1. HABERLER

  2. MAGAZİN

  3. Cemil Çiçek: Teröre destek veren insan olamaz
Cemil Çiçek: Teröre destek veren insan olamaz

Cemil Çiçek: Teröre destek veren insan olamaz

TBMM Başkanı Cemil Çiçek'ten çok sert sözler: "Teröre destek verenler insan olamaz"

A+A-

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, ''Terör bir insanlık suçudur ve insanlığa karşı işlenmekte olan bir suçtur. Çocukları, kadınları,yaşlıları, masum insanları öldürenler masum olamaz. Bunlara destek verenler de insan olamaz, en az onlar da kan dökenler kadar bu vahşetin, bu cinnetin, cinayetin ortaklarıdır'' dedi.

ÇİÇEK'TEN RAMAZAN VURGUSU

Çiçek, Keçiören'de katıldığı Uluslararası Ramazan Etkinleri'nde yaptığı konuşmada, tüm İslam aleminde olduğu gibi Türkiye'de de Ramazan ayının ayrı, önemli bir yerinin olduğunu söyledi.

Ramazanın birliğin, beraberliğin, kardeşliğin, insanın ve insan olma duygusunun öne çıktığı önemli, bereketli bir ay olduğunu belirten Çiçek, Türk kültüründe, millet hayatında ve yaşayışında Ramazan'ın büyük etkilerinin olduğunu kaydetti.

Ramazan'da insan ve insani duyguların daha çok öne çıktığını, insan olunduğunun, insanlığa karşı sorumlu olunduğunun daha çok hatırlandığını vurgulayan Çiçek, ''İnsan gibi yaşamak ne demek? Benim anlayışıma göre insan gibi yaşamak biraz da başkaları için yaşamaktır. İşte Ramazan ayı başkaları için yaşamamız gerektiğini Allah'ın emrettiği ve toplum olarak da bunu daha çok özümsediğimiz, benimsediğimiz bir ay'' dedi.

Bugün Ramazan'da, başkaları için yaşanılması gerektiğini hatırlatan pek çok üzücü olayın yaşandığını belirten Çiçek, Ramazanın huzur, kardeşlik, barış ayı olmasına rağmen Türkiye'de, Türkiye'nin bölgesinde ve dünyada yaşanılan bazı acı gerçeklerin bu ayın huzurunu kaçırdığını, ''ağız tadını bozduğunu'' söyledi.

TERÖRE DESTEK VEREN İNSAN OLAMAZ

Türkiye'de, Türkiye'nin bölgesinde ve dünyada yaşanan terör olaylarının bunların başında geldiğini ifade eden Çiçek, şöyle konuştu:

''Yaşanan bunca gerçeklere ve acı olaylara rağmen terörün bir insanlık suçu olduğunu tüm dünya yeterince anlayamamıştır. Terör bir insanlık suçudur ve insanlığa karşı işlenmekte olan bir suçtur. Çocukları, kadınları, yaşlıları, masum insanları öldürenler masum olamaz. Bunlara destek verenler de insan olamaz, en az onlar da kan dökenler kadar bu vahşetin, bu cinnetin, cinayetin ortaklarıdır.Terör insanlığa karşı bir suç olmasına rağmen insanlık camiasında yeteri kadar dayanışma yok. Tam tersine terörden medet umma, kullanma, terörü bir ülkenin istikrarını bozmada, bundan istifade etme gibi çağ dışı ilkel bir anlayış var.''

Terörün dininin, mezhebinin, etnik kökeninin olmadığını belirten Çiçek, ''Bunu yapanlar zaten insan olamaz. Ama teröre karşı bana değmeyen yılan bin yaşasın denemez çünkü bu yılan yaşadığı sürece buna himaye edenleri, buna müsamaha gösterenleri eninde sonunda ısırır'' diye konuştu. Çiçek, Norveç'te yaşanan olayın, Türkiye'nin devlet olarak, millet olarak yıllardır haykırdığı bir gerçeğin çok acı bir ifadesi olduğunu kaydetti.

''ÖZDE MÜSLÜMAN, ÖZDE KARDEŞ OLMALIYIZ''

Suriye başta olmak üzere Filistin, Libya gibi İslam coğrafyalarında üzücü, yürek yakıcı olayların yaşandığını anımsatan Çiçek, akan kanın, dökülen gözyaşının bütün Müslümanları üzdüğünü söyledi.

Biran önce bu ülkelerdeki ve İslam coğrafyasındaki acıların dinmesini isteyen Çiçek, bu ülkeleri yönetenlerin halkın taleplerine kulak vermesi gerektiğini ifade etti. Çiçek, ''Çünkü akan kan, dökülen göz yaşı bizim kardeşlerimizin gözyaşıdır, çünkü Müslümanlar kardeştir'' diye konuştu.

İnsanları hiçe sayarak ülke yönetmenin mümkün olmayacağını vurgulayan Çiçek, ''halka karşı halkı yönetmenin mümkün olmayacağını'' söyledi.

Ramazan ayının vicdan muhasebesi yapmak için güzel bir manevi iklim oluşturduğunu belirten Çiçek, ''Türkiye olarak milletiyle, devletiyle İslam dünyasındaki acıların son bulması, barışın, kardeşliğin ve insani ilişkilerin en üst düzeye çıkarılabilmesi noktasında elimizden gelen çabayı gösteriyoruz. Kanın durması, gözyaşının dinmesi açısından bugüne kadar üzerimize ne düştüyse bundan sonra da yapmaya hazır olduğumuzu ifade etmek istiyorum. Sözde Müslüman, sözde kardeş değil, özde Müslüman özde kardeş olmamız lazım. İçinde bulunduğumuz zaman tam da bunun güzel örneklerinin verilmesi gereken bir zamandır'' dedi.

Ramazan ayında huzuru kaçıran başka bir gerçeğin de başta Afrika olmak üzere İslam dünyasında yaşanan açlık ve sefalet olduğunu belirten Çiçek, dünyanın en zengin coğrafyasına sahip olan İslam dünyasındaki üzücü gerçeklerin yürekleri yaraladığını söyledi.

Diyanet İşleri Başkanlığı'nın açlık ve sefalet içindeki ülkeler için başlattığı yardım ve destek kampanyasını yürekten desteklediğini ifade eden Çiçek, ''Millet olarak, inançlarımıza, kültürümüze ve tarihi geçmişimize yaraşan bir katkı içerisinde, çaba içerisinde olduğumuzu, olacağımızı ifade etmek istiyorum'' dedi.

Tüm dünyada belli ön yargılarla ve belli merkezlerden yapılan bir propagandayla İslam ile terörün özdeşleştirilmeye çalışıldığına dikkati çeken Çiçek, bir barış ve selamet dini olan İslam'ın her türlü insan öldürmeye karşı olduğunu vurguladı.

Dünyanın birçok yerinde meydana gelen şiddet olaylarıyla İslam arasında doğrudan bir bağlantı kurulmasının yanlış olduğunu ifade eden Çiçek, ''Norveç'te yaşanan üzücü olayda olduğu gibi... Bir yerde bir terör olayı meydana geldiğinde hemen Müslümanların akla gelmiş olması üzerinde önemle durmamız gereken bir husustur. Barış dinini, selamet dinini kimse terörle özdeşleştiremez, böyle bir tarihi haksızlığı yapamaz'' dedi.

Ön yargıların ortadan kaldırılmasında, İslam dünyasının ciddi bir dayanışma içinde olmasının fayda sağlayacağını belirten Çiçek, Ramazanın hayırlara vesile olması dileğinde bulundu.

Bu haber toplam 1777 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.