1. HABERLER

  2. GÜNDEM

  3. Balyozcu generalleri YAŞ'a getirmeyin
Balyozcu generalleri YAŞ'a getirmeyin

Balyozcu generalleri YAŞ'a getirmeyin

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, bu yılki YAŞ'da yeni bir 'Hasan Iğsız krizi' yaşanmaması için uyarıda bulundu.

A+A-

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, yaklaşık 15 gün sonra yaşanabilecek 'YAŞ krizine' başlamadan el koydu. Gül, her perşembe günü ayrı ayrı görüştüğü Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Genelkurmay Başkanı Orgeneral Işık Koşaner'i bu kez birlikte kabul etti. Gül, Erdoğan ve Koşaner ile zirvede buluşarak, Yüksek Askeri Şura Toplantısı'nda çıkabilecek muhtemel krizi önlemeye çalıştı.

TUTUKLU GENERALLERİN TERFİ TARİHİ GELDİ

Geçtiğimiz yıl 4 gün planlanan ancak kriz nedeniyle bir hafta süren YAŞ'ın bu seneki oturumunda yeni bir 'Hasan Iğsız krizinin' yaşanmaması için zirvedeki üç isim biraraya geldi. Köşk'te 2 saat süren toplantıda, YAŞ'ta yaşanabilecek olan tutuklu generallerin terfi durumları konusunun ele alındığı öğrenildi. Darbe planlarının içinde yeraldıkları iddiasıyla Hasdal Cezaevi'nde tutuklu bulunan 40'dan fazla generalin 14'ünün bu yılki YAŞ toplantısında terfi alma tarihi gelmiş durumda.

GÜL: DOĞRU BULMUYORUM

Geçen yılki şura toplantısında 1. Ordu Komutanı olan Orgeneral Hasan Iğsız'ın Kara Kuvvetleri Komutanlığı'na getirilmesinin uygun olmadığı Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile dönemin Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül tarafından ısrarla dile getirilmişti. Dönemin Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ'un atama yapılması ısrarı üzerine Cumhurbaşkanı Abdullah Gül devreye girmiş ve krizin çözümü için girişimde bulunmuştu. Gül, bu kez sorunun kriz çıkmadan çözülmesi için erken davrandı ve Erdoğan ile Koşaner ile biraraya geldi. Cumhurbaşkanı Gül, YAŞ toplantısının daha önceden belirlendiği gibi 4 günlük süre içinde bitmesinin önemine vurgu yaptı. Gül, görüşmede yapılacak olan tayin, terfi kararnameleriyle ilgili sürecin istişareler yoluyla önceden taraflar arasında halledilmesi, sivil-asker yönetimi arasında kopukluk görüntüsünün verilmemesini istediği öğrenildi. Cumhurbaşkanı'nın Ergenekon ve Balyoz soruşturmaları kapsamında yargılanan tutuklu ve şüphelilerin tayin ve terfi kararnamelerinin hazırlanmamasını talep ettiği de gelen bilgiler arasında. Gül'ün tutuklu olmasa da, iddianamede ismi geçen şüpheli komutanların tayin ve terfileri için kararnamenin hazırlanmasını doğru bulmadığını, YAŞ'ın başkanı Başbakan Erdoğan ile Orgeneral Koşaner'e ilettiği iddia edildi.

SANIKLARIN ATAMASI YAPILMAYACAK

Görüşmede, terfi dönemi gelen komutanların durumu ele alındı. Tutuklu olan komutanların terfi ve emeklilik işlemlerinin yapılmaması ve bir sonraki şuraya kadar beklenmesi ile ilgili madde masaya yatırıldı. Tutuklu komutanların terfi almaları önündeki engel, TSK Personel Kanunu'nda kesin olarak yeralırken, bu kişilerin emekli edilmeleri konusunda ise sivil kanadın bir beklentisi sözkonusu. Ancak Genelkurmay Başkanı Orgeneral Koşaner'in bu seçeneğe sıcak bakmadığı belirtiliyor. Bu seneki YAŞ toplantısında Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Erdal Ceylanoğlu'nun yerine 1. Ordu Komutanı Hayri Kıvrıkoğlu ya da Jandarma Genel Komutanı Necdet Özel'in getirilmesi bekleniyor. Deniz Kuvvetleri'nde ise bu yıl Donanma Komutanı Oramiral Murat Bilgel'in Deniz Kuvvetleri Komutanı olarak atanacağı konuşuluyor.

ZİRVEDE TERÖR KONUSU

Çankaya Köşkü'nde 2 saat süren zirvede son günlerde artan terör olayları da ele alındı. Geçtiğimiz günlerde kaçırılan iki asker, bir sağlık memuru ile önceki gün kaçırılan iki işçinin durumları görüşüldü. Bu tür olayların önlenmesi için güvenlik tedbirlerinin artırılması yönünde ortak ve kuvvetli bir görüş çıktı. Gül'ün önümüzdeki hafta KKTC ve İstanbul gezileri nedeniyle üçlü zirveyi YAŞ'tan iki hafta önce toplamayı uygun bulduğu öğrenildi.

BİRAZ DA KARACI ALSINLAR!

Dursun Çiçek imzalı plan Genelkurmay'ın bilgisayarlarında hazırlandı.

MİT ve Emniyet'e yapılan ziyaretler düşmanı yakından tanımak içindir.

Biraz da Kara Kuvvetleri'nden general tutuklansın, önümüz açılsın.

İnternete düşen ve Genelkurmay Başkanlığı İstihbarata Karşı Koyma Başkanı Tümgeneral M. Mutlu Arıkan'a ait olduğu iddia edilen yeni bir ses kaydı internette yayınladı. İnternette www.youtube.com adresinde yayınlanan ses kaydında, Deniz Piyade Kurmay Albay Dursun Çiçek imzalı İrtica ile Mücadele Eylem Planı belgesinin Genelkurmay bilgisayarlarında hazırlandığı itiraf ediliyor. Genelkurmay'dan sızan belgelerin karargah dışına nasıl çıkarıldığını takip edecek bir istihbaratın bulunmadığı belirten kasetteki ses, millete komplo planının TSK'daki bilgisayarlarda hazırlamasını 'tam bir rezalet' olarak yorumluyor. Emniyet ve MİT'e yapılan kurumsal ziyaretlerin düşmanını yakından tanımak için gerçekleştirildiğini belirten Arıkan olduğu iddia edilen kişi, bu ziyaretler sayesinde karşı tarafa güven oluşturacaklarını belirtiyor. İşte Tümgeneral Arıkan'a ait olduğu ileri sürülen 2. ses kaydı:

ISLAK İMZALI BELGE BİZDEN

O belge, yakalanan belge fotokopi ve imza aynen duruyor belgenin üzerinde. Bizde, bilgisayarda hazırlanmış. Tam bir rezalet. Yani kaç gündür uğraşıyor çocuklar. Benim çocuklar başta olmak üzere. Valla ben anlamadım bu işin sonu ne olacak?

İSTİHBARAT DİYE BİR ŞEY YOK

Yani bunları nasıl ayartıyorlar, nasıl buluyorlar, nasıl çıkartıyorlar ortaya? Yaa bizim istihbarat diye bir şeyimiz yok. Pazartesiydi galiba, pazartesi günü. MİT Müsteşarı'na komutanla gittik biz. İsmail Paşa ile ben gittim. Salı günü Emniyet Genel Müdürü'nün yanına gittik. Ordu evinin yanından çıktık. Geldik karargâha. Odama girdim. Hadi dedim, bir iki saattir yoktum. Şu internete bir bakayım ne var ne yok... İnterneti bir açtım. Şokkk. "Genelkurmay İstihbarat Başkanı Emniyet Genel Müdürlüğü'nü ziyaret etti." Bismillah dedim yaa. Vallahi bak. Yani oradan çıkışımız ve odaya girişim 10 dakikayı geçmedi. Medyanın gücüne bak yaa.

BİZİM DE ÖNÜMÜZ AÇILSIN

Biliyorsun iki tane havacı getirdiler oraya, bir tane denizci gitti. Şey edecektir savcı. Böyle böyle böyle diyor. İşte bilmem ne olmuş diyor. Ne diyorsunuz diyor? Yani esasında şeyde bekliyoruz yani. Önümüzdeki sene de karacılardan, ama korgeneral olsun ki yer açılsın.

15 gün önce de ses kaydı yayınlanmıştı

Yaklaşık 15 gün önce yine Tümgeneral M. Mutlu Arıkan'a ait olduğu ileri sürülen bir ses kaydı daha internete düşmüştü. O kasette Arıkan, Ergenekon soruşturması kapsamında bulunan mühimmatlarla ilgili kendisinin sorumlu komutanlıkları uyardığını kaydetmişti. Arıkan, Ergenekon ve Balyoz davalarının sulandırılması için Genelkurmaytarafından görevlendirildiğini de söylemişti.

Kritik yer: Hava Kuvvetleri

Köşk'teki zirvede bu yıl 100. kuruluş yıldönümünü kutlayan Hava Kuvvetleri Komutanlığı için yapılacak atamanın öne çıktığı ifade ediliyor. Hava Kuvvetleri Komutanlığı'ndaki tek orgeneral olan Harp Akademileri Komutanı Orgeneral Bilgin Balanlı'nın darbe girişimi nedeniyle tutuklu olması sonucu komutanlığa yapılacak olan atama, tam bir muamma halini aldı. Orgeneralliğe yükseltilmesi beklenen üç korgeneralden ikisinin de tutuklu olması 'hava'daki durumu iyice karışık hale getirdi. Korgeneral Korcan Polatsü ile Korgeneral Ziya Güler'in tutuklu olması nedeniyle en kıdemli korgeneral Mehmet Erten'in orgeneral yapılarak kuvvet komutanı olması konusu masaya yatırıldı. Ayrıca Hava Kuvvetleri Komutanı Org. Hasan Aksay'ın görev süresinin bir yıl uzatılması da gündemde. Bunun nedeni ise, Erten'in önümüzdeki yıl yaş haddi nedeniyle emekliye ayrılacak olması. Aksay'ın görev süresi uzatıldıktan sonra seneye orgeneralliğe yükselecek olan Korgeneral Abidin Ünal'ın 2012'de kuvvet komutanı olması ve 4 yıl bu görevi sürdürmesi kuvvetli ihtimal olarak öne çıkıyor.

Bu haber toplam 1534 defa okunmuştur
Etiketler : , ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.