1. HABERLER

  2. GÜNDEM

  3. Can Ataklı: Haberal ve Balbay bugün serbest bırakılacak
Can Ataklı: Haberal ve Balbay bugün serbest bırakılacak

Can Ataklı: Haberal ve Balbay bugün serbest bırakılacak

Can Ataklı, Mustafa Balbay ve Mehmet Haberal bugün serbest kalacağını iddia etti.

A+A-

Vatan gazetesi yazarı Can Ataklı bugünkü köşesinde çok ses getirecek bir iddiayı gündeme getirdi. Ataklı, Ergenekon davasında tutuklu bulunan CHP'li vekiller Mustafa Balbay ve Mehmet Haberal'ın tutuksuz yargılanmak üzere başvuruda bulunacaklarını, mahkemeninde milli iradeye saygı çerçevesinde tutuklu vekilleri serbest bırakacağını yazdı. Bu gelişemelerin gün içinde yaşanacağını öne süren Ataklı, aksi bir durumda CHP'nin gerçekten tükürdüğünü yalayacağını belirtti.

İŞTE ATAKLI'NIN O YAZISININ İLGİLİ KISMI;

Ergenekon davası yeniden

Uzunca sayılabilecek aradan sonra Ergenekon Davası bugün yeniden başlıyor. Bugünkü davanın önemi, halen tutuklu bulunan iki CHP'li milletvekilinin durumunun yeniden ele alınacak olması. Büyük ihtimalle Mustafa Balbay ve Mehmet Haberal "tutuksuz yargılanmak" üzere bugün bir başvuruda bulunacaklar. Hâkimler "Meclis iradesine" saygı gösterirlerse iki tutuklu milletvekili serbest
bırakılabilir. Bu konuda tahmin
yürütemiyorum.

CHP'nin tarihi günü

Mahkeme bugün ya da bu hafta içinde talepleri değerlendirecek ve karara bağlayacaktır. Konu CHP için çok önemli, çünkü resmen açıklanmasa da "yemin boykotunun bitmesi için" AKP ile imzalanan "mutabakat" milletvekillerinin serbest bırakılması için yazılan bir irade beyanıydı. CHP ortak iradeden "resmen" bu anlaşılmasa bile, tutukluların serbest bırakılacağı umuduyla mutabakatı
"demokrasi zaferi" olarak nitelemişti.

Yalayıp yalamama

CHP, tutuklu iki milletvekilinin serbest bırakılmaması üzerine Meclis'e girmiş ama yemin etmemişti. Genel Başkan
Kılıçdaroğlu "Arkadaşlarımız serbest kalana kadar bu eylemimiz sürecek" demiş, buna karşı Başbakan Erdoğan "Tükürdüklerini yalayacaklar, göreceksiniz
Meclis'e gelecekler" cevabını vermişti. Sonuçta gerilen ilişkiler yazılan bir ortak mutabakatla yumuşamış, CHP Meclis'e girip yemin etmişti.

Söylenmeyen gerçek

O tarihte "izlenimlerimi" biraz da üstü kapalı yazmıştım. Kamuoyunda "CHP tükürdüğünü yaladı" olarak algılanan eylemin bitmesi aslında AKP'nin "tutuklular serbest bırakılacak" sözüne dayanıyordu. Yaşanan şuydu; iktidar ilk aşamada tutuklu milletvekillerinin serbest bırakılmasını istemedi. Ancak bunun daha fazla sürmesi de olmazdı, mutabakat adı altında mahkemeye "bırakın" talimatı gönderildi. Olayın özü budur.

Peki nasıl olacak?

Mahkeme AKP-CHP mutabakatını alır almaz tutukluları serbest bırakamazdı. Bunun da elbette bir prosedürü var. İlk duruşmada tutuklu sanıklar itiraz edecekler, mahkeme de "milli iradeye saygı" diyerek bu kez itirazları kabul edecek ve sanıkları tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakacak. El altından CHP'ye söylenen buydu. Yemin boykotunun uzaması CHP'nin de işine gelmezdi. Amaca ulaşıldığı düşünülerek mutabakat imzalandı.

Başbakan şaşırttı

Ancak tam bu aşamada Başbakan'ın "Bunların omurgası yok, bak nasıl geldiler" sözleri CHP'yi şoke etti. Kılıçdaroğlu "Her şeyi hesap ettim, Başbakan'ın sağlığını hesap etmedim" diyerek öfkesini dile getirdi. Ancak o aşamada "Bize söz verildi" denilemediği için Başbakan'ın siyasi nezaketi aşan sözleri üzerinde pek durulmadı. CHP 8 Ağustos'u yani tutuklu sanıkların mahkemeye çıkarılacağı günü beklemeyi daha doğru buldu.

Sıkıntılı durum

AKP'nin "tutuklular serbest kalacak" sözü vermesinden sonra Başbakan'ın CHP'yi küçük düşüren sözleri "Köşeye
sıkışmış muhalefete son bir tokat" olarak da algılanabilir, ama tam tersine, verilen sözün tutulmayacağı olarak da yorumlanabilir. İşte şu anda CHP'nin bilmediği bu. Eğer bugün (bu hafta) iki tutuklu milletvekili serbest bırakılırsa CHP "Yaptığımız eylem başarılı oldu, mutabakatı imzalamakta haklıydık" diyebilecektir.

Ya serbest kalmazlarsa

Ya Erdoğan verdiği sözü tutmazsa ve mahkeme iki tutuklu milletvekilini serbest bırakmazsa ne olacak? İşte CHP'nin en büyük sıkıntısı bu. Çünkü bu durumda CHP yönetimi "yemin boykotunu" da "mutabakatı" da anlatamayacak ve gerçek anlamda "tükürdüğünü yalamış" olduğunu kanıtlayacaktır. Eğer iki milletvekilinin tutukluluk hali sürerse CHP tüm inandırıcılığını ve güvenirliliği de kaybetme tehlikesiyle karşı karşıya kalacaktır.

Gövde gösterisi

Bu durumu bilen CHP, bugün Silivri'de çok büyük bir gövde gösterisine hazırlanıyor. Birçok milletvekili, partili ve CHP'li vatandaş bugün Silivri'de toplanıyor. Öyle sanıyorum ki bugünkü duruşma Ergenekon'un davasının başladığı günden bu yana yaşanan en ilginç, renkli ve hareketli duruşma olacaktır. Sonuçta CHP bugün (bu hafta) Silivri'de bir "ölüm kalım mücadelesi verecek" yorumunu yapmak hiç de yanlış olmaz.

Bu haber toplam 1662 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.