1. HABERLER

  2. GÜNDEM

  3. 'Keriz silkeleme' yöntemiyle 100 milyon liralık vurgun
'Keriz silkeleme' yöntemiyle 100 milyon liralık vurgun

'Keriz silkeleme' yöntemiyle 100 milyon liralık vurgun

İstanbul Emniyet Müdürlüğü Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü, Sarıyer, Beşiktaş ve Başakşehir'de operasyon düzenledi

A+A-

İstanbul polisinin, borsada manipülasyon yaparak haksız kazanç elde ettiği öne sürülen gruba yönelik geçen yıl başlattığı teknik takip sonucu dün düğmeye basıldı. İstanbul Emniyet Müdürlüğü Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, dün sabah erken saatlerde Sarıyer, Beşiktaş ve Başakşehir'de operasyon düzenledi. Yaklaşık 9 ay sürdürülen fiziki ve teknik takip sonucu başlatılan operasyonda göz altına alınan 35 kişi sorgulanmak üzere İstanbul Emniyet Müdürdüğü'ne götürüldü.

'KERİZ SİLKELEME' YÖNTEMİ

35 kişinin, İstanbul Menkul Kıymetler Borsası'nda (İMKB) 'keriz silkeleme' yöntemini kullanarak 100 milyon lira haksız kazanç sağladıkları belirtildi. Göz altına alınanlar arasında A Milli Takım Antrenörü Engin İpekoğlu, 17 yaş altı Milli Takım Teknik Direktörü Şenol Ustaömer, daha önce de kamuoyunda 'keriz silkeleme' olarak bilinen borsa operasyonu nedeniyle tutuklanıp ağır cezada yargılanmış eski futbolcu Mecnur Çolak ile oğlu Adnan Çolak ve Mehmet Uğurlu gibi isimlerin olduğu öğrenildi.

Aralarında bir çok iş adamı ve İMKB çalışanın da bulunduğu şebekenin liderliğini Mecnur Çolak ve Mehmet Uğurlu'nun yaptığı belirtiliyor. Şebekenin, borsada işlem gören düşük hisseleri topladığı fiyatlarını artırdığı ve alıcıların ilgisini çektikten sonra bir anda tüm hisseleri sattıkları tespit edildi. Manipülasyon yapılacak hisseleri yatırım ortaklığı şirketi bulunan Mehmet Uğurlu'nun seçtiği, hisseleri satın alacak kişileri de Mecnur Çolak'ın ayarladığı öğrenildi.

HİSSELERDE YAŞANAN DÜŞÜŞ ORTAYA ÇIKARDI

İMKB'deki manipülasyon operasyonunun, 2010 yılında savcılığa gelen ihbar üzerine polisin uzun süreli takibi ile yürütüldüğü ve borsa spekülatörleri arasında kullanılan özel yöntemlerin deşifre edilmesiyle başlatıldığı anlaşıldı. Polisin, birkaç gün önce Euro Menkul ve operasyona ismi karışan Hateks ve Makine Takım hisselerinde yaşanan düşüş nedeniyle, operasyonun bilgisinin sızdığını düşünerek düğmeye bastığı öğrenildi. SPK yetkilileri ise operasyonun savcılık tarafından yürütüldüğü, SPK'nın sadece teknik destek verdiğini açıkladı. İMKB Başkanı Hüseyin Erkan da "Operasyon bizim dışımızda yürüyor. Daha önce yapılan keriz silkeleme operasyonu ile benzerlik gösteriyor" dedi.

'SİZE PARA KAZANDIRALIM'

İddiaya göre; Uğurlu ve Çolak kendi hesaplarından işlem yapmadı. Bu kişileri parası olan iş adamları ve futbolcular ile irtibat kurup "Size para kazandıralım. Siz de kazandığınız paradan bize pay verin" diyerek para aldı. Alınan bu paralar ile İMKB'de işlem gören küçük hisseler seçildi. İşlem hacmi çok düşük olan bu bu kağıtların hisseleri ucuz fiyattan satın alındı. Daha sonra bu hisselerin işlem hacmi ve fiyatı yükseltildi. Burada devreye çetenin anlaştığı aracı kurum çalışanları girdi. Aracı kurum elemanları ise küçük yatırımcıya çetenin işlem yaptığı hisseleri tavsiye ederek "Bu kağıt kısa sürede çok pirim yapacak. Bu kağıdı sizin adınıza alalım" dedi. Böylece çok ucuza alınan hisseler yüksek fiyata gelince küçük yatırımcıya satıldı. Çete vurgun yaparken küçük yatırımcının elindeki hisseler ise hızla değer kaybederek vatandaşların zarar etmesi sağlandı.

ÇETENİN BİR DİĞER VURGUN YÖNTEMİ

Çetenin bir diğer vurgun yöntemi ise şirketlerin faaliyetlerinden oldu. İMKB'de hissesi bulunan şirketler her faaliyetlerini Kamuoyu Aydınlatma Platformu'na (KAP) bildirmek zorunda. Bu bilgi ise KAP tarafından vatandaşları duyuruluyor. Örneğin yatırım yapacak olan bir şirket büyüyeceği için İMKB'deki hissesi artacak. Bu yatırımı o şirkette çalışanlar çeteye KAP'tan önce bildirdi. Çete hemen bu şirketlerin hisselerini satın aldı. Şirketlerin bu yatırımları KAP tarafından açıklanınca da hisseler değer kazandı. Çete değer kazanan hisseleri hemen satarak kara geçti. Kendilerine bu bilgileri veren kişilere de çete para verdi. İMKB'de vurgun yapan çetenin her işlemleri SPK tarafından izlenirken, Mali polis de zanlıların tüm görüşmelerini de buluştukları yerlerde kameraya kayıt etti. Telefonları dinlenen zanlıların yüz yüze görüşmeleri de böylece kayıt altına alınarak birbirleri arasındaki menfaat ilişkisi belgelendi.

Emniyetin bahçesi lüks oto galerisi gibi

Dün sabah saatlerinde İstanbul genelinde yapılan eş zamanlı operasyonlarda gözaltına alınan şahıslara ait 30 lüks araca da el konuldu. Her biri yüzbinlerce lirayı bulunan otomobiller İstanbul Emniyet Müdürlüğü'nün bahçesine çekildi. Çetenin elebaşılarından olduğu belirtilen Mecnur Çolak'ın elde ettiği paralar ile lüks araçlar aldığı ve bu araçların plakasının ADN olduğu dikkati çekti.

Ünlü isimler ifade vermeye gidecek

Polisin yaptığı çalışmalara göre çete aralarında futbolcu ve işadamlarının bulunduğu bir çok ünlü isim ile irtibata geçti. Bu kişilere "Bankada yatan paranızı bize verin. Faizler düşük. İyi para kazanamazsınız. Ancak bize verin sizin adınıza işlem yapalım. Elde ettiğiniz kardan bize komisyon verirsiniz" diyerek para topladı. Bu kişilerin önümüzdeki günlerde soruşturma savcısına giderek ifade verecekleri öğrenildi. Operasyon kapmasında soruşturmayı yürüten Sarıyer Cumhuriyet Başsavcılığı Beşiktaş Teknik Direktörü Tayfur Havutçu'nun da aralarında bulunduğu 47 kişinin hesaplarına bloke koydurttu. Hesaplarının dondurulanlar arasında olduğu aracı kurumlara gönderilen isim listesi şöyle: Fehmi Atmaca, Mehmet Öztürk, Mert Arslan, Mevlüt Özdemir, Mustafa Ercura, Sevda Kaya, Süleyman Sektioğlu, Süleyman Salur, Serkan Çelik, Sevda Aydınoğlu, Nejat Sağtekin, Serkan Eren, Canan Torun Dilmen, Mehmet Hasbutçu, Özcan Şirin, Fevzi Tavşan, Ecehan Çarmıklı, Murat Dilmen, Murat Ustalar, Ercan Köseoğlu, Hüseyin Güler, Etem Aras, Ekrem Gökçe, Ebru Zana, Gülden Değirmencioğlu, Fulya Balkanlı, Şadan Kök, Hasan Erdoğan, Ali Çetin Şener, Hüseyin Balcı, Yusuf Yamankay, Türkan Pamuk, Şeyma Altıparmak, Serpil Tekman, Özlem Özgür, Özcan Şirin, Nilüfer Özmürüt, Melek Çelik, Mehmet Özkanat, Hayati Çelik, Sultan Topçu, Fatma Adalı, Deniz Hasbutçu, Ayşe Sadıkoğlu, Ayhan Kurt, Tayfur Havutçu.

Milli Takım'dan iki isim gözaltında

Profesyonel sporculuk yaptığı dönemde hem Beşiktaş hem de Fenerbahçe'nin de kaleciliğini yapan Engin İpekoğlu, geçen yıl Guus Hiddink'in Milli Takım Teknik Direktörlüğü'ne getirilmesiyle A Milli Takım Antrenörü olmuştu. Şenol Ustaömer de Trabzonspor ve Fenerbahçe takımlarında oynamış ve 22 kez milli olmuştu. Ustaömer, halen 17 yaş altı Milli Takım Teknik Direktörü olarak görev yapıyor

Bu haber toplam 4262 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.