÖNCESİ DÖNEME DÖNDÜK'

Rakamları açıklayan Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, "Dünyanın barut fıçısına dönmüş olduğu ortamda böylesine ihracat rakamını gerçekleştirdik. 2011 verisiyle birlikte kriz öncesi döneme dönmüş olduk" dedi.

37 AYIN EN İYİ ARALIK'I

Aralık ayında ihracat yüzde 4.5 artışla 12.1 milyar dolar olarak gerçekleşti. Çağlayan, bu rakamın son 37 ayın en yüksek Aralık ayı ihracatı olduğunu açıkladı.

47 FASILDA REKOR

Çağlayan, 2011 Ocak-Kasım TÜİK verileri baz alındığında 47 fasılda daha fazla ihracat yapılarak yeni bir rekor daha kırıldığını kaydetti. 38 ilin ihracatı da rekor kırdı. Çağlayan, 2011 sonu itibariyle 90 ülkeye ihracat rekoru kırmayı tahmin ettiklerini söyledi.

Çağlayan, böylece 2002 yılında 36 milyar dolardan alınan ihracatın 9 yıl içinde 3,7 katına taşıyarak 134 milyar doların üzerine çıkartmış olduklarını belirterek, "Her şeyin öncesinde şunu söylememe izin verin. Bu ihracat rakamı ile bir rekor kırılmış oldu. İkincisi, Türkiye 2008'de 132 milyar dolar ile kırdığı rekorun ardından başlayan kriz öncesine dönmüş oldu. Bu sebeple bu başarıda katkısı olan başta ihracatçılarımız olmak üzere herkese teşekkür etmek istiyorum" dedi.

Teşekkürü öncelikle ihracatçıların hak ettiğini kaydeden Çağlayan, "Çünkü bu rekor ihracatın gül bahçesinde değil, siyasal ve ekonomik buhranlarla sarsılan, rekabetin had safhaya ulaştığı barut fıçısına dönmüş kritik coğrafyalara ihracat yapanların eseridir" diye konuştu.

İHRACAT İSTANBUL DIŞINDAKİ İLLERE KAYIYOR

TİM verilerine göre, Aralık ayı rakamlarıyla birlikte 2011'de 15 şehir 1 milyar dolarlık ihracat rakamının üzerine çıkmış oldu. Bu rakamların ihracatın İstanbul dışındaki şehirlere kaydığını gösterdiği belirtildi. Bakan Çağlayan, 2011'de 38 ilin ihracat rekorunu kırdığını da ifade etti.

Bu haber toplam 1536 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.