1. HABERLER

  2. Büyükşehir Belediye Meclisi toplandı
Büyükşehir Belediye Meclisi toplandı

Büyükşehir Belediye Meclisi toplandı

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek başkanlığında toplanan Belediye Meclisi’nde, Akyurt’ta yapımı planlanan Fuar alanından Dikmen Vadisi’ndeki hak sahiplerine, Başkent’teki asfalt çalışmalarından reklam panoları ile ilgili uyarılara ve kardeş

A+A-

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek başkanlığında toplanan Belediye Meclisi’nde, Akyurt’ta yapımı planlanan Fuar alanından Dikmen Vadisi’ndeki hak sahiplerine, Başkent’teki asfalt çalışmalarından reklam panoları ile ilgili uyarılara ve kardeş şehir ilişkilerine kadar pek çok konu görüşüldü.

İlk olarak Başkan Gökçek, Akyurt’ta yapımı planlanan fuar alanına ilişkin olarak Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği, Ankara İl Özel idaresi, Ankara Sanayi Odası, Ankara Ticaret Odası, Ankara Ticaret Borsası, Ankara Büyükşehir Belediyesi ve Ankara Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği ortaklığında kurulacak Ankara Fuarcılık Anonim Şirketi ile ilgili meclis üyelerine kısa bir bilgi verdi. İlgili Başkanlık yazısının meclis üyelerinin isteği üzerine Cuma günü yeniden meclis gündemine alınması kaydıyla Hukuk ve Tarifeler Komisyonu’na havale edilmesi oy birliğiyle kabul edildi.

Meclis üyelerinin oy birliğiyle kabul edilen bir diğer konu da Dikmen Vadisi Son Etap’ta bulunan hak sahiplerine ilişkin Başkanlık Yazısı oldu. Yazıda, söz konusu proje alanında arsa sahibi olan ve Büyükşehir Belediyesi ile 120 metrekare konut karşılığı sözleşme imzalayan Cemal Kocabıyık, Nurcan İlleyiz ve Kudret Güven’e Dikmen Vadisi 3. Etapta üretilen 93 adet 100 metrekarelik konutlardan tahsis edildiği belirtilerek, ödemenin de buna göre yeniden düzenlenmesi oy birliğiyle kabul edildi.

 

-ÖNERGELER DEĞERLENDİRİLDİ

  Gündem maddelerinin görüşülmesinin ardından meclis üyelerince verilen önergelere geçilen Belediye Meclisi’nde ilk olarak CHP Grup Başkanvekili Fazıl Güleken’in geçtiğimiz haftalarda Başkent’i etkisi altına alan şiddetli yağışlarda yaşananlara ilişkin önergesi Meclis üyelerine okundu. Önergeyi okuyan Başkan Gökçek, “Açıklama yapmak istiyorum. Bunu özelikle Çankaya Belediye Meclis üyesi, aynı zamanda CHP Grup Başkan Vekili Fazıl Güleken Bey’in vermiş olması çok enteresan. Çünkü, o gün yağan yağmur metrekareye bir saat içerisinde 50 kilogram. Bu kısa sürede yağan 50 kilogram yağmur gün içerisine dağılsa hiçbir şey olmaz. Ama aniden bir metrekareye 50 kilogram yağmur yağıyor” dedi.

Yağan şiddetli yağmur ve dolunun ağırlıklı olarak Ahlatlıbel ve de Dikmen’deki 4 mahallenin yan yana bulunduğu ve Erzurum Mahallesi olarak adlandırılan bölgeye düştüğünü kaydeden Başkan Gökçek, şunları söyledi: “Burası da son zamanlarda inşaatların yapıldığı, özellikle hafriyatların dağ gibi aşağı tarafa atıldığı, Çankaya Belediyesi’nin de herhangi bir şekilde bu yan tarafa atılan hafriyatlara ses çıkarmadığı bir bölgedir. O gün metrekareye çok kısa sürede yağan 50 kilogramlık yağmur, bir anda oradaki çamur ve taşları dağdan aşağıya indirmiştir. Rahatlıkla benim internet siteme girip görüntüleri de görebilirsiniz. İki tane caddeyi resmen dere haline getirmiştir.”

70 Gün Alt Geçidi’nde suyun altında kalan vatandaşın televizyonlardaki açıklamalarını da hatırlatan Başkan Melih Gökçek, “Alt geçidin içinde kalan vatandaş diyor ki: ‘20-30 saniye içerisinde köprü doldu.’ Kulağınızla duydunuz. 20-30 saniye içerisinde çamur ve taş kırıntıları oradan aşağıya giriyor ve mazgalların hepsini tıkıyor. Bu afetin hiçbir şekilde engellenmesi mümkün değil. Şimdi, arkadaşlar hem suçlu hem güçlü. Niye Çankaya Belediyesi olarak gidip tedbirinizi almadınız? Niye oradaki o hafriyatları engellemediniz, hafriyatı inşaatının dibine yığan müteahhitlere göz yumdunuz? Göz yummanın altında ne var? Normal şartların içerisinde bir belediyeci buna göz yummaz. Niye göz yumuldu? Esas cevap verilmesi gereken konu bu” dedi.

Güleken’in önergesinde yurtdışındaki şehirleri örnek göstermesini de değerlendiren Başkan Gökçek, “Bu sözler gerçekten en hafif tabirle çok bilgisiz sözler. Benim internet siteme girin Londra ve New York dahil oralarda sel sularının kenti ne hale getirdiğini gözlerinizle görün. Yüzlerce örnek var. Bu konuda da Çankaya Belediyesi yapmadığı görevini, kendi belediyesinin suçunu Büyükşehir Belediyesi’ne atmamalı. Siz önce Çankaya Belediyesi olarak bu hafriyat atıklarını halledin” diye konuştu.

  Önergeye cevabın yazılı olarak da verileceğinin altını çizen Başkan Melih Gökçek, daha sonra yine Fazıl Güleken tarafından verilen Armada karşısındaki kongre merkezi inşaatı ile ilgili önergeye de “Buranın bugüne kadar bitmemesinin nedeni Çankaya Belediyesi’nin açmış olduğu davalardır. Bunun bilinmesi lazım. Niye durduğunun nedeni bu” cevabını verdi.

 

-BİSSAU-ANKARA KARDEŞLİĞİ

 Belediye Meclisi’nde “Ülkemizin 2005 yılında başlattığı Afrika’ya açılım politikası doğrultusunda Kuzey Batı Afrika ülkelerinden Gine Bissau Cumhurbaşkanı Malam Bacai Sanha’nın ülkemize 18 Temmuz 2011 tarihinde yapacağı ziyaret esnasında Başkent Bissau ile Ankara’nın kardeş kent ilan edilmesi ve kardeş kent protokolü imzalanması amacıyla Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı’na yetki verilmesi”ne ilişkin önerge de oy birliğiyle kabul edildi.

             

-“TÜRKİYE’NİN EN KALİTELİ ASFALTI ANKARA’DA OLACAK”

Önergelerin ardından meclis üyelerini Başkent’te devam eden asfalt çalışmalarına ilişkin bilgilendiren Başkan Gökçek, şöyle konuştu:“Biliyorsunuz Ankara’nın şu anda değişik yerlerinde asfaltlama faaliyetleri yoğun şekilde devam ediyor. Geçen sene Konya Yolu’nu asfaltlamıştık. Şu anda da Esenboğa Yolu bitmek üzere. Halkın arasında bazı kişiler kasıtlı, bazıları da kasıtlı olmasa bile cahilane bir şekilde yorumlar yapıyorlar. ‘Pırıl pırıl güzel asfalt varken, üzerine neden böyle bir kat daha asfalt atılıyor’ diye. Biliyorsunuz asfalt üç kattır. Birinci katı özellikle bitümlü temel dediğimiz kattır. Onun üstüne binder tabakası atılır. Onun en üstüne de aşınma tabakası atılır. Biz Ankara’daki bütün caddelerimizin hepsine bitümlü temelli binder asfalt attık. Ama aşınma tabakasını atmadık.”

Bunun nedenlerini de meclis üyelerine açıklayan Başkan Melih Gökçek, “Birinci nedeni yollar yeni yapıldığı için tam olarak yerine otursun diye. İkinci nedeni, zaman içerisindeki aşınmaları da göz önüne alarak, üzerine atacağımız asfaltta eğrilikler varsa düzeltmek için. Bu anlamda en son modifiye bitümlü bazalt tarzında bir aşınma hattı atıyoruz. Bunu atabilmemiz için önce o binder dediğimiz ikinci tabakanın asfaltı tutması için ortalama 2-5 santim arasında trimlenmesi yani tefsiye edilmesi, aşındırılması şart. Bazı yerlerde bu çökme, 7-8 santime de çıkabilir. Dolayısıyla bu aşınma tabakası buradan alındıktan sonra tekrar aşınma atılmadan önce tamamen tefsiye edilir ve düzeltilir” diye konuştu.

Bazalt asfaltın özelliklerine de değinen Başkan Gökçek, çok sert bir madde olduğunu ve aşınmasının çok uzun sürdüğünü belirterek,“Minimum 10 sene hatta 20 seneye kadar ömrü olduğu ifade edilir. Rengi siyahtır. Sürücü için çok daha güzel bir görüntü mesafesi meydana getirir. Fren mesafelerini kısaltır. Ayrıca çok düzgün olacağı için o söylediğimiz işlemler yapıldıktan sonra yol kalitesi en üst dereceye çıkar” dedi.

Daha önce çalışması yapılan Konya Yolu ile Eskişehir ve İstanbul Yollarının kıyaslanmasını isteyen Başkan Gökçek, “Aradaki farkı göreceksiniz. Eğer Esenboğa Yolu’na giderseniz, eskilerin bir tabiri var kaymak gibi bir asfalt. İşte bu modifiye bitümlü bazalt aşınma tabakasıdır. Onun için sağda solda, ‘birilerini zengin etmek için özel asfalt döküyorlar’ gibi komik lafların edilmesini tasvip etmiyoruz. Bunu özellikle söyleyeyim. Bilinmeden ve özellikle karalama kampanyası için söylenen bir laf” dedi.

 Ankara’nın 5 ana bulvarındaki çalışmaların tamamlanmasının ardından Türkiye’nin en kaliteli asfaltının Ankara’da olacağını kaydeden Başkan Gökçek, “Biz her yere böyle modifiye kullanmıyoruz, sadece önemli caddelerimize kullanacağız. Çünkü bunun maliyeti de diğerine nazaran daha pahallı. Bazalt asfalt olarak yapmış olduğumuz yerler bizim Ankara’da en yoğun geçişin olduğu yerlerdir. Yani diğer caddelerle mukayese ettiğiniz zaman herhalde diğer caddelere nazaran buradaki trafik 100 kat fazladır. Onun için bu 5 ana bulvarımızın kesinlikle önceliği var” diye konuştu.

 

-İLÇE BELEDİYE BAŞKANLARINA PANO UYARISI

  Başkan Gökçek, diğer bir önemli konunun da ilçe belediye başkanlarının reklam ve ilan panolarını kendi ilçelerinde ihale etmesi ve kendi ilçelerine koymaya başlamaları olduğunu kaydederek,  Büyükşehir belediye kanunun 7. Maddesi’nin ‘g’ fıkrasını meclis üyelerine okuyan Başkan Gökçek, şunları söyledi:

“Yani Ankara’da ilan ve reklam asılacak yerleri, bunların şekil ve ebadını belirlemek doğrudan doğruya Büyükşehir Belediyesi’nin görevi. Başka herhangi bir ilçe belediyesinin bu konuda görevi yok. Arkadaşlarımız zaman zaman, ‘Kendi ihtiyaçlarımız var, halka duyurularımız var. Bunun için yapıyoruz’ dedikleri için bugüne kadar ses çıkartmadık. Aslında onlara dahi müsaade etmemiz gerekiyor. Ama artık tıpkı Büyükşehir Belediyesi’nin yapmış olduğu ilan ve reklam konuları gibi herkes kendi kafasına göre değişik yerlere ilan ve reklam panoları koymaya başladı. Caddeye bakan bütün parkların kenarlarını başkalarına ilana vermeye başladılar. Bunu kabullenmemiz mümkün değil.”

“Açık ve net olarak söylüyorum, belediye başkanlarımız panoları, hangi amaçla ve nereye koyacaklarını bize bildirsinler”diyerek açıklamasını sürdüren Başkan Gökçek, “Bildirilmeyen yerleri Büyükşehir Belediyesi olarak, ayrım yapmaksızın söktüreceğimizi açıkça ifade edeyim. Elbette ihtiyacınız olursa, bunu karşılıklı diyalog içerisinde bütün ilçe belediye başkanı arkadaşlarımızla çözmeye hazırız. Ama kalkıp da başkalarına reklam yeri olarak vermek üzere ihaleye ‘evet’ dememiz mümkün değil. Bunun da özellikle ilçe belediye başkanı arkadaşlar tarafından bilinmesini istiyorum” dedi.

Belediye Meclisi üyeleri, konuşmaların ardından bir başka önerge üzerine 11 Temmuz 1995’te Bosna-Hersek'in Srebrenitza kentinde yaşanan katliamda hayatını kaybeden 8 bin 300 kişi için 1 dakikalık saygı duruşu gerçekleştirdi.

 

Bu haber toplam 1736 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.