1. HABERLER

  2. EKONOMİ

  3. Derviş: Yunanistan'ın kıl gömleği giymesi gerekiyor
Derviş: Yunanistan'ın kıl gömleği giymesi gerekiyor

Derviş: Yunanistan'ın kıl gömleği giymesi gerekiyor

Yunanistan’ın krizden çıkış için Türkiye’den ders alabileceğini savundu.

A+A-

Yunan Başbakanı Yorgo Papandreu'nun ülkesini borç krizinden çıkarmak için kurduğu 4 kişilik 'beyin takımı'nda yer alan eski Devlet Bakanı Kemal Derviş, Yunanistan'ın Türkiye'deki 2001 krizinden ders çıkarması gerektiğini söyledi.

TÜRKİYE İLE YUNANİSTAN ARASINDA FARK VAR

Wall Street Journal (WSJ) gazetesine konuşan Derviş, Yunanistan'ın içine düştüğü durumdan kurtulabileceğini belirterek, "Ancak Türkiye ve Yunanistan arasında dev bir fark var. Yunanistan faizleri düşüremez ve devalüasyon yapamaz. Çünkü Euro Bölgesi içinde yer alıyor" dedi.

YUNANİSTAN'IN KIL GÖMLEĞİ GİYMESİ GEREKİYOR

Derviş bir deyim kullanarak, Yunanistan'ın 'kıl gömleği giymesi' gerektiğini de belirterek, 2001 krizinde Türkiye'nin yaptığı gibi piyasaların güvenini kazanmak için harcamalarda büyük kesintiler yapılmasının zorunlu olduğunu söyledi. Tasarruf tedbirlerinin hayata geçirilmemesi durumunda kredi faizlerinin yükselmeyi sürdüreceğine dikkat çeken Derviş, masraflardaki kesintilerin yapılacak reformlarla da dengelenmesi gerektiğini kaydetti.

'NEDEN TÜRKİYE GİBİ DEĞİLİZ'

WSJ, Yunan borç krizini değerlendirdiği haberinde Yorgo Papandreu'nun geçen ay Yunan parlamentosunda "Neden komşumuz Türklerin yaptığını biz de yapmayalım?" dediğini de yazdı. Haberde, birçok konuda rakip iki ülke olarak görülen Yunanistan ve Türkiye'nin arasındaki büyük farklılıklar olduğu belirtilerek, "Türkiye neredeyse her kriterde büyük. Türkiye Yunanistan'dan daha dinamik bir üretim sektörüne sahip ve genç nüfusu daha fazla" ifadesi de kullanıldı.
WSJ, 2001 krizi sırasında Türkiye'nin 2 yılda IMF'den gayrısafi yurtiçi hasılasının (GSYİH) yüzde 14'üne denk bir borç aldığını, bütçesinde ciddi kesintilere gittiğini ve sendikaları ikna ederek ücretleri yüzde 20'ye varan oranlarda düşürdüğünü hatırlattı. WSJ, 2001 ve 2008 krizlerini atlatan Türkiye'nin en hızlı büyüyen ekonomiler arasına girdiğinin altını çizdi.

NOTU NİYE DÜŞTÜ

Öte yandan, kredi derecelendirme kuruluşu Moody's, Yunanistan'ın notunu üç basamak düşürdü. Moody's, Yunanistan'ın yerel ve yabancı para birimi cinsinden tahvil notunu Caa1'den Ca'ya indirdi.

KIL GÖMLEĞİ NEDİR

İşlenmemiş hayvan tüyünden yapılan 'kıl gömlek' tarihte daha çok Hıristiyan tarikatların mensuplarınca giyildi. İnanışın temelinde, yaptığı bir işten ya da hayat şeklinden dolayı pişmanlık duyan 'tövbekâr' kişinin çıplak tene giydiği bu gömleğin verdiği rahatsızlıkla hatalarını unutmaması ve aklından çıkarmaması düşüncesi yatıyor. Deyim günümüzde pişmanlık barındıran davranışları anlatmak için kullanılıyor.

Bu haber toplam 3020 defa okunmuştur
Etiketler : , ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.