1. HABERLER

  2. KÜLTÜR-SANAT

  3. Fazıl Say'ın son bestesi: Alevi Dedeler Rakı Masasında
Fazıl Say'ın son bestesi: Alevi Dedeler Rakı Masasında

Fazıl Say'ın son bestesi: Alevi Dedeler Rakı Masasında

Fazıl Say son bestesi "Alevi Dedeler Rakı Masasında"yla Türkiye'deki ilk konserine çıktı.

A+A-

Fazıl Say’ın Alevi Kültürüne karşı duyduğu merak ve hayranlık sonunda ona bir beste yaptırdı. Fazıl Say, Arif Sağ’ın anlattığı bir hikayeden yola çıkarak bestelediği ‘Alevi Dedeler Rakı Masasında’ adlı eserinin Türkiye’deki ilk konserini ENKA’nın açık hava konserlerinin içinde yer alarak cumartesi akşamı gerçekleştirdi.

5 ALEVİ DEDESİNİN SOHBETİ

‘Nefesli enstrümanlarının her birinin, bir Alevi Dedesi’ni temsil ettiği eser; "Bir rakı sofrasının başında toplanmış 5 dedenin kimi zaman felsefi, kimi zaman matrak, Tanrıdan, hayattan ve insanlardan bahsettikleri sohbetlerini nefesli enstrümanlarla dinleyiciye aktarıyor’ diyerek söze giren Say, sahneden çekilip sözü Alevi dedelere bıraktı.

Önce nefesli çalgıların küçük, kısa ve net sesleriyle başlanan sohbet, daha sonra bir Aşık atışmasını andıran heyecanlı bir sohbete döndü. Alevi dedeler sohbet ediyorlar, siyasi olayları, dünyanın nereye doğru gittiğini tartışıyorlardı.16’ıncı yüzyıldan kalma oldukça az bilinen bir Bektaşi melodisi tekrar tekrar ortaya çıkıyordu.

FAZIL SAY'A KİMLER ŞELİK ETTİ

Woodwinds Quintett Topluluğundan Bülent Evcil (Flüt), Ferhat Ali Göksel (Klarnet), Cem Akçora (Korno), Sezai Kocabıyık (Obua), Selim Aykal’ın (Fagot) seslendirdiği 5 Alevi dedesinin ayin olmayan, sıradan bir sohbetini izleyicilere anlattı. Konser, Fazıl Say’a ait “Likya Prensesi Op.26”, “Baladlar” ve Say’ın seslendirdiği Franz Liszt’e ait “Sonat si minör” eseriyle sona erdi. 20 Temmuza kadar sürecek olan ENKA Açık Hava etkinliklerinde “Şems!.Unutma!..”, Kardeş Türküler konseri, “Generaller, Savaş ve Barbekü” gibi çok çeşitli etkinlikler yer alacak. 

Bu haber toplam 8250 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.