1. HABERLER

  2. GÜNDEM

  3. Erdoğan Yüksek Hızlı Tren'i test etti - Foto
Erdoğan Yüksek Hızlı Tren'i test etti - Foto

Erdoğan Yüksek Hızlı Tren'i test etti - Foto

Başbakan, Ankara-Konya arasında ilk seferini gerçekleştiren Yüksek Hızlı Tren (YHT) ile 19.08'de Konya'ya geldi.

A+A-

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile eşi Emine Erdoğan, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, eski başbakanlardan Yıldırım Akbulut, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, çok sayıda davetli ve gazeteci de Konya'ya geldi.

FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYIN...

Başbakan Erdoğan, geliş yolunda bir süre YHT'yi kullandı. YHT'nin Ankara-Konya seferi yaklaşık 1,5 saat sürdü. Yolculukta, YHT'nin hızı zaman zaman saatte 255 kilometreye kadar ulaştı.

Başbakan Erdoğan'ın talimatıyla hızlı trenden ilk 12 gün vatandaşlar ücretsiz faydalanacak. Hızlı tren, 355 ekonomi sınıfı ve 56'sı business sınıfı olmak üzere 411 yolcu kapasiteli. Başbakan Erdoğan Konya'daki açılış töreninde yaptığı konuşmada, Ramazan Bayramı süresince bütün otoyol ve köprülerdeki geçişlerin ücretsiz olacağını söyledi. Hızlı tren Ankara ile Konya arasında 07.00 ile 18.30 saatleri arasında günde karşılıklı 4'er sefer yapacak.

12 GÜN ÜCRETSİZ

Bugünden itibaren bayramdan sonraki pazar akşamına kadar Ankara-Konya hızlı treninin ücretsiz olacağını açıklayan Erdoğan, "Biz gelirken mutlu olduk. İnanıyoruz ki sizler de çok sevineceksiniz. Allah'a şükürler olsun, hayırlı olsun, mübarek olsun... Bu yolda, bu hızlı trenle Konya'dan Ankara'ya, oradan İstanbul'a selametle gidin, selametle gelin. Güle güle gidin, güle güle gelin. Allah, bu milletin yolunu daima açık eylesin. Ankara-Konya arası şu anda 1,5 saat, kısa süre sonra inşallah 1 saat 15 dakikaya inecek." dedi.

NORMAL TREN YOLCULUĞU 10 SAAT

Dünyada hızlı tren hatlarının inşa süresinin 5-13 yıl arasında değiştiğini, İtalya'da 204 kilometrelik Roma-Napoli hattının 11 yılda, Almanya'da 216 kilometrelik Hannover-Berlin hattının 7 yılda tamamlandığını hatırlatan Erdoğan, yerli şirketlerce inşa edilen 309 kilometrelik Konya-Ankara Hızlı Tren Hattı'nın 4,5 yılda tamamlanmasının büyük bir başarı olduğunu kaydetti. Ankara'dan Konya'ya normal tren yolculuğuyla 10,5 saatte gelinebildiğini hatırlatan Başbakan, Polatlı'dan Konya'ya, gidiş ve geliş olmak üzere yeni bir hat döşediklerini ve artık Ankara-Konya arasındaki sürenin 1 saat 30 dakikaya indiğini dile getirdi.

HERKESİ TEBRİK EDİYORUM

Yerli şirketlerce bu hattın yapıldığına dikkat çeken Erdoğan şunları söyledi: "Ankara-Konya Hızlı Tren Hattı'nın, proje dizayn ve tüm yapım işleri yabancılar tarafından değil, bizim kendi müteahhitlerimiz ve mühendislerimiz tarafından yapıldı. 100 bin kilometrenin üzerinde deneme sürüşünü de yine ülkemizde ilk defa oluşturulan Piri Reis Ölçüm ve Test Treni ile gerçekleştirdik. Ayrıca, Konya yeni gar ve eski gar binalarını aslına uygun olarak yeniledik. Hızlı tren hattının Ankara ve Konya'mıza hayırlar getirmesini temenni ediyor, emeği geçen herkesi yürekten tebrik ediyorum."

HAYALLER GERÇEK OLDU

AK Parti hükümeti döneminde Türk milletinin yüksek hızlı trenle tanıştığını belirten Erdoğan, gelişmiş yabancı ülkelere gidip gelenlerin, 'adamlar yapmış' diye söze başladıklarını, "Adamların bir hızlı trenleri varmış, saatte şu kadar hızla rüzgar gibi gidermiş." diye oraları bir masal gibi anlattıklarına dikkat çekerek, "Allah'a hamd olsun hayaller gerçek oldu" dedi. Hızlı trenle birlikte havayolu ulaşımını da halkın erişebildiği bir hizmet haline getirdiklerini belirten Erdoğan, "Bu milletin nice nesilleri bırakın uçağa binmeyi havaalanı görmeden büyüdü ve yaşlandı. Biz havayolunu sadece mutlu bir azınlığın değil halkın yolu yaptık. 2002'de iç hatlardaki 8,5 milyon olan yolcu sayımız 2010 yılında 50,5 milyon yolcuya ulaştı. Dış hatlar yolcu sayısı 25 milyondan 52 milyona yükseldi." dedi. Erdoğan, Cumhuriyet tarihinde yapılan bölünmüş yolun iki katından fazlasını 9 yılda inşa ettiklerini, binlerce insanın canına, zaman kaybına mal olan bakımsız yolları ayağa kaldırdıklarını ifade etti.

Bu haber toplam 1958 defa okunmuştur
Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.