1. HABERLER

  2. GÜNDEM

  3. Berkan: Özerklik Kürtler'in tehcirine zemin hazırlar
Berkan: Özerklik Kürtler'in tehcirine zemin hazırlar

Berkan: Özerklik Kürtler'in tehcirine zemin hazırlar

Kürtlere pozitif ayrımcılık yapılsın diyen Hürriyet yazarı: Özerklik Kürtler'in tehcirine zemin hazırlar

A+A-

Son günlerde medyada Kürt sorunuyla ilgili 'pozitif ayrımcılık yapılsın' tartışması ciddi bir ivme kazandı. Bir çok usta kalem bu konudaki görüşlerini köşelerinde dile getirirken 'Pozitif ayrımcılık uygulansın' diye Hürriyet Gazetesi yazarı İsmet Berkan bugünkü yazısında demokratik özerklik taleplerine ilişkin önemli satırlar yazdı.

'Yan yana yaşamak tehcir getirir, felaket getirir' başlığıyla yazan Berkan, 'Tam da Ertuğrul Özkök'ün dikkat çektiği 'Türk sorunu'bağlamında, Batıda ve bu 'özerk bölge'nin dışında yaşayan Kürtlerin resmi ya da gayrıresmi tehcire, yani göçe zorlanmalarına zemin yaratacağını düşünüyorum. Bunuşimdiden dile getirenler, 'Tamam özerk olsunlar amaİstanbul'dan İzmir'den de gitsinler' diyenler çıkmaya başladı bile.' görüşlerini savundu.

İşte İsmet Berkan'ın bugünkü o yazısı

KÜRT sorununun nihai çözümü bağlamında 'birlikte', 'yan yana' ve 'ayrı ayrı' yaşama seçeneklerininin ne anlama geldiğini konuşuyoruz.

DEMOKRATİK ÖZERKLİK FORMÜLASYONU

Dün bu köşede 'birlikte' yaşamadan kastedilenin ne olduğunu, birlikte yaşamak kavramının içininnasıl doldurulabileceğini biraz olsun yazmaya çalıştım.
Gelin bugün 'yan yana' ve 'ayrı ayrı' yaşama seçeneklerine bakalım.
Daha önce de yazmıştım, PKK ve Abdullah Öcalan bir süreden beri 'demokratik özerklik' adını verdikleri bir formülasyonu dile getiriyorlar. Bu formülasyonun hayata geçmesi için Diyarbakır'da bir 'Demokratik Toplum Kongresi' kuruldu. Ve bu 'kongre' geçenlerde Diyarbakır'da demokratiközerklik ilan etti.
Ardından çıkan bir talihsiz tartışmada bazı Kürt siyasetçilere bu kongreyi Erzurum ve Sıvas kongrelerine benzetme fırsatı da çıktı.

BU TALEP ÇOK BÜYÜK ACILARA SEBEP OLUR

Demokratik özerklik, 'yan yana' yaşamanın PKK tarafından önerilen hali.
Bir nevi gevşek federasyon, hatta neredeyse konfederasyon önerisi bu.
Ben bu önerinin Türkiye'deki Kürt nüfusun çıkarına olmadığını,hatta tem tersine çok büyük acılara sebep olabileceğine inanıyorum.

KÜRTLER'İN TEHCİRİNE ZEMİN HAZIRLAR

Tam da Ertuğrul Özkök'ün dikkat çektiği 'Türk sorunu'bağlamında, Batıda ve bu 'özerk bölge'nin dışında yaşayan Kürtlerin resmi ya da gayrıresmi tehcire, yani göçe zorlanmalarına zemin yaratacağını düşünüyorum. Bunuşimdiden dile getirenler, 'Tamam özerk olsunlar amaİstanbul'dan İzmir'den de gitsinler' diyenler çıkmaya başladı bile.
Kaldı ki yan yana yaşamanın fiilen 'ayrı ayrı' yaşamaya dönüşeceğini ve kısa zamanda ayrı ayrı yaşamanınresmileşeceğini de görmek için kahin olmaya gerek yok.

TEK YOL BİRLİKTE YAŞAMAK

Elbette yan yana ve ayrı ayrı yaşama seçenekleri de masadaki seçeneklerdir ama bu iki (aslında bir) seçenekte kimsenin kazanmayacağını, aksine herkesin kaybedeceğini görmemiz gerekir.
Bana soracak olurasanız, Kürt sorununun yegane tercih edilebilir çözümü birlikte yaşamakta. Sonunda herkesin kazanacağı tek yol bu.
Ama korkarım boşa geçen hergün bizi o seçenekten biraz daha uzaklaştırıyor. 

Bu haber toplam 1500 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.