1. HABERLER

  2. GÜNDEM

  3. Vadi Amazon Ormanları Gibi
Vadi Amazon Ormanları Gibi

Vadi Amazon Ormanları Gibi

Ankara’nın ortasında binlerce bitki çeşidi ve 42 farklı türdeki 20 bin ağacıyla Dikmen Vadisi adeta bir Amazon Ormanı gibi…

A+A-

Ankara’nın ortasında binlerce bitki çeşidi ve 42 farklı türdeki 20 bin ağacıyla Dikmen Vadisi adeta bir Amazon Ormanı gibi… Bu  büyülü yemyeşil haliyle kapılarını Başkentlilere açan Büyükşehir Belediyesi’nin Başkent’e kazandırdığı Dikmen Vadisi rekreasyon alanı; 707 bin metrekareden oluşan 3 etabıyla Türkiye’nin ender kentsel parklardan biri olarak dikkat çekiyor.

42 farklı türdeki yaklaşık 20 bin ağacı, çeşitli türlerdeki 421 bin çalısı, 15 bin sarmaşığı ve rengarenk çiçekleriyle Dikmen Vadisi,  bitki çeşitliliğinde Ankara’nın en zengin parkı…     

Kentin ortasında oluşturduğu hava ve yeşil koridoruyla Başkent’in oksijen deposu olarak tabir edilen Dikmen Vadisi  rekreasyon alanını, pek çok yapraklı ağaç türünün yanı sıra ladin, sedir, göknar, servi ağaçlarının alt türleri ile binbir çeşit çalı grubu ve sarmaşık süslüyor. 

Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin çok amaçlı kentsel dönüşüm ve gelişim projesi olarak tasarladığı Dikmen Vadisi, 1994, 2002 ve 2009 yıllarında tamamlanan 3 etabıyla kısa sürede Başkentin göz bebeği haline geldi.

Vadi’nin birinci etabındaki kirazlı yolda bulunan ve Japonların kültür anlayışında “yeniden doğuşun ve ilkbaharın gelişinin simgesi” olarak nitelendirilen Sakura ağacının (Japon Kirazı) ilkhaharda çiçek açmasıyla oluşan doğal güzellik, özellikle yeni evlenen çiftlerin büyük ilgisini çekiyor ve parkı doğal bir “fotoğraf stüdyo alanı”  haline dönüştürüyor…   

-HAYAL DÜNYAMIZI RENKLENDİREN BULUT AĞACI

3. Etaba dikilen Türk-Rus Dostluk Koruluğu’ndaki huş ağaçları  ülkelerin dostluğunu pekiştiriyor. Dünya halklarının buluşma noktası haline gelen Dikmen Vadisi içerisinde yer alan Türkmenistan Parkı’nda da kendini gösteren altın çanaklar ile süs erikleri, vadiye ilk renkleri verirken, daha sonra açan süs ayvaları parlak fosforlu çiçekleriyle park ziyaretçilerini karşılıyor.

Pembe ve krem renkli bulut şeklinde çiçekleriyle bulut ağacı insanların hayal dünyasını renklendirirken, baharın ilk habercilerinden söğütler ise açık yeşil tazecik yapraklarıyla Mayıs ayını müjdeliyor.

-1883 GÜL FİDANI, 10 BİNLERCE ÇİÇEK

Ardıçlar, ıhlamurlar, at kestaneleri ve erguvanların da aralarında bulunduğu 20 bin ağaç Dikmen Vadisi’ne yaprakları, çiçekleri ve tohumlarıyla ayrı bir peyzaj güzelliği sunuyor.

489 Göknar, 718 Atlantik sediri, 458 Lübnan sediri, 309 karaçam, 2124 akçaağaç, 179 ceviz, 710 süs eriği ve 488 doğu  çınar ağacı ise parkın diğer ev sahiplerini oluşturuyor.    

 1883 gül fidanı,  papatyalar, çuha, mine çiçekleri, hercai menekşeler ile her mevsim değişen çiçeklerle Vadi’nin Çankaya ile Dikmen’i birbirine bağlayan iki yakasına yaz kış aynı rengini koruyan duman mavisi ladin ağaçları da eşlik ediyor.

Park duvarları boyunca dikili 15 bin hanımeli, kaya, bahçe  külü sarmaşıklarının yanı sıra Amerikan sarmaşıklarının yeşil dokusu da özellikle sonbaharda kırmızı, turuncu ve sarının tonlarıyla ziyaretçileri büyülüyor.

Bu haber toplam 1436 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.