1. HABERLER

  2. GÜNDEM

  3. Beşar Esad'ın son konuşması
Beşar Esad'ın son konuşması

Beşar Esad'ın son konuşması

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, olayların çıktığı günden bu yana üçüncü defa halka seslendi..

A+A-

Ağustos ayında parlamento seçimlerini yapmayı planladıklarını söyleyen Beşar Esad, vaat ettilleri reformların gerçekleşmesi için çaba harcadıklarını kaydetti. Esad, ülkeyi terk eden vatandaşlarına yaşadıkları yere dönmeleri çağrısında da bulundu.

Parlamento binasında Arapça yerine İngilizce konuşan dış güçlerin Suriye'de bir takım dizayn çalışmalarına giriştiğini öne süren Esad, kamu binalarına saldıran ve silah kullanan muhalifleri 'mikroplar' olarak tanımladı.

İşte Beşar Esad'ın Suriye'de yaşanan olaylar sonrası yaptığı konuşmasının satır başları:

Pek çok dedikodu dolaşıyor. Benim için önemli değil, ama yarattığı etki açısından çok önemli. Pek çok farklı bilgiler söyleniyor. Ülkemizin tarihi açısından son derece önemli bir noktadayız. Masum insanların kanının döküldüğü bir dönem. Bulutların ardından güneşli Suriye için uğraşacağız.

GEÇMİŞİ VE BUGÜNÜ İYİ ANALİZ ETMELİYİZ

Maddi ve manevi bir kayıt yaşadık ama bir yandan da çok sağlam bir sınavla da karşılaştık. Zaman bizim için çok önemli. Geleceğimizi nasıl şekillendireceğimiz bize kalmış durumda. Derin analizler yaparak bu kaybımızı kazanca dönüştürebileceğimizi gösterdi. Kaçınılmaz olarak geleceğe bakıyoruz. Bunu yaparken de geçmişi ve bugünü iyi analiz etmemiz gerekiyor.

MİKROPLAR..

Neler yaşanıyor? Bunların arkasında kimler var? Bunlar bir komplo mu? Suriye tarihi sebebiyle bir çok komploya maruz kalmıştır. Dolayısıyla bizler komplolar karşısında varlığımızı korumalıyız ve bu komplolar karşısında mücadele etmeliyiz. Yurt dışında dizayn edilmiş bir komplonun hedefindeyiz. Ve bunlara mikroplar diyeceğim her yerdeler.. Nasıl bilim adamları mikroplara karşı vücudu güçlendirmeye çalışıyorsa bizler de aynı yöntemi uygulayacağız.

SURİYE SOKAKLARINDA ÜÇ GRUP VAR

Şu anda Suriye sokaklarında yaşananların 3 sebebi var. Birincisi vatandaşların devletten istediği talepler var. Herkese kulak verilmeli. Hükümet ve devlet bu konuda sorumludur. Gelen talepleri görmezden gelemezsiniz. Talepleri olan bazı gruplar var ve sokaklara dökülüyor. Bazıları ise başka amaçlarla sokağa dökülüyor. Talepleri olanlar bir de vandallar var, kamu binalarına zarar veriyorlar. Suriye üzerinde kendi planlarını dizayn etmek istiyorlar. Bir takım dış gündemleri olanlar var. Bir grup ise her türlü dış müdahaleye kapalı demokrasi, adalet ve hukuk taleplerini dile getiriyorlar. Müslüman Kardeşler'in bazı talepleri oldu. Herkesin taleplerine kulak veriyoruz. 2 yıl önce bazı talimatlar vermiştim büyükelçilerimize.. Her vatandaşa pasaport verilmesi talimatını vermiştim. Suriyeliler'in pek çoğu da son çıkan affa kadar korku içinde yaşadı ve acı çekti. Son konuşmalarında da son gelen affın pek çok kişiyi memnun etmediğini gördük.

TALİMAT VERDİM: AF KAPSAMI GENİŞLESİN

Adalet Bakanlığı'na bu yönde bir talimatım oldu, acaba affın kapsamı genişletilebilir mi? Bir yandan devletin çıkarlarına zarar vermeden kapsamın genişletilmesi için talimat verdim.

Krizin başladığı günden bu yana 64 bin kişi kamu binalarına ve devlete zarar vermek için yapılan hareketin içine girmişlerdir. Eğer bu 64 bin kişi silahlanırsa devlete zarar verebilirler.

Radikal bazı entellektüellerin olduğu gruplar da var. Ve bu gruplar, tamamen farklı maskelerin arkasına gizlenerek, din adına özgürlük adına bunları gerçekleştiriyorlar. Ortaçağ ve ya ondan öncesine gidilmesini savunuyorlar. Bizim insan unsuruyla hareket etmeliyiz. Dış güçlerin oynadığı roller ve hatta para ödedikleri kişiler de var. Medyanın manipüle ettiği kişiler de var.

İMAJIMIZ YURT DIŞINDA ZARAR GÖRDÜ

Ülkemizin yurt dışındaki imajı zarar gördü. Ve burda amaç son derece açıktı; yanlış yönlendirici söylemler kullanıldı. Bütün bunlar bizim dinsel ilkelerimizden de uzak. Çok çok küçük bir azınlıktan bahsediyoruz. Ve ilk teşebüslerinde başarısız oldular ve daha sonra da silaha sarıldılar. Bu silaha sarılan gruplar, medya ve televizyonda gördüğümüz gibi güvenlik güçlerini öldürdüler ve postaneleri yakıp yıktılar. Çok büyük nefretleri var. Eskiden sahip olmadıkları silahları ve iletişim araçları var. Gayet lüks jeeplerle silah nakliyatı yaptılar. Neredeyse başarılı olacaklardı ama halk ve güvenlik güçleri müdahale etti.

Eğer vatansever siviller olmasaydı durum çok daha kötüleşebilirdi. eşi benzeri görülmemiş bir saldırı ile karşı karşıya kaldık. Yaptığımız reformlarda kurumlara, etiğe ve vatansever hassasiyete bağlı kaldık. Nesiller boyunca hukukun üstünlüğüne saygı gösterilmediği bir dönemi yaşadık, geçmişte de yaşadık ama bunun bedeli çok ağır oluyor.

KURUMLARIMIZI YENİDEN YAPILANDIRMALIYIZ

Şu soru çok önemli, bu karışıklık koşulları daha mı iyileştirdi? Hayır.. Şimdiye kadar gördüğümüz bütün bu tahribatı reddetmemiz gerekiyor. Bu süreçten sonra hakikati göz önüne almak gerekli. Suriye'nin her bölgesinden insanlarla bu gerçekliği oluşturmamız ve anlamamız gerekiyor. Kurumlarımızı yeniden yapılandırmamız lazım. Ben Suriye vatandaşlarını doğrudan dinlemek istiyorum..

Bütün umutsuzluğun ve hayal kırıklığının yanı sıra herkesin çıkardığı bir ders var. Benim aldığım ders bir sevgi ve kardeşlik dersi. Şüphesiz aynı duygular ve düşüncelerle ben onlara yaklaştım. Halkı doğrudan ilgilendirne konularda Suriye vatandaşları özellikle sadakat ve öfkeyle karışık hislerini bana aktardılar. Bazıları vatandaşların onurunu ve reform yolculuğu konusunu dile getirdiler. Herkesin bana destek verdiğini ve bu konuda mücadele etmeye devam etmem gerektiği fikrini edindim.

Yolsuzluğu çok büyük bir sıkıntı olduğu dillendirildi. Topluma zarar verebilecek bir durumdur. Kurumları modernize etmeliyiz. Yolsuzluğa bulaşanlar muhakkak gereken cezaya çarptırılacaktır. Bunu yapmamız şunu yapmamız gerek demek kolay ama bu toplantının amacı da süreci daha iyi analiz edebilmektir. Sınırlı gruplar arasında bir diyalog değildir.

ULUSAL BÜTÜNLÜĞÜ SAĞLAMALIYIZ

Bizler ulusal bir diyaloğun sağlanması için çaba harcayacağız. Ve ulusal dokuyu yaratan her grupla birlikte görüşüp bir mekanizma oluşturmamız gerekiyor. Halkın çoğunluğunun katılabileceği ulusal bir diyalog kurulmalı. Bu bize daha olgun bir vizyon oluşturmamıza neden olacaktır. Öncelikle yerel düzeyde bir diyalog başlatılması gerektiğini düşündük. Ve yaptığımız görüşmeler sonucunda da merkezi bir diyalog yaratmaya karar verdik. Kimler bunun parçası olmalı noktsında görüşmeler yaptık. Yüzden fazla temsilci bir araya gelecek ve sonra ulusal diyalog görüşecek. Olağanüstü hali kaldırdık, Devlet Güvenlik Mahkemeleri'ni kaldırdık ve göstericilerin haklarına ilişkin, ifade özgürlüğüne ilişkin yeni düzenlemeler yaptık.

YOLSUZLUKLA MÜCADELE ETMELİYİZ

Herhangi birinin gözaltına alınmasından sonra gerekli hukuki adımlar atılmalıdır. Vatandaşlardan özellikle temsil konusunda çok büyük eleştiriler aldık. Ama bu sistemimizle bu sorunu çözdüğümüze inanıyorum. Vatandaşların katkısı olmadan yolsuzlukla mücadele etmemiz çok zor. Bu noktada medyaya büyük görev düşüyor.

Kürtler'e vatandaşlık hakkı verildi. 36 bin kişiye vatandaşlık hakkı verildi. Partilerin siyasi rollerine ilişkin komiteler oluşturuldu. Bütün bunlar yeni bir siyasi realite yaratacak Suriye'de. Devlet içerisinde bazı kuralların gözden geçirileceği bir süreç olacak. Bazıları şuna inanıyor; devlet reformları geciktiriyor. Reform süreci çok çok net bizim önümüzde duruyor. Halkın ve devletin çıkarlarını yansıtan bir süreç.. Herkes reform konusunda çok istekli ama reformun detayları ne olacak? Biz şimdi geleceği oluşturuyoruz. Gelecek tarihimiz olacaktır. Önümüzdeki 10 yılları etkileyecek reformlar sürdürülse bile geniş kapsamlı bir katılım önemli. Seçim yasası bize nasıl yardımcı olabilir bunu da iyi düşünmemiz gerekiyor.

ÖNEMLİ OLAN SURİYE'NİN BÜTÜNLÜĞÜDÜR

Seçim yasası bütünlüğü garanti altına alır. Önemli olan Suriye'nin bütünlüğüdür. Seçimlerden bahsediyoruz ve seçilecek kişi, ya da seçilecek organlar Suriye halkının yararı için çalışan kişi ve kurumlar olmalı. Bazıları yeni parlamentonun yeni anayasa tasarılarını incelemesi gerektiğini söylüyor. Bu sorular hemen cevap bulamayabilir. Firkir birliğine ulaşmadan bu yönde adımlar atılması zor.

Benim için önemli olan bir zaman çizelgesi oluşturabilmek.

Bu haber toplam 2742 defa okunmuştur
Etiketler : , ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.