1. HABERLER

  2. GÜNDEM

  3. Erdoğan Gazze'de Tanrı gibi karşılanacak
Erdoğan Gazze'de Tanrı gibi karşılanacak

Erdoğan Gazze'de Tanrı gibi karşılanacak

İsrail'in eski Ankara Büyükelçisi Alon Liel, Başbakan Erdoğan'ın olası Gazze gezisini yorumladı.

A+A-

Türkiye-İsrail arasındaki özür krizi batı medyasında bugün de geniş yer buldu. İngiliz İndependent gazetesine konuşan İsrail'in eski Ankara Büyükelçisi Alon Liel, "Erdoğan Gazze'ye giderse, bir tanrı gibi karşılanacaktır" dedi. Eski Büyükelçi, İsrail ve Amerika'nın, Erdoğan'ın olası Gazze ziyaretini engellemek için ellerinden gelen çabayı göstereceklerini de sözlerine ekledi.

Financial Times, İsrail'i ''şımarık oğlan'' diye niteteleyen Başbakan Erdoğan'ın bu sözlerini başlığa çektiği haberinde, Türkiye'nin İsrail ile arasındaki askeri ticareti dondurduğunu bildirdi.

ERDOĞAN İSRAİL'İ SUÇLADI

Haberde, ''şımarık oğlan'' tabirinin yanısıra Erdoğan'ın İsrail'i ''devlet terörü'' ile suçladığı belirtilirken, savunma sektörünü ilgilendiren ticaret yaptırımının bir kurbanının Türk F-16'larının İsrail yapımı elektronik sistemlerle donatılmasını hedefleyen 144 milyon dolarlık anlaşma olabileceği ifade edildi. Haberde, iki ülke arasında toplam ticaretin geçen yıl yaklaşık 3 buçuk milyar dolara vardığını hatırlatıldı.

İSRAİL BU GEZİDEN RAHATSIZ

Türk-İsrail anlaşmazlığının bölge siyasetinde daha geniş etkileri olabileceğini kaydeden Financial Times, Başbakan Erdoğan'ın gelecek hafta bir stratejik ortaklık anlaşması imzalamak üzere Mısır'a planladığı geziye dikkat çekti. Gazete, Türkiye'nin etkisiyle Mısır'ın da İsrail'e karşı daha sert bir çizgi benimseyebileceği görüşüne yer verdi. Financial Times, Türkiye'nin tutumunun zaman içinde Mısır ve Ürdün'ün İsrail ile ilişkilerine de yansıma olasılığının İsrailli yetkilileri en çok endişelendiren konu olduğunu belirtti.

MISIR GEZİSİ KRİTİK BİR SINAV

Gazete, Arap dünyasında sadece Mısır ve Ürdün'ün İsrail ile diplomatik bağları olduğunu hatırlarak, İsrail'in bu iki ülkeyi de kaybetmesi durumunda Müslüman aleminde hiçbir müttefiki kalmayacağını ifade ediyor. İsrailli gözlemcilerin Erdoğan'ın Mısır'a planladığı geziyi ''kritik bir sınav'' diye nitelediğini yazan Financial Times, Türk liderin Mısır'dan Hamas'ın kontrolündeki Gazze Şeridi'ne geçmesinin hem Filistinli İslamcı örgüte büyük bir siyasi zafer kazandıracağını hem de İsrail'e diplomatik anlamda ciddi bir darbe indireceğini ifade etti.

Bu haber toplam 1390 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.