1. HABERLER

  2. EKONOMİ

  3. Yatırımcıya 2012 için altın tavsiyeler
Yatırımcıya 2012 için altın tavsiyeler

Yatırımcıya 2012 için altın tavsiyeler

Hisse senedinden uzak durun, dolar 1.75-1.80'de dengelenir, altın ise 2012'nin gözdesi olur

A+A-

Garanti Özel Bankacılık Birim Müdürü Demet Apak Şermet, küresel ekonomilerde belirsizliklerin devam ettiği ortamda yatırımcıların hisse senedinden uzak durmasını önerdi. MB'nin son hamlelerini de destekleyen Şermet, dolar kurunun 1.75 ila 1.80 TL arasında bir yerde tutunacağını öngördü

EURO GÜCÜNÜ KAYBEDECEK

Merkez Bankası'nın TL'deki değer kaybını önlemek için aldığı önlemleri olumlu bulduğunu belirten Garanti Özel Bankacılık Birim Müdürü Demet Apak Şermet, 'Merkez'in attığı adımları bankacılık sisteminin üzerindeki yükü kaldırmak anlamında alınan önlemleri olumlu değerlendiriyoruz' dedi. MB politikalarının dolar kurunu 1.75 ila 1.80 TL arasında tutacağını öngören Demet Apak Şermet, euronun ise Avrupa'daki sorunlar nedeniyle dolara karşı gücünü kaybedeceğini savundu.

Yatırımcılara bugünkü ortamda hisse senedi önermeyen bono, mevduat ve emtiaya dayalı korumalı fonları öneren Şermet, altının 2012 yılında da en gözde yatırım aracı olacağını öngördü.

- Ne kadarlık bir fonu yönetiyorsunuz?

7 binin üzerinde müşterimizin 7 milyar liralık fonunu yönetiyoruz. En büyük özelliğimiz biz sadece gerçek kişilere hizmet veriyoruz. Ortalama 700 bin dolar ila 1 milyon dolar arası yatırımı olanlar hedef kitlemiz. Alt sınırımız 500 bin dolar varlık büyüklüğü. Bu mutlaka mevduat olmak zorunda değil. Hisse senedi veya herhangi bir yatırım aracı da olabilir. Bu hedef kitlesine 192 kişilik ekibimiz ve 12 şubemiz ile hizmet veriyoruz.

- Yatırım stratejiniz nasıl oluşuyor?

Piyasada volatilitenin arttığı dönemlerde mevduata olan ilgi artıyor. Örneğin; risk iştahı azalıp da risk algısı yükseldiği vakit hisse senedinden çıkış bonolara bir kayış oluyor. Şu andaki ortama bakacak olursak; müşteriler biraz daha konservatif hareket ediyor. Bono, mevduat ve anapara korumalı ürünler tercih ediliyor. Biz bir strateji oluşturup ortamı değerlendiriyoruz. Türkiye'ye bakıyoruz. Müşterilerimizin risk profillerine göre de bir takım ürünler geliştirip onları öneriyoruz. Riski seven hisse senedine devam ediyor. Küresel belirsizliklerin devam ettiği ortamda Türkiye'nin de etkilenmemesi kaçınılmaz. Böyle bir ortamda zaten hisse senedinin iyi getiri sağlaması beklenemez.

KRİZDEN ÇIKIŞ UZUN SÜRECEK

- Küresel krizden ne zaman çıkacağız?

Süreç uzun olacak. Hakikaten Avrupa'da devletlerin bir borç yükü var. Bankaların sermaye yeterliliklerinde sorunlar var. ABD'de büyük bir işsizlik sorunu var ve konut satışları hala canlanmadı. Bunlar ekonomiyi ayakta tutan en önemli göstergeler. Krizden çıkış sürecinin uzun olacağını düşünüyoruz. Harfleri konuşuyorduk, düzeltme süreci sanki L olur gibi. Şahsen ikinci dip olmasını beklemiyorum. Türkiye şu ana kadar iyi ayrıştı, inşallah böyle devam ederiz.

EURODA KAN KAYBI

- Avrupa'daki sorunlar, euroyu nasıl etkiler?

Acil önlemler gerektiriyor. Ne yapılacağına karar verilmesi lazım. Orada da politikacılara çok iş düşüyor. Ama şu anda gördüğümüz kadarıyla AB kesin bir karara varmış değil. Kurtaracak mı, yoksa bu ülkeleri kaderlerine mi terk edecek şeklinde. Orada çözüm sağlanana kadar Avrupa para biriminin çok güçlü olmasını beklemiyoruz.

Çin ve Hindistan'ın emtia talebi güçlü çıkış trendi sürer

- Bu senenin favori yatırım aracı emtia mı?

Öyleydi ama dünyada genel bir büyüme tehdidi var. En son IMF verilerine bakacak olursanız dünya genelinde büyümeye dair soru işaretleri var. Gelişmekte olan ülkeler hala büyük bir potansiyel olduğu için ileriye dönük emtia fiyatlarının artmasını bekleyebiliriz. Zaten tarım, bakır ve platin fiyatları çok ciddi düştü. Bunlar 2010 ve 2011 yılının ilk yarısına çok ciddi çıkış yaptılar. Daha sonra büyümeye ilişkin tedirginlikten dolayı bunların fiyatları düştü. Ama önümüzdeki dönemde Çin, Hindistan gibi ülkelerden çok ciddi talep gelecek. Ve arz kısıtı olan emtialar var ki, altın, bakır, mısır bunlara örnek. Bu emtialarda yine fiyat artışı olacağını düşünüyoruz.

FED para basarsa altın yeniden tırmanışa geçer

- Altına ilişkin beklentileriniz?

Altına olan talep gelişmekte olan ülkelerden geliyor. Yatırım amaçlı ve mücevher endüstrisinde kullanılıyor. gelişmekte olan ülkeler ABD gibi bilançosunu büyütüp para basınca ne oldu? Altının değeri arzı çoğalmadığı için altının değeri arttı. Biz altındaki trendin devam edeceğini düşünüyoruz. Uzun vadeli alınması gerektiğini düşünüyoruz. ABD beklendiği şekilde piyasaya para enjekte ederse, bilançosunu büyütürse yine altına olan talebin artmasını bekliyoruz. Hindistan, Çin bu tip zenginleşen ülkeler altını yatırım aracı olarak biliyorlar. Mücevher endüstrisinin talebi artıyor.

Borsayı önermiyor

- Bugünkü ortamda yatırımcılara ne öneriyorsunuz?

Hisseyi pek önermiyorum. Bono, mevduat olabilir. Hisse için zaman var. İyi kağıtlar uzun vadede tutmak için alınabilir ama hisseden ziyade daha çok bono, mevduat ve ana para korumalı fonlar olarak öneride bulunuyoruz. Ayrıca altın olabilir.

AKŞAM

Bu haber toplam 2259 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.