1. HABERLER

  2. EKONOMİ

  3. Asgari ücret alan vatandaş kuyumcuya giremiyor
Asgari ücret alan vatandaş kuyumcuya giremiyor

Asgari ücret alan vatandaş kuyumcuya giremiyor

2005’te asgari ücretle 2.6 Cumhuriyet alan bugün kuyumcuya giremiyor.

A+A-

Kapalıçarşı'da yılbaşından bu yana yüzde 44 artan altın fiyatları tüketicileri kuyumcuların kapısına bile yaklaştırmıyor. 2005'te asgari ücretle 2.6 adet Cumhuriyet Altını alınırken bugün 1 tane dahi alınamıyor. Rekor fiyatlardan sonra altın satışı yok denecek kadar az...

TÜM DÜNYA PİYASALARI TEPE TAKLAK

Fiyatlarda yaşanan rekor artış altın almak isteyenleri kara kara düşündürüyor. Standard and Poors'un (S&P) ABD'nin kredi notunu ülke tarihinde ilk kez düşürmesi, Avrupa'da yaşanan borç krizinin yayılma riski ve Fransa'nın kredi notunun da indirileceği endişeleri tüm dünya piyasaları vuruyor. Bu tür ortamlarda da yatırımcıların yöneldiği tek bir yatırım aracı var: Altın. Geçmiş yıllarda yaşanan ekonomik krizlerde olduğu gibi altın şimdi de "güvenli liman" olarak görülüyor. Uluslararası piyasalarda yılbaşından bu yana yüzde 25 değer kazanan altının ons fiyatı dün 1780 dolarla yeni bir rekora daha imza attı.

6 yılda % 411 yükseldi

Global kaygılarla dolar dün içeride 1.78 TL'ye kadar tırmandı. Hem kurlardaki hem de ons fiyatındaki artışla altın fiyatları Kapalıçarşı'da da tarihi zirvesine çıktı.

Gram altının fiyatı 101.4 TL'ye, Cumhuriyet Altını'nın fiyatı 680 TL'ye, Çeyrek altının fiyatı ise 167 TL'ye ulaştı. Kapalıçarşı'da altın fiyatlarında yılbaşından bu yana gerçekleşen değer artışı ise yüzde 44'e ulaştı.

ASGARİ ÜCRETLİ KUYUMCUYA GİREMİYOR

2005 yılında asgari ücretle çalışan bir kişi maaşıyla 2.6 adet Cumhuriyet Altını alabilirken bugün asgari ücretle çalışan bir tane bile Cumhuriyet Altını alamıyor. 2005 yılında asgari ücret 350.15 TL seviyesinde bulunurken Cumhuriyet Altını 133 TL'den satılıyordu. Bu yılın ikinci yarısı içinse asgari ücret Asgari Geçim İndirimi hariç net 599.21 TL olarak belirlendi. Dolayısıyla bugün asgari ücretle çalışan Cumhuriyet Altını'nın sadece yüzde 88'ini alabiliyor. Asgari ücret 2005 yılından bu yana yüzde 71.12 oranında artarken aynı dönemde Cumhuriyet Altını'nda yaşanan değer artışı yüzde 411 oldu.

2006 yılında asgari ücretle 1.97, 2007 yılında 2.1, 2008 yılında 1.87, 2009 yılında 1.52, 2010 yılında 1.18 adet Cumhuriyet Altını alınabiliyordu.

Kapalıçarşı esnafı altında yaşanan rekor çıkış nedeniyle zor günler geçiriyor. Altın fiyatlarındaki artışla ilgili görüşlerini sorduğumuz bir kuyumcu şunları söyledi: "Çeyrek Altın 170 TL'ye dayandı. Bu durumda vatandaş altın almıyor.
Bazı günler hiç satış yapmadan dükkanımızı kapatıyoruz.

Alan olmadığı gibi satan da yok. Çünkü insanlar altındaki yükselişin süreceğini düşünüyor. Ayrıca şu ortamda altın satsalar alternatif bir yatırım aracı da yok."

Bu haber toplam 1920 defa okunmuştur
Etiketler : , ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.