1. HABERLER

  2. MAGAZİN

  3. CHP'den çözüm için üç öneri
CHP'den çözüm için üç öneri

CHP'den çözüm için üç öneri

CHP, tutuklu vekiller sorunun çözülmesi için üç öneride bulundu

A+A-

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'le yaptığı görüşmede tutuklu milletvekilleri sorununun çözülmesi için Adalet Bakanlığı bürokrasisinin devreye girmesi gerektiği görüşünü ilettiğini açıkladı. Kılıçdaroğlu, Cumhurbaşkanı Gül'ün sorunun çözümü için samimi gayret içinde olduğunu ve CHP'nin görüşlerini de değerlendireceğini ifade ettiğini de belirtti.

Başbakan Tayyip Erdoğan ise "Başbakan çözsün" taleplerinin yersiz olduğunu vurgulayan bir yaklaşımla, "Başbakan ne yapsın, yani hâkimlere talimat mı vereceğiz" biçiminde özetlenecek bir tepki verdi. Başbakan, muhalefete "ister gelin ister gelmeyin, siz gelmeseniz de Meclis çalışır" diye seslendi. Bu arada muhalefetin teklifini ortaya koymasını ve bu tekliflerin de makul olması gerektiğini de söyledi.

CHP'DEN 3 ÖNERİ

Kılıçdaroğlu'nun Çankaya Köşkü'nde vurgu yaptığı "Adalet Bakanlığı bürokrasisi" ne yapabilir?

Milliyet'ten Fikret Bila'nın yazısına göre, CHP Genel Başkan Yardımcısı Süheyl Batum, Adalet Bakanlığı'nın yapabilecekleri konusunda üç önerileri olduğunu, bunlardan birinin uygulanmasıyla sorunun çözülebileceğini söyledi:

1 - Adalet Bakanlığı'nın Anayasa'nın 90. maddesini anımsatan bir genelge yayımlaması,

2 - Adalet Bakanı'nın ve Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı'nın kanun lehine bozma talebiyle konuyu Yargıtay'a taşıması,

3 - Bakanlık uzmanlarının bir yasa değişikliği hazırlamaları.

HAKİMLERE TALİMAT VERİLMEZ ANCAK MEVZUAT HATIRLATILIR

Prof. Dr. Batum, Adalet Bakanlığı'nın genelge hazırlaması önerisini şöyle açtı:

"Adalet Bakanlığı zaman zaman bazı uygulamalarla ilgili genelge yayımlıyor. Örneğin Cemil Çiçek'in bakanlığı döneminde 2006 yılında bir genelge yapıldı. 2006/16 sayılı bu genelge ile 309. maddedeki kanun lehine bozma hükmüyle ilgili uygulama anlatıldı. Bugün de bu kez Anayasa'nın 90. maddesinin uluslararası sözleşmelere uyulması zorunluluğunu içeren hükmüyle ilgili bir genelge yayımlanabilir. Elbette, hâkimlere talimat niteliğinde değil. Zaten hâkimlere talimat verilemez. Ancak mevzuat hatırlatılır. Anayasa'nın uygulanması zorunluluğu hatırlatılır. Hâkimler bunu talimat olarak değil mevzuat bilgilendirmesi veya hatırlatması olarak algılamalıdır."

KONU HSYK'YA TAŞINABİLİR

Batum, "Hâkimlere talimat verilemeyeceğine göre böyle bir genelgeye uymayabilirler, o halde öneriniz nedir", sorusuna ise şu yanıtı verdi:

"Bu durumda konu HSYK'ya taşınabilir. Çünkü hâkimler açık bir Anayasa hükmünü uygulamıyorlar. Genelge sonrasında da uygulamazlarsa bu gerekçeyle HSYK toplanır ve hâkimler hakkında değerlendirme yapabilir. Bu da bir çıkış yolu olabilir."

KANUN LEHİNE BOZMA

Batum, ikinci seçeneği ise şöyle anlattı: "Adalet Bakanı veya Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı 309. maddenin verdiği yetkiye dayanarak kanun lehine bozma yoluna gidebilirler. Konuyu böylece Yargıtay'a taşıyabilirler."

KANUN DEĞİŞİKLİĞİ

Prof. Dr. Batum üçüncü yol olarak şu öneriyi yaptı:

"Eğer yargı yoluyla sonuç almak mümkünken Adalet Bakanlığı buna yanaşmayacaksa, o zaman -bizce gerek olmadığı halde- kanun değişikliğine gidilebilir. Adalet Bakanlığı uzmanları kanun değişikliği hazırlarlar, iktidar partisi Meclis'e getirir, bizim de görüşümüz alınır ve kanun değişikliği yapılarak da bu sorun çözülebilir. Ama dediğim gibi ilk iki yol varken buna gerek yok. Sebahat Tuncel örneği de var. Tuncel milletvekili seçildiği için serbest bırakılırken kanun değişikliği yapılmadı, aynı kanunlar yürürlükteydi."

Bu haber toplam 1319 defa okunmuştur
Etiketler : , ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.