1. HABERLER

  2. MAGAZİN

  3. BDP'nin özerklik haritası
BDP'nin özerklik haritası

BDP'nin özerklik haritası

Bengi Yıldız’ın açıklamalarına göre BDP, demokratik özerklik ilan edilen 23 ilin sadece yedisinde birinci.

A+A-

Taraf' ta Neşe Düzel'in sorularını yanıtlayan BDP Batman Milletvekili Bengi Yıldız, demokratik özerkliği "Kürdistan" olarak bilinen topraklarda ilan ettiklerini söyledi. Yıldız'ın "Kürdistan" dediği bölge toplam 23 ilden oluşuyor ve son seçimlere göre BDP bunların sadece yedisinde birinci parti. Seçim kazandığı yedi ilin beşinde yüzde 50'nin üstünde oy alan BDP, "Kürdistan" sınırları içindeki üç ilde ise hiç aday göstermedi.

BENGİ YILDIZ AÇIKLADI

Dün Taraf'ta yayımlanan "Pazartesi Konuşmaları"nda Neşe Düzel'e konuşan Bengi Yıldız, "DTK, demokratik özerkliği nerelerde ilan etti" sorusuna, "Tabii ki, Kürtlerin yaşadığı bölgede... Yani Barış ve Demokrasi Partisi'nin, Demokratik Toplum Kongresi'nin gücünün olduğu yerlerde..." yanıtı verdi. BDP Milletvekili Yıldız, "Demokratik özerkliği ilan ettiğiniz yer hangi bölge" sorusu üzerine ise "Bu açıdan Kürdistan'dır bu... Biz bunu Demokratik Özerk Kürdistan olarak formüle ettik ve bunu üç, dört yıldır söylüyoruz" dedi.

SİVAS'A KADAR KÜRDİSTAN

Düzel'in "Kürdistan denen bölge hangi illeri kapsıyor" sorusu üzerine de Yıldız şunları söyledi: "Tarihsel ve coğrafi olarak nereyi kapsıyorsa orayı kapsıyor. Bu, Sivas Koçgiri'ye kadar olan sınırdır aslında. Maraş'ın bir kısmı, Erzincan, Malatya... Elazığ... Tarihsel olarak Erzurum, Van, Ağrı... Batman, Diyarbakır... Aslında Doğu ve Güneydoğu'nun tamamıdır bu. Coğrafi olarak baktığınızda, Osmanlı zamanında da Kürdistan'ın sınırlarıdır bu."

O TOPRAKLARDA 23 İL VAR

"Aslında Doğu ve Güneydoğu'nun tamamı Kürdistan'tır" diyen Yıldız'ın tarif ettiği bölgede toplam 23 ilden oluşuyor. Bu iller şöyle: Van, Hakkâri, Şırnak, Mardin, Diyarbakır, Batman, Muş, Siirt, Bitlis, Adıyaman, Şanlıurfa, Ağrı, Iğdır, Kars, Erzurum, Bingöl, Elazığ, Malatya, Gaziantep, Kahramanmaraş, Erzincan, Tunceli ve Ardahan.

BDP 7 İLDE BİRİNCİ

12 Haziran seçim sonuçlarına göre BDP, 23 ilden sadece yedisinde birinci parti. Bu iller ise Kürt kimliğinin daha belirgin bir şekilde yaşandığı Diyarbakır (58.72), Hakkâri (79.8), Şırnak (72.69), Van (49.24), Mardin (52.12), Batman (51.84) ve Muş'tan (44.49) oluşuyor. BDP, Muş ve Van hariç, diğer beş ilde yüzde 50'nin üstünde oy aldı.

14 İLDE BDP YOK

BDP Milletvekili Bengi Yıldız'ın, demokratik özerkliğin sınırları içinde saydığı 23 ilin, 14'ünde AKP, birinde (Tunceli) CHP, diğerinde ise (Iğdır) MHP birinci parti durumunda. BDP, "Kürdistan sınırları" içinde sayılan Kahramanmaraş, Erzincan ve Elazığ'da ise milletvekili adayı göstermedi.

AKP 14 İLDE BİRİNCİ

BDP'li Bengi Yıldız'ın çizdiği Kürdistan haritasında bulunan 14 ilde AKP birinci parti durumunda. 12 Haziran"da yapılan seçimlerde Siirt (48.09), Bitlis (50.62), Ağrı (47.54), Kars (42.57), Erzurum (69.25) Bingöl (67.06), Elazığ (67.39), Adıyaman (67.38), Şanlıurfa (64.80), Malatya (68.48), Gaziantep (61.85), Kahramanmaraş (69.62), Erzincan (57.39) ve Ardahan'da zaferle ayrılan AKP, Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin genelinde de birinci parti.

Kürdistan sınırları içinde MHP'nin de birinci olduğu bir il var: Iğdır. BDP, Iğdır'da ikinci parti durumunda. Tunceli'de daha önce seçimleri kazanan BDP, bu kenti de CHP'ye kaptırdı.

Taraf

Bu haber toplam 3969 defa okunmuştur
Etiketler : , ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.