1. HABERLER

  2. EKONOMİ

  3. Çağlayan: Fitch yine 'Fitch'liğini yapmış
Çağlayan: Fitch yine 'Fitch'liğini yapmış

Çağlayan: Fitch yine 'Fitch'liğini yapmış

Kredi derecelendirme kuruluşunun Türkiye ile ilgili sinyali Bakan'ı kızdırdı..

A+A-

Fitch'in Türkiye'yle ilgili "ısınma sinyalleri görülüyor, cari açık riski var, not artışı belirsiz" şeklindeki çıkışı dün piyasaları alt üst etti. Bakan Çağlayan sert çıktı.

KREDİ NOTU KONUSUNDA ÖNEMLİ AÇIKLAMA

ABD'li kredi derecelendirme kuruluşu Fitch'in analisti Ed Parker'ın Türkiye ekonomisine ve ülke kredi notuna ilişkin olumsuz yöndeki açıklamaları dün finans piyasalarında adeta şok etkisi yarattı. Avrupa Birliği'nde yaşanan gerginliğe, sabah saatlerinde gelen bu açıklama eklenince dolar ve euro yükseldi, borsada büyük düşüş yaşandı. Bunun ardından Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan'dan Fitch'e sert yanıt geldi. Bakan Çağlayan, "Fitch yine 'Fitch'liğini yapmış" diyerek 'notçu' kuruluşa sert çıktı.

KREDİ DERECELENDİRME KURULUŞUNDAN GERİ ADIM

Bu gelişmelerden birkaç saat sonra bu kez CNBC-e televizyonu, "Fitch, Türkiye'nin iki yıl içinde kredi notunun artırılma olasılığının, artırılmama olasılığından daha yüksek olduğunu açıkladı" şeklinde bir haber yayınladı.

DÖRT CİDDİ UYARI GELDİ

Dün Bloomberg HT televizyonuna konuşan Fitch analisti Ed Parker, yüksek cari açığın yarattığı belirsizlik nedeniyle Türkiye'nin not artışının belirsiz olduğunu söyledi. Türk ekonomisinde ısınma sinyallerinin görüldüğünü söyleyen Parker, "Türkiye, AB'deki krize cari açık yüzünden diğer gelişmekte olan ülkelerden daha açık" dedi.
Ed Parker'ın piyasaları 'geren' Türk ekonomosine ilişkin analizinde öne çıkan dört nokta şöyle sıralandı: "(1) Türk ekonomisinde ısınma sinyalleri görülüyor. (2) Türkiye AB'deki krize cari açık yüzünden diğer gelişmekte olan ülkelerden daha açık. (3) Yüksek cari açığın yarattığı belirsizlik nedeniyle not artışı belirsiz. (4) Merkez Bankası'nın politika bileşiminin başarısı en iyi ifade ile karışık..."

Bu haber toplam 2276 defa okunmuştur
Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.