1. HABERLER

  2. GÜNDEM

  3. Afrika'daki açlık felaketinin sorumluları
Afrika'daki açlık felaketinin sorumluları

Afrika'daki açlık felaketinin sorumluları

İnsan Hakları İzleme Örgütü hazırladığı raporla sorumluları tespit etti.

A+A-

İnsan Hakları İzleme Örgütü (Human Rights Watch), Somali'deki açlıktan iç savaşın tüm taraflarını sorumlu tuttu.

AÇLIK VE SEFALETİN SORUMLULARI

Örgüt, yayımladığı 58 sayfalık "Kimi sorumlu tutacağını bilmiyorsun: Somali'de savaş suçları" başlıklı raporunda, "sadece Eşşebab örgütünün değil, Mogadişu'daki geçiş hükümetinin ve Afrika Birliği barış gücü askerlerinin de suç işleyerek, halkın durumunu kötüleştirdiğini" belirtti.

Tüm taraflardan, sivillerin suistimal edilmesini derhal durdurmasını, sorumluları sorgulamasını, savaş ve açlıktan kaçanların hareket özgürlüğü ile yardımlara ulaşmasını sağlamamasını isteyen örgüt, tüm tarafların Mogadişu'da ateş açarak masum insanları öldürdüğünü kaydetti.

Örgütün Afrika yetkilisi Daniel Bekele, "yasalara aykırı saldırıları durdurmak, yardımların ülkeye ulaşmasını sağlamak ve bu insani kabusu sona erdirmek için derhal adım atılması gerektiğini" bildirdi.

BM'DEN HEYETE TALABİ

Birleşmiş Milletler'den (BM), Somali'deki suçları araştırıp sorumluları tespit etmek üzere komisyon kurmasını talep eden İnsan Hakları İzleme Örgütü, ayrıca ABD, AB ve BM'nin, olayları aydınlatmak için Somali hükümetine baskı yapması gerektiğini belirtti. HRW, Somali hükümetinin bunu yapmaması halinde bu ülke ve örgütlerden desteğini yeniden gözden geçirmesini istedi.

Bu haber toplam 1953 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.