1. HABERLER

  2. GÜNDEM

  3. Taha Akyol: Yavuz'un Alevi katliamına dair belge yok
Taha Akyol: Yavuz'un Alevi katliamına dair belge yok

Taha Akyol: Yavuz'un Alevi katliamına dair belge yok

Taha Akyol, 3. köprü ile gündeme gelen Yavuz Sultan Selim'in Alevi katliamı yaptığına dair belge olmadığını söyledi.

A+A-

CNN Türk program yapımcısı ve Hürriyet yazarı Taha Akyol, CNN Türk'te Aykırı Sorular'a konuk oldu.  Enver Aysever'in sorularını yanıtlayan Taha Akyol, 3. Boğaz köprüsüne Yavuz Sultan Selim Köprüsü isminin verilmesini yorumladı. Köprüye bu ismin verilmesinin Alevi vatandaşları rencide edip etmeyeceği yönündeki soruya Taha Akyol, "Bu ismi duyunca Alevi vatandaşlar rencide olacak diye düşündüm. Olayı tolere etmek için söylemiyorum, ancak Yavuz'un 40 bin Aleviyi katlettiğine dair tarihi bir belge yok" dedi.

ŞAH İSMAİL DE ÖLDÜRDÜ

Akyol, "Bir Alevi katliamı gerçekten yaşanmış ancak boyutu farklı. Diğer taraftan Şah İsmail Anadolu'dan İran'a giden Sünni Türkmenleri katletmiştir. 'Yavuz kardeşini öldürdü' deniyor, Şah İsmail de annesini öldürmüştür. Ben bunlara saltanat kavgası olarak bakıyorum, bundan ibarettir" şeklinde konuştu. 

HALİFELİĞİ GETİREN PADİŞAH

9. Osmanlı Padişahı Yavuz Sultan Selim, Kanuni Sultan Süleyman'ın babası. 1512 - 1520 arasında 8 yıl tahtta kaldı. Bu sürede Osmanlı topraklarını 2.5 kat büyüttü. 1517'deki Mısır seferi sırasında kutsal emanetleri alıp İstanbul'a getirdi. Böylece halifelik Abbasiler'den Osmanlı'ya geçti. Anadolu beylikleri Yavuz Sultan Selim döneminde tamamen yok edildi. Osmanlı birliği sağlandı.

Bu haber toplam 1781 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.