1. HABERLER

  2. MAGAZİN

  3. Teleferik'te ilk seferler başladı
Teleferik'te ilk seferler başladı

Teleferik'te ilk seferler başladı

Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan ve Türkiye’nin ilk yolcu taşıma amaçlı teleferiği Yenimahalle- Şentepe teleferiği seferlerine başladı.

A+A-

 Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan ve Türkiye’nin ilk yolcu taşıma amaçlı teleferiği Yenimahalle- Şentepe teleferiği seferlerine başladı. 

Yapımı tamamlanmasına karşın bir süredir güvenlik amacıyla  gerçekleştirilen test sürüşlerinin sona ermesinin ardından  Yenimahalle-Şentepe teleferiği hizmete girdi.  

Yenimahalle Metro İstasyonu’nda düzenlenen bir törenle hizmete giren teleferik hattının açılışına Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, belediye bürokratları ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Törende konuşan Başkan Gökçek, Yenimahalle-Şentepe Teleferiği’nin Ankara’ya ve Şentepelilere hayırlı olmasını dileyerek, “Bugün burada bir ilk daha gerçekleştirmenin mutluğunu ve gururunu yaşıyoruz” dedi.

          Deneme sürüşleri başarıyla tamamlanan Yenimahalle-Şentepe teleferiğinin ilk yolcularını taşımaya başladığını ifade eden Başkan Gökçek, “Biliyorsunuz 15 Mart’ta teleferiğimizin deneme sürüşlerine başlamış olduk. Ama maalesef deneme sürüşleri uzun sürüyor. Bunun nedeni ise emniyetinin en üst seviyede olması. Kabinlerin içerisine 10 insana denk gelecek ağırlıklar koyduk ve deneme sürüşlerini gerçekleştirdik. Allah’a hamdolsun ki çok iyi neticeler aldık. Bugün itibariyle de Allah nasip ederse teleferiğimiz Şentepelilerin hizmetine girmiş oldu” dedi.

 

-“EN AZ DÖRT YERDE DAHA YAPILACAK”

            Artık tüm dünyada teleferiğin ulaşım amaçlı kullanılmaya başladığını ve Ankara için de bunun bir ilk olduğunu belirten Başkan Melih Gökçek, “Yine kısmet olursa önümüzdeki 5 sene içerisinde en az 4 yerde daha teleferiği aynı şekilde yapacağız. Ama bunların kapasiteleri daha da gelişmiş olabilecek” diye konuştu.

            Yenimahalle-Şentepe teleferiğinin kapasitesinin günlük 86 bin kişi olduğunu ve her iki istikamette saatte toplam 4 bin 800 kişi taşınabileceğini de ifade eden Başkan Gökçek, “Bu küçücük teleferik sistemi, mükemmel bir taşıma kapasitesine sahip. İnşallah önümüzdeki günlerde ihalesini yapacağımız teleferiklerin de kabin kapasiteleri daha büyük olacak” dedi. 

            Teleferik çalışması ile Başkent toplu taşımında ciddi anlamda bir devrim yaptıklarını kaydeden Büyükşehir Belediye Başkanı Gökçek, “Şu andaki teleferik sistemimizde 1 ve 3. güzergahlar arasında 10 tane direk var. Teleferik tamamen bittiğinde,  direklerin sayısı 19 tane olacak. Böylece yerden muazzam bir tasarruf sağlarken, trafik sorunu olmadan doğrudan doğruya ulaşımı da temin olmuş olacağız” diye konuştu.

 

-“ŞENTEPE’YE METROYU GETİREMEDİK AMA ŞENTEPELİLERİ METROYA KAVUŞTURDUK”

Yolcu taşımaya başlayan Yenimahalle-Şentepe teleferiğinin tüm Şentepelilere hayırlı uğurlu olması temennisinde de bulunan Başkan Gökçek, “Şentepe’ye metroyu getiremedik ama Şentepelileri metroya kavuşturmuş olduk. Şentepelilere şunun da müjdesini verelim. Bu teleferiğe ücretsiz olarak binebileceksiniz” dedi.

            Başkan Gökçek sözlerini, Büyükşehir Belediyesi tarafından yapımı gerçekleştirilen teleferik sisteminin 51 milyon TL’ye mal olduğunu ve 06.00 ile 23.15 saatleri arasında hizmet vereceğini belirterek tamamladı.

Konuşmaların ardından Başkan Gökçek ve basın mensupları Yenimahalle Metro İstasyonunun bulunduğu alandan Yenimahalle- Şentepe teleferik hattına binerek ilk yolculuklarını yapmış oldular.  

Açılışa katılan vatandaşlar ise Yenimahalle-Şentepe teleferik hattına büyük ilgi göstererek, teleferik ile ilk yolculuk yapmanın heyecanını yaşadılar. Teleferik kabinlerinin içinde bol bol hatıra fotoğrafı çektiren Başkentliler, bu önemli günün de tanığı olmuş oldular.

 

-YENİMAHALLE -ŞENTEPE TELEFERİK HATTI-

Şentepe Antenler Bölgesi ile Yenimahalle Metro İstasyonu arasında 10 kişilik kabinlerle hizmet verecek olan teleferik hizmetinden Ankaralılar, ücretsiz yararlanacak. Yenimahalle-Şentepe teleferiği hattı 3 istasyondan oluşuyor. 

Toplam 2 etaptan oluşan Yenimahalle–Şentepe teleferik hattının ilk etabı hizmete girerken, tek istasyon ikinci etabında ise yapım çalışmaları başladı.

Yaklaşık 6 ayda yapımı tamamlanan ve ilgili meslek odalarından gerekli izinlerin alınması sürecinde Mart ayından bu yana test sürüşleri devam eden teleferik, yine bir ilk olarak Türkiye’ye örnek bir proje olarak hayata geçirildi.

Teleferik ile Yenimahalle Metro istasyonundan Şentepe merkezine kadar her iki yönde de ulaşım havadan sağlanacak.

Ücretsiz hizmet verecek olması ile de büyük beğeni toplayan teleferik, metro ile senkronize çalışacağı için bölgede trafiğin rahatlamasına yardımcı olacak. Apartmanların yaklaşık 7 metre üzerinden yol alacak olan kabinler trafiğe ek yük bindirmeyecek.

İstasyonlar arasında 106 kabinin aynı anda hareket edeceği teleferik sistemi saatte tek yönde 2 bin 400 kişi taşıyacak ve 3 bin 257 metre uzunluğunda olacak. Her kabin 15 saniyede bir istasyona girecek.

Otobüsle veya özel araçlarla 25-30 dakika süren yolculuk süresi teleferikle 13,5 dakikaya inecek. 11 dakikalık metro süresi buna ilave edilince şu anda 55 dakikayı bulan Kızılay-Şentepe arası yolculuk yaklaşık 25 dakikada tamamlanacak.

Teleferik kabinleri, kamera sistemleri ve mini ekranlarla donatıldı. Ayrıca oturma yerleri de yerden ısıtmalı yapıldı.

Bu haber toplam 1759 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.