1. HABERLER

  2. MAGAZİN

  3. BDP'nin meclise gönderdiği en ilginç vekil
BDP'nin meclise gönderdiği en ilginç vekil

BDP'nin meclise gönderdiği en ilginç vekil

21,5 yıl hapis yattı, ömür boyu hapsi isteniyor, milletvekili oldu

A+A-

BDP'nin desteklediği bağımsız adaylar arasında Van'dan milletvekili seçilen KCK davasından ömür boyu hapis istemiyle 2 yıldır tutuklu yargılanan Kemal Aktaş'ın, daha önce PKK davasından 21.5 yıl hapis yattığı ortaya çıktı.

Bu seçimde BDP destekli 6 KCK davası sanığı tutuklu aday milletvekili olurken, Mardin'den Erol Dora'nın seçilmesi ilk kez Süryani bir vatandaş Meclis'e girmiş oldu.

ÖMÜR BOYU HAPİS İSTEMİYLE TUTUKLU YARGILANIYOR

BDP'nin desteklediği bağımsız milletvekili adayları arasında en dikkat çeken isimlerden biri Van'dan seçilen Kemal Aktaş oldu. Halen KCK ana davasından ömür boyu hapis istemiyle tutuklu yargılanan Aktaş, Van'dan 65 bin 335 oy ile milletvekili seçilerek Meclis'e girme hakkını elde etti. 1958 yılında Şanlıurfa'nın Suruç ilçesinde doğan Aktaş, 1980 yılında tutuklandı. PKK ana davasından idam cezasına çarptırılan Aktaş, Diyarbakır, Eskişehir, Aydın ve Konya cezaevlerinde toplam 21.5 yıl hapis yattı. 2001 yılının sonlarında cezasını tamamlayan Kemal Aktaş cezaevinden çıktı. DEHAP ve DTP'de çeşitli görevler alan Kemal Aktaş, 14 Nisan 2009 tarihinde KCK soruşturmaları kapsamında tutuklandı. KCK ana davasında örgüt yöneticiliğinden yargılanan Kemal Aktaş'ın ömür boyu hapis istemiyle yargılaması sürüyor.

KCK DAVASINDAN TUTUKLU 6 SANIK VEKİL OLDU

Endüstri Meslek Lisesi mezunu olan Kemal Aktaş'ın yanı sıra, BDP'nin 12 Haziran seçimlerinde bağımsız olarak desteklediği ve halen ceza evlerinde bulunan 5 KCK davası sanığı daha milletvekili seçildi.

KCK'nın Diyarbakır'daki ana davasından tutuklu bulunan Mehmet Hatip Dicle, 77 bin 37 oy ile Diyarbakır'dan, Selma Irmak 46 bin 275 oy ile Şırnak' tan, İbrahim Ayhan 75 bin 58 oy ile Şanlıurfa'dan, KCK Mardin davasından Gülser Yıldırım 53 bin 891 oy ile Mardin'den, Faysal Sarıyıldız ise 39 bin 351 oy ile Şırnak'tan milletvekili seçildi.

Böylelikle BDP'nin KCK davasından tutuklu olarak yargılanırken bağımsız aday gösterdiği 6 kişi de milletvekili seçilmiş oldu.

İLK KEZ BİR SÜRYANİ MİLLETVEKİLİ OLDU

BDP'nin Mardin'den desteklediği Avukat Erol Dora da 52 bin 364 oy ile Meclis'e girmeyi garantiledi. Süryani kökenli olan Dora, böylece Türkiye Cumhuriyeti tarihinde seçilen ilk Süryani milletvekili oldu.

Siirt ise, Gülten Kışanak'ın seçilmesi ile Siirt ilk kez bir kadın vekili meclise gönderirken, Hatip Dicle ve Leyla Zana, 1994 yılında kovuldukları meclisin yolunu 17 yıl aradan sonra yeniden tuttu. 22 Temmuz 2007 genel seçimlerinde toplam 22 milletvekili ile temsil edilen DTP'nin 8 kadın vekili bulunurken, devamı olan BDP bu dönem TBMM'de 11 kadın vekille temsil edilecek.

BDP TUNCELİ'DE OY VE VEKİL KAYBETTİ

BDP'nin desteklediği toplam 36 aday milletvekili seçilirken, BDP Tunceli'de hem oy kaybetti, hem de milletvekilini CHP'ye kaptırdı. Tunceli'de iddialı olan sanatçı Ferhat Tunç seçilemeyince, CHP adayları Kamer Genç ve Hüseyin Aygün Meclis'e girme hakkı kazandı.

Tunceli'de hayal kırıklığı yaşayan BDP, Diyarbakır'da 4 olan milletvekili sayısını 6'ya, Mardin'de 2 olan vekil sayısını 3'e, Şırnak'ta 2 olan vekil sayısını 3'e, Hakkari'de 1 olan vekil sayısını 3'e, Şanlıurfa'da 1 olan vekil sayısını 2'ye, Van'da 2 olan vekil sayısını 4'e ve İstanbul'da 2 olan vekil sayısını 3'e çıkardı.

Siirt, Batman, Bitlis, Muş ve Iğdır'da mevcut milletvekili sayısını koruyan BDP bağımsızlarla Kars, Ağrı, Bingöl, Adana ve Mersin'den ilk kez milletvekili çıkardı

Bu haber toplam 1451 defa okunmuştur
Etiketler : , ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.