1. HABERLER

  2. MAGAZİN

  3. Uludere'de vur emrini kim verdi
Uludere'de vur emrini kim verdi

Uludere'de vur emrini kim verdi

İçişleri Bakanı: Uludere'de vur emrini hava kuvvetlerinde görüntüleri izleyen komutanlar verdi.

A+A-

İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin, Uludere'de 34 kişinin yaşamını yitirdiği bombardımanın emrini görüntüleri izleyen komutanın verdiğini söyledi. Bakan Şahin, "light militanlık" tanımını da yaptı.

İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin, NTV Ankara Temsilcisi Nilgün Balkaç'ın sorularını yanıtladı.

Şahin, 34 kişinin yaşamını yitirdiği Uludere olayıyla ilgili bir soru üzerine "Her kurumun, her işleyişin bir denetim mekanizması vardır. TSK, emniyet ve yargının belli bir mekanizması vardır. Terörist görünümlü bir gruba ateş açılmıştır. Bu olay, güvenlik güçlerimizin tecrübe hanesine yazılmıştır" dedi.

EMRİ, ANKARA'DA O GÖRÜNTÜLERİ ANALİZ EDEN KOMUTANLAR VERDİ

Şahin, ateş açılması emrinin kimin verdiği yönündeki bir soru üzerine, "Emri Sayın Cumhurbaşkanı, Başbakan, Genelkurmay Başkanı vermiş değil. Ben de 81 ildeki olayları anlık yönetecek değilim. Bunu sorgulamak bile yanlıştır. Mutlaka yönetim sorumludur. Yanlıştan yukarısı da sorumludur. Olayı anlık yönetecek, askeri ve emniyet yetkililerdir. Emri Ankara'da o görüntüleri analiz eden komutanlar vermiştir" dedi.

HABERİN VİDEOSU İÇİN TIKLAYINIZ!..

'YANLIŞTAN DOĞRU SONUÇ ÇIKMAZ'

Yaşamını yitirenlerin kaçakçılık yaptığını vurgulayan Şahin, şöyle konuştu: "Yanlıştan doğru sonuç çıkmaz. Bu vatandaşlarımız kaçakçılık yaparken vurulmuştur. Sağ yakalansalar kaçakçılıktan yargılanacaklardı. Kaçakçılık olayı gölgede kaldı. O bölge KCK'nın kontrolünde olan bir bölgedir. Bölücü terör örgütünün sıktığı kurşun, giydiği giysi ve ayakkabı parayla alınıyor. Bu gençler figüranlardır. Filmin baş aktörleri vardır.

'BDP BU OLAYIN PARÇASI'

BDP bu olayın parçası durumundadır. Kaçakçılık emrini bizzat BDP veriyor. O insanlara kaçak malı veren PKK terör örgütüdür. Kaçakçılığın rantını elde eden KCK terör örgütüdür. Filmin bütününe bakılınca özür dilenecek bir şey yoktur."

'O GENÇLERİMİZ ORADA OLMAMALIYDI'

Bakan Şahin, özür talebiyle ilgili olarak ise "Olayı suçluluk psikolojisiyle görmüyoruz. O gençlerimiz orada olmamalıydı" dedi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın BDP'yle görüşebileceği açıklamasını da değerlendiren Şahin, "Müzakere ön şartı terör örgütünün silah bırakmasıdır. Başbakan çağrı yapmıştır. BDP'nin buna yeteneği, iradesi var mıdır? Ben hiçbir zaman umudumu kaybetmedim. BDP, KCK'nın güdümlü bir uzantısı görünümündedir. Öcalan'la müzakere mümkün değil. Terör suçundan ömür boyu mahkum olmuş, 'terörist başılığı' tescil edilmiş birisiyle görüşülmesi mümkün değildir. Parlamentodaki siyasi partiyle görüşülebileceği ifade ediliyor."

Bir soru üzerine terör olaylarında artış beklediklerini ifade eden Şahin, "Teröristlerle mücadelede önemli yöntemimiz istihbarattır. İstihbarat sayesinde eylemlerin yüzde 90'ı engelleniyor. Terör olaylarında belli bir artışı bekliyoruz. Tedbirlerimiz devam ediyor. Terör olayı, son terörist kontrol altına anınca bitecek. Şırnak'ta AK Parti İl Başkan Yardımcısı'nı şehit ettiler. Neydi o insanın suçu?" diye konuştu.

Şahin Suriye ile ilgili de; "Suriye, Türkiye'den intikam alma, zor durumda bırakmak için Suriye sınırına yakın bölgede terör örgütüne göz yumuyor. Suriye sınırında geçen sene olmayan bir terör yapılanması var. Suriye yönetiminin yaptığı devlet adabına uymaz.

Yanlış anlaşılma değil, yanlış anlatılma var. Türkiye'nin her yerinde ben varım. Benim anlaşılmaktan bir sıkıntım yok. Bir kısım medyada yanlış anlatılmam yönünde alınmış bir karar var. Beni yanlış anlatmaya çalışırken komik duruma düşüyorlar. Birileri toplumu yanıltıp kandırmaya çalışıyor. Viyana'da lokantanın bahçesinde halkla buluşmuşum. Yüksek ağaçlar var, sohbet ediyoruz. Çınar ağacı gibi bir ağaç... 'Çınar ağacının gölgesine oturduk' dedim. Ihlamur ağacıymış. Önemli olan ağaçtır, cinsi önemli değil. Ihlamur ağacı bizim kültürümüzde vardır, faydalıdır dedim. Şu anda ağacı suçlamıyorum, birileri böyle gösterebilir. Bu konuşmanın neresinde bir gariplik var? Asıl anlatılmak istediğim aktarılmıyor.

1980 öncesinde militan değil, light militandım. Çatışmadan yana olan değil, memleketi için aktif çalışan insan demektir." dedi.

Bu haber toplam 1572 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.