1. HABERLER

  2. GÜNDEM

  3. ANKARA

  4. Şehitler anıtı açıldı
Şehitler anıtı açıldı

Şehitler anıtı açıldı

Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin, 15 Temmuz hain darbe teşebbüsüne karşı elde edilen zaferin ilk yıldönümü nedeniyle organize ettiği anma programında, yüzbinlerce Başkentli, 1 yıl önce mücadele için çıktığı meydanları, bu kez kutlamalar için doldurdu.

A+A-

Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin, 15 Temmuz hain darbe teşebbüsüne karşı elde edilen zaferin ilk yıldönümü nedeniyle organize ettiği anma programında, yüzbinlerce Başkentli, 1 yıl önce mücadele için çıktığı meydanları, bu kez kutlamalar için doldurdu.

Yüzbinlerce Ankaralı, Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, eşi Nevin Gökçek ve Büyükşehir bürokratlarıyla birlikte, Ulus 1. Meclis'ten, 15 Temmuz Kızılay Milli İrade Meydanı istikametinden Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne, oradan da Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'ne yürüdü.

Sabahın ilk ışıklarına kadar süren etkinliklerde, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, TBMM Başkanı İsmail Kahraman, Başbakan Binali Yıldırım, Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan, eski başbakanlar, bakanlar, milletvekilleri, Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek ve eşi Nevin Gökçek ile yüzbinlerce Başkentli'nin katıldığı törenle, Büyükşehir Belediyesi'nin 24 günde yaptığı,  görkemli “15 Temmuz Şehitler Abidesi açılışı gerçekleştirildi.  

 

-GÖKÇEK, ÖNCE KIZILAY'DA HALKA HİTAP ETTİ

Ankaralılar, akşamın ilk saatlerinden itibaren 1. TBMM’nin bulunduğu Ulus Meydanı’nda toplanmaya başladı. 15 Temmuz gecesi hayatını kaybeden şehitlerin isimleri okunduğu meydanda saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından, Hacı Bayram Camii imamları ve Ankara Müftüsü Mehmet Sönmezoğlu, Kur'an okuyarak, şehitler için dua etti.

Başkan Gökçek de 15 Temmuz Kızılay Milli İrade Meydanı’nda toplanan binlerce vatandaşa seslenerek, hain darbe girişiminde hayatını kaybeden 249 kahraman şehidin ruhları için Başkentlilerle birlikte Fatiha okudu. Gökçek, konuşmasında ABD'ye seslenerek, "Bize hain FETÖ'yü teslim edin, hesap sormak istiyoruz" dedi. Bu sözlere karşılık binlerce Başkentli de"idam istiyoruz" sloganları attı.

Gökçek, "Bu millet, ellerinde bayrakla, yüreklerinde imanla hainlere karşı durdu. Allah muhafaza şimdi teşebbüs etseler, bu sefer öyle olmaz. Onlar da bunu biliyor. Artık Türkiye'de darbe bitmiştir Allah'ın izniyle" diye konuştu.

 

-ULUS'TA ONBİNLERCE BAŞKENTLİ İLE BULUŞTU

Daha sonra Ulus’ta kendisini coşkuyla karşılayan onbinlerce Başkentli ile buluşan ve otobüsün üzerinden eşi Nevin Gökçek ile birlikte selamlayan Başkan Gökçek sözlerine, “15 Temmuz 2016 gecesi saat 22.00 sıralarında Ankara’nın semalarında FETÖ’cü köpekler uçaklarla geçiyordu. Bunların darbe teşebbüsünü bu millet öğrendi ve sokaklara döküldü”diyerek başladı. Başkan Gökçek, açıklamalarına, “O akşam, 23.07’de bir tweet attım. Attığım tweet şöyleydi: ‘Herkes sokağa, FETÖ’cü köpekleri tükürükle boğmaya.’ Boğdunuz elhamdülillah. Sayın Cumhurbaşkanımız televizyonlara çıktı. ‘Hepiniz sokaklara’ dedi. Bütün Türkiye sokaklara döküldü” sözleriyle devam etti.

 

-“HALK TARAFINDAN DARBENİN ÖNLENDİĞİ TEK ÜLKE TÜRKİYE”

         15 Temmuz hain darbe gecesi Büyükşehir Belediyesi’nin araçlarının ve personelinin, darbeyi önlemek için sokaklara döküldüğünü hatırlatan Başkan Gökçek, “Belediyelerimiz sokağa döküldü. Onların tankları vardı. Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin dozerleri, kepçeleri, kamyonları, otobüsleri, ‘tanksavarları’ vardı. Her tarafı kapattık ve birlikte yürüdük… Allah’ın izniyle, Ankaralı, imanıyla FETO’yu ve darbeyi boğdu” diye konuştu.

         Konuşması sık sık tezahüratlarla ve “Şehitler Ölmez, Vatan Bölünmez” sloganlarıyla kesilen Başkan Gökçek, darbe teşebbüsü için yedi düvelin de Türkiye’ye karşı birleştiğini belirterek, “Ankaralı, gurur senin hakkındır. Darbenin yüzde 85’i Ankara’da gerçekleşti ama Ankara’yı teslim etmedik, bayrağı indirmedik, selaları dindirmedik ve Allah’ın izniyle zaferi kazandık, bugünlere geldik. Dünyada bu kadar darbe teşebbüsü var her yerde ama halk tarafından darbenin önlendiği tek ülke Türkiye, tek lider Recep Tayyip Erdoğan”diye konuştu.

 

-3 KM'LİK DEV BAYRAKLA, "MİLLİ BİRLİK YÜRÜYÜŞÜ"…

         Başkan Gökçek'in konuşmasının ardından Ulus Meydanı’nda toplanan, kadın erkek, genç ihtiyar, çoluk çocuk yüz binlerce vatandaş, ellerinde ve sırtlarında Türk bayrakları, meşaleler, şehitlerin resimleri ile tarihi bir yürüyüşe imza attı.

        Başkan Gökçek, eşi Nevin Gökçek ve Büyükşehir bürokratları ile en önde, vatandaşların bir kısmı da 3 kilometrelik Türk Bayrağı’nı taşıyarak yürüdü.        Başkan Gökçek’e yol boyu vatandaşlar sevgi gösterilerinde bulundu.

         Güzergah boyunca kalabalık her geçen dakika artarken, yürüyüşe her sokakta, her caddede katılımlar oldu. Yüzbinlerce Başkentli, son olarak TBMM’ye ulaşarak, burada Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yaptığı konuşmayı hep birlikte dinledi.

 

-“15 TEMMUZ ŞEHİTLER ABİDESİ”, GÜNÜN İLK IŞIKLARIYLA AÇILDI

         Yüzbinlerce Başkentli, Erdoğan’ın TBMM'deki konuşmasının ardından kilometrelerce kuyruk oluşturarak, o gecenin en önemli mücadelelerinden birinin yaşandığı Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’ne doğru hareket etti. Millet Camii’nde sabah namazını Başkentlilerle birlikte kılan Erdoğan, daha sonra kendisini sabahın ilk ışıklarıyla birlikte, yüzbinlerce Başkentli'ye seslendi.

  Konuşmasına “Türkiye’nin yaşadığı en büyük ihanetlerden biri olan 15 Temmuz’un ilk yıldönümünde şehitlerimize bir kez daha Allah’tan rahmet, gazilerimize sıhhat ve afiyetler diliyorum" diyerek başlayan Erdoğan,  "Demokrasi ve Milli Birlik Günü olarak ilan ettiğimiz 15 Temmuz’u unutmama, unutturmama sözümüzü yerine getirmekte kararlıyız. 15 Temmuz’u ne kendimiz unutacağız, ne de bizden sonraki nesillere unutturacağız” dedi.

  Tıpkı Çanakkale Savaşı’nın, Kurtuluş Savaşı’nın unutulmaması ve her fırsatta yad edilmesi gibi 15 Temmuz’u da bir dönüm noktası gördüklerinin altını çizen Cumhurbaşkanı Erdoğan,“Aslında destanların tek bir kahramanı olur, 15 Temmuz’un ise milyonlarca kahramanı var” diye konuştu.

         Erdoğan, binlerce Başkentlinin alkışları eşliğinde, “Bu anma günleriyle düzenlenen programlar, İstanbul’da, şimdi de burada açılışını yaptığımız bu anıtlar, geçmişimizle birlikte geleceğimizin muhasebesini yapmamıza vesile teşkil edecektir” dedi.

Anıtın ana temasını oluşturan, “Tek Millet, Tek Bayrak, Tek Vatan, Tek Devlet” figürlerini de sayan Cumhurbaşkanı Erdoğan,  bu başlıklara uygun olarak, anıtta "tek millet, tek devlet, tek vatan, tek bayrak" temasının temsil edildiğini söyledi.

         “Bu anlamlı abideyle birlikte inşallah her yıl bu milli birlik gününde burada olacağız” diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, Türk milletinin tarih boyunca hiçbir mücadeleden kaçmadığını ifade ederek söylediği, “Şunu unutmayın, korkaklar zafer anıtı dikemez” sözleri büyük alkış aldı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, sözlerini, “Açılışını yaptığımız 15 Temmuz Şehitler Abidesi, işte bu duygularımızı hep canlı tutmamızı sağlayacaktır. Bir kez daha 15 Temmuz ve terörle mücadele şehitlerimize Allah’tan rahmet diliyorum. Gazilerimize, şifalar temenni ediyorum. Özellikle istiklaline ve istikbaline sahip çıkan milletimin her bir ferdine şükranlarımı sunuyorum. Sizleri sevgiyle, saygıyla selamlıyorum” diyerek tamamladı.

 

-CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN’I, ANIT ÖNÜNDE GÖKÇEK KARŞILADI…

         Daha sonra Külliye bahçesinden anıta doğru halkın arasından açılan koridordan katılımcılarla birlikte ilerleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı, anıt önünde önünde Başkan Gökçek, eşi Nevin Gökçek ve Büyükşehir bürokratları karşıladı.

Erdoğan, anıtın kurdelesini, “15 Temmuz Şehitler Abidesi, gelecek nesiller için de inşallah sürekli bu anı hatırlatacaktır. Tüm emeği geçenleri, huzurlarınızda Ankara Büyükşehir Belediyemizi, mimarlarımızı, yüklenici firmayı, hepsini tebrik ediyorum, kutluyorum, hayırlı olsun diyorum” diyerek kesti.  

Kurdele kesiminin ardından Başkan Gökçek ile birlikte anıtı gezen Cumhurbaşkanı Erdoğan, eserin tamamlanmasını temsilen, ortasında yer alan kaideye, son parça olan Cumhurbaşkanlığı Forsu’nu taktı. Başkan Gökçek, burada Erdoğan’a, anıtın maketini hediye etti.

Bu haber toplam 1880 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.