1. HABERLER

  2. EKONOMİ

  3. Memurlar neden emekli olamıyor
Memurlar neden emekli olamıyor

Memurlar neden emekli olamıyor

Emekliliği gelen memurların neden emekli olmak istemedikleri yapılan bir araştırma ile ortaya çıktı.

A+A-

Memurlara emekli olmadan önce ödenen ücret ile emekli olduklarında alacakları aylıklar baz alınarak yapılan araştırmaya göre, emekli memurların maaşlarında ortalama kaybın yüzde 43 olduğu belirlendi. Buna göre, emekli olmadan önce 2 bin 561 TL maaş alan bir öğretmen emekli olduğu takdirde bin 392 TL, 2 bin 582 TL maaş alan polis memuru ise bin 16 TL emekli aylığı alıyor. ANKA'nın edindiği bilgiye göre, Kamu Çalışanları Hak Sendikaları Konfederasyonu (HAKSEN) tarafından yapılan araştırma ile memurlar için emekliliğin hayal olduğu ortaya çıktı.

MEMURLAR ZORUNLU OLARAK ÇALIŞMAYI SEÇİYOR

HAKSEN Ekonomi Servisi tarafından, memurlara halen ödenen ücretleri ile emekli aylıkları baz alınarak yapılan araştırmaya göre, emekli memurların ortalama ücret kaybı yüzde 43 olarak hesaplandı. Çeşitli kamu kurum ve kuruluşlarında görev yapan emekliliğine hak kazanmış çeşitli unvandaki memurların Eylül ayı ücretleri ile emekli olmaları halinde bağlanacak emekli aylıkları dikkate alınarak yapılan hesaplama sonucunda memurların zorunlu olarak çalışmayı tercih ettikleri belirlendi. Memurların emekli aylığındaki düşüşe neden olarak fiilen çalışırken yapılan ek ödeme ve tazminatların emekli aylığı hesaplanırken dikkate alınmamasının neden olduğu tespit edilirken, özellikle Emniyet, Maliye ve Sağlık çalışanlarındaki kaybın ortalamanın da üstünde olduğu belirlendi. Kayıplar emniyet çalışanlarında yüzde 59, maliye çalışanlarında yüzde 53, sağlık çalışanlarında yüzde 45 ve genel idari hizmetlerde çalışanlarda ise yüzde 32 olarak hesaplandı.

MEMURLARIN YAŞ ORTALAMASI ARTIYOR

Gelir İdaresi Başkanlığınca yayımlanan resmi istatistiklere göre vergi dairelerinde çalışan personelin yüzde 57'sinin 20 yıldan daha fazla hizmeti var. Gelir İdaresinin merkez ve taşra teşkilatında fiilen görev yapan personelin yüzde 21'nin hizmeti 25 yıldan fazla. 5 yıl sonra bu oran yüzde 57'ye ulaşacak.

ÇALIŞAN SAYISI ARTARKEN EMEKLİ SAYISI AZALIYOR

Emekli Sandığına tabi olan aktif sigortalıların sayısı artarken, emekli olan sigortalıların sayısının azaldığı belirtilerek, Sosyal Güvenlik Kurumunca bu yıl Temmuz ayında yayımlanan resmi verilere göre 2010 yılında bir önceki yıla göre yüzde 1.83 artışla 2 milyon 282bin 511 olan aktif sigortalı sayısı, 2011 yılının ilk altı ayında yüzde 4.12 artışla 2 milyon 376 bin 533 olduğu belirlendi. 2010 yılında bir önceki yıla göre yüzde 1.53 artışla 1 milyon 822 bin 730 olan emekli aylığı bağlanan sigortalı sayısı ise 2011 yılının ilk altı ayında yüzde 0.08 azalışla 1 milyon 821 bin 357 sayısına düştü.

"ÜCRET POLİTİKASI NEDENİYLE MEMURLAR ÇALIŞMAYA MAHKUM"

Kamuda son yıllarda uygulanan ücret politikası sonucu memurların çalışmaya mahkum edildiğini belirten HAKSEN Genel Başkanı Ayhan Çivi, "memurlar için mezarda emeklilikten başka yol yok" dedi. Kamu görevlilerinin aylıklarına ilave olarak ek ödeme, döner sermaye, fon vb. çeşitli adlar altında yapılan ödemelerin emekli aylığının hesaplanmasında dikkate alınmadığını söyleyen Çivi, "Memurların emekli aylıklarının hesaplanmasında esas alınan aylık katsayı artışları düşük tutulurken ek ödemelerin artırılması sonucu bazı kurumlarda ek ödemeler maaşların da üzerine çıkmıştır. Ek ödemelerden sigorta primi kesilmemesi nedeniyle çalışırken alınan ücretle emekli aylığı arasında uçurum meydana gelmiştir. Ek ödemelerin bugünkü hayat şartlarında memurların emekli olduklarında uğrayacakları ücret kaybını göze alabilmeleri mümkün değildir. Aslında, Devlet kendi memuruna verdiği ücretinden sigorta primi kesmeyerek kayıt dışılığı teşvik etmektedir. Bizzat kendisi kayıtdışı işlem yapmaktadır" diye konuştu.

"NİNELERDEN HEMŞİRE, DEDELERDEN POLİSLERİMİZ OLACAK"

Mevcut ücret politikasının devam etmesi halinde 10 yıl sonra Türkiye'deki kamu hizmetlerini yürüten personelin yaş ortalamasının ciddi biçimde yükseleceğini ifade eden Çivi, "Hemşire ninelerin, polis dedelerin ve ak sakallı vergi memurlarının olması kaçınılmazdır. Bu durumun önlenmesi için ücret politikasının değiştirilerek, memurlara yapılan tüm ödemelerin emekli aylığı hesaplanmasında dikkate alınması gerekmektedir" dedi.

Bu haber toplam 2280 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.