1. HABERLER

  2. GÜNDEM

  3. Cumhuriyet'teki Orhan Pamuk karikatürünün perde arkası
Cumhuriyet'teki Orhan Pamuk karikatürünün perde arkası

Cumhuriyet'teki Orhan Pamuk karikatürünün perde arkası

Bir Karikatürün Perde Arkası: İNTİKAM KARİKATÜRÜ

A+A-

Cumhuriyet gazetesi, haftalık mizah ekinde, Elif Şafak'ın "İskender" adlı yeni romanının kapağından hareketle Orhan Pamuk'a etek giydirdi. Güya, mizah yapıyor Cumhuriyet gazetesi... Aslında, mizahla uzaktan yakından alakası yok bu karikatürün. Bu, bir intikam karikatürü. İntikam soğuk yenen bir yemektir. Cumhuriyet, Orhan Pamuk'un yıllar önce çaktığı bir kazığın acısını çıkartmak istiyor aslında. Ve her fırsatta Orhan Pamuk'u aşağılamaya kalkışıyor.

PAMUK, CUMHURİYET'İ DEŞİFRE ETTİ

Olayın perde arkasını özetleyeyim: Radikal gazetesi, 2007 yılının başında, bir kampanya düzenledi. Bu kampanyada, Türkiye'nin kalburüstü sanatçıları, bir günlüğüne de olsa Radikal gazetesinin konuk genel yayın yönetmenliğini üstleniyor ve gazetenin ilk sayfasını baştan sona biçimlendiriyordu. Bu sanatçılar içinde Orhan Gencebay, Sezen Aksu ve Orhan Pamuk gibi sanatçılar vardı.

Bir günlük genel yayın yönetmenliğinde, Orhan Pamuk, Cumhuriyet'in yıllar önceki bir ayıbını manşete taşıdı. Bugün sıkı bir "Nazımcı" kesilen ve kendisini "solcu" olarak pazarlayan Cumhuriyet, 12 Temmuz 1951 tarihli nüshasında, Nazım Hikmet için öyle bir manşet atmıştı ki, dillere destan. Cumhuriyet, o günkü nüshasında, Nazım Hikmet'in bir fotoğrafını yayınlamış ve üstüne aynen şunları yazmıştı:

"DOYA DOYA YÜZÜNE TÜKÜRÜN"

''Sovyetler, Nazım Hikmet'in Moskova'da aldırdıkları boy boy şekil şekil resimlerini bütün dünya fotoğraf ajanslarına dağıtmaya başlamışlardır. Yukarıda gördüğünüz resim, bunlardan biridir. Bu fotoğrafı sütunlarımıza geçirirken, şair Eşref'in, tavsiyesi aklımıza geliyor. Bu tavsiye, 'Resmini teksir ettirip dağıt ki, millet doya doya yüzüne tükürsün' mealindedir. Biz de yukarıdaki resmi, Nazım hesabına aynı gaye ile basmış bulunuyoruz."

''Nihayet resmi de geldi'' başlıklı haberde Cumhuriyet, halka, ''doya doya Nazım'a tükürün!'' diye seslenmişti.

İşte, Orhan Pamuk, Cumhuriyet'in bu ikiyüzlü, bu faşist yönünü deşifre etmişti. Bugün sıkı Nazım'cı kesilen, Nazım Hikmet'i göklere çıkaran çevrelerin, bir zamanlar azılı bir Nazım düşmanı olduğunu belgelemişti. Evet, bugünün solcu geçinen Cumhuriyet gazetesi bir zamanların sıkı Nazicisiydi aslında. İnönü ile Hitler'in fotoğraflarını yan yana basıp, Hitler'in İnönü hakkındaki övgülerine yer veren, Ermeni terzinin konağına el konulmasını, Nazilerden para yardımı alınmasını öven, Hitler'i göklere çıkaran bir yayın politikası izliyordu. Cumhuriyet'in yayınladığı karikatürün arkasında, Orhan Pamuk'un bütün bunları deşifre etmesinin kuyruk acısı yatıyor.

CUMHURİYET, HALKTAN ÖZÜR DİLEMELİ

Orhan Pamuk, 2007 yılındaki bir günlük genel yayın yönetmenliğinde bunu deşifre etti. Ve Cumhuriyet o günlerde bu nedenle Orhan Pamuk için linç kampanyası başlattı. Orhan Pamuk'un gerçek gazeteci olmadığını, gazetecilik yapamayacağını, Genel Yayın Yönetmenliğinin kolay elde edilebilecek bir makam olmadığını filan söyledi. Bu ülkede generaller emirle, talimatla manşet attırdığında hiçbir eleştiri yapmayan, hatta gıkı çıkmayan Cumhuriyet, Nobelli bir sanatçı, üstelik gazetecilik eğitimi almış bir yazar için böyle absürt eleştiriler yapmaktan geri durmadı.

Velhasıl, Orhan Pamuk'un, Radikal Gazetesi'ndeki bir günlük genel yayın yönetmenliği esnasında attığı manşetin kuyruk acısıyla, Orhan Pamuk'tan intikam alıyor. Anlaşılan, Pamuk, Cumhuriyet'in kuyruğuna öyle bir basmış ki, Cumhuriyet bu hınçla, Orhan Pamuk'a daha çok etek giydirir. Cumhuriyet'e bir tavsiye! Geçmişini inkar etme. Eğer geçmişinden utanıyorsan, Orhan Pamuk'la uğraşacağına, adam gibi bu faşist geçmişinle yüzleş ve halktan özür dile! 

Bu haber toplam 2271 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.