1. HABERLER

  2. EKONOMİ

  3. Kaçak elektrikte hapis cezası kalkıyor
Kaçak elektrikte hapis cezası kalkıyor

Kaçak elektrikte hapis cezası kalkıyor

Meclis'teki düzenleme ile faturasını ödemeyenler için hapis cezası kalkıyor.

A+A-

Yargının hızlandırılması amacıyla hazırlanan yargı paketiyle, hırsızlık suçunun elektrik enerjisi hakkında işlenmesi halinde 2 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası uygulanması düzenlemesi yürürlükten kaldırılıyor. Bu durum elektrik faturası ödemeyen için iyi haber.

FATURASINI ÖDEMEYENLERİN BORCU ÖDEYENLERDEN TAHSİL EDİLİYOR

Faturasını ödeyen milyonlarca abone ise 'kayıp kaçak oranı' bedeliyle faturasını ödemeyen abonenin yükünü üstleniyor. Bu madde Yargı Hizmetlerinin Etkinleştirilmesi Amacıyla Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması ve Basın Yayın Yoluyla İşlenen Suçlara İlişkin Dava ve Cezaların Ertelenmesi Hakkında Kanun Tasarısında yer alıyor.

HAPİS CEZASI VERİLMİYOR

Tasarıya göre kaçak elektrik kullanımı 'karşılıksız yararlanma' suçuna dönüştürülüyor, borcun faiziyle birlikte ödenmesi durumunda hapis cezası verilmiyor, bu cezasızlık halinin suçu ilk kez işleyenlere uygulanıyor. Ancak kaçak elektriği kullanan kişi 5 yıl içinde aynı suçu işlerse, bu hükümden yararlanamayacak ve hapis cezası alacak.

EPDK'NIN HAMLESİ

Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) Merkez Enerji Çalışma Grubu Başkanı Musa Çeçen, elektrikte faturaya yansıyan kayıp kaçak oranının yüzde 4-4.5 arasında olduğunu belirterek, "Oran bölgelere göre değişiyor. Kayıp elektrik dağıtım sisteminin yatırım yapılmayıp eskimesinden kaynaklanan bir olay. Kaçak ise usulsüz elektrik kullanımından" dedi.

TÜKETİCİ ÖDÜYOR FARKINDA DEĞİL

Çeçen, uygulanması gündemde olan düzenlemenin özelleştirilen dağıtım şirketlerinin şebekelere yatırım yapmamasıyla da ilgili olduğunu belirterek, "Dağıtım şirketlerinin, uluslararası standartlara ulaşmak için şebekelere yatırım yapması şart. Bu yapılmıyor ve bu bedel vatandaşın sırtına yükleniyor. Kayıp kaçak oranının yasal olmadığına dair açılan davalar kazanıldı. Bunun üzerine EPDK yeni bir düzenlemeye gitti ve faturada kayıp kaçak oranı gizlendi. Tüketici aynı meblağı ödüyor fakat bunu fark etmiyor" diye konuştu.

KAYIP KAÇAK BEDELİ 2 MİLYAR TL'Yİ AŞIYOR

-Türkiye'de 2011 yılı elektrik tüketimi toplamı 210 milyar kilowatsaat oldu.
-1 kilowatsaat elektrik fiyatı ortalama 0.247 TL'yi buluyor.
-Buna göre Türkiye'nin 2011'deki elektrik faturasının büyüklüğü yaklaşık 52 milyar TL.
-Elektrik faturalarında 'kayıp kaçak bedeli'nin ağırlığı yüzde 4-4.5'e karşılık geliyor.
- Yüzde 4'lük oran ile yapılan hesaba göre, geçen yıl kayıp kaçak bedeli olarak tahsil edelen paranın tutarı
2 milyar TL'yi aşıyor.

Bu haber toplam 2079 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.