1. HABERLER

  2. GÜNDEM

  3. Fransız gazeteci: Tek umut Türkiye
Fransız gazeteci: Tek umut Türkiye

Fransız gazeteci: Tek umut Türkiye

Onlar için Türkiye, Fransa ve ABD gibi dışarıdan baskı yapan bir Batı gücü değil, dinlenecek bir muhatap

A+A-

Şam'ı terk etmek zorunda kalan gazetecilerden Le Monde muhabiri Khaled Sid Mohand, Suriyelilerin tek umut olarak Türkiye'yi gördüğünü söyledi. Irak ve Lübnan örnekleri sebebiyle "demokrasi" kelimesinin ülkede kötü bir çağrışım yaptığını ifade eden Sid Mohand, "Onlar için Türkiye, Fransa ve ABD gibi dışarıdan baskı yapan bir Batı gücü değil, dinlenecek bir muhatap." dedi.

FRANSIZ GAZETECİ 20 GÜN GÖZALTINDA KALDI

Le Monde Suriye muhabiri Khaled Sid Mohand, Şam'da yirmi gün gözaltında kaldıktan sonra yaşadıklarını Zaman'a anlattı. Le Monde gazetesi ve devlet radyosu France Culture için çalışan Cezayir asıllı gazeteci Şam'da BBC muhabiriyle birlikte son kalan yabancı gazetecilerden biriydi. Gözaltında iken dövüldüğünü anlatan gazeteci, yan koğuşlarda her gün işkence sesleri duyduğunu aktardı. İki buçuk yıl Suriye'de yaşayan ve sınır dışı edildikten sonra Paris'e dönen Khaled Sid Mohand, Suriye halkının 'Batı' modeli bir demokrasi istemediğini ve Türkiye'nin krizden çıkış için tek umut olarak görüldüğünü söyledi. "Suriyelilere demokrasiden bahsettiğinizde, akıllarına etnik ve dini ayrılıkların dikkat çektiği Irak, Lübnan ve İsrail geliyor, Bush'u hatırlatıyor. Irak'taki kaostan, Lübnan'daki istikrarsızlıktan korkuyorlar. Bu nedenle 'demokrasi' gelince ülkenin bölünmesinden endişe ediyorlar." diyen gazeteci o bölgede 'demokrasi' kavramının olumsuz bir etki meydana getirdiğini anlattı.

OLUMSUZ İMAJI OLMAYAN TEK ÜLKE TÜRKİYE

Sid Mohand'a göre çok farklı etnik ve dini azınlıkların yaşadığı bir ülkede bölünme korkusu Suriyelileri ilk etapta Beşşar Esed'in gitmesini istemeden sadece reform taleplerine itti. Daha sonra, ordunun halka ateş açmasıyla, halk bu sefer devlet başkanını hedef aldı. Aynı zamanda Beyrut Saint Joseph Üniversitesi'nde gazetecilik dersleri de veren Sid Mohand'a göre ülkede olumsuz imajı olmayan tek demokrasi örneği Türkiye. "Hem halkın gözünde hem siyasi alanda meşruiyeti olan ve olumlu bir etkiye sahip olan tek ülke Türkiye." diyen Fransız gazeteci bu yakınlığı Suriye'de yaşadığı yıllarda çok defa gözlemlediğini aktardı.

SÜNNİ OLUP FİLİSTİN'İ DESTEKLEYEN TEK ÜLKE

Suriyeliler için Türkiye'nin bir örnek teşkil ettiğinin altını çizen Mohand, "Modernite ile İslamiyet'i birlikte yaşayan ve bölgede hem Sünni olup hem de Filistin'i savunan tek ülke imajını taşıyor." dedi. Fransız gazetecinin dikkat çektiği ikinci meşruiyet boyutu siyasi açıdan iki ülke arasında bir eşitlik ilişkisi bulunması. "Hiçbir zaman vesayet altında kalmamış bir ülke için Türkiye dinlenecek bir muhatap, Fransa ve ABD gibi dışarıdan baskı yapan bir Batı gücü değil." diyerek sözlerine devam etti. Türkiye'nin Suriye politikasının dengeli olduğunu vurgulayan Khaled Sid Mohand, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın tavrının "adil ve ılımlı" olduğunu belirterek, Ankara'nın zamanlamasını övdü:

TÜRKİYE HAKLI OLARAK DİLİNİ DEĞİŞTİRDİ

"Sürecin başında rejimin reformcu yönünü harekete geçirmeye çalışmakta ve sertlik yanlılarına karşı çıkmakta Türkiye haklıydı. Ancak karşılık bulamayınca Türkiye haklı olarak dilini sertleştirdi." En az 5-6 farklı fraksiyonun kontrolünde bulunan Suriye istihbaratında Beşşar Esed'in etkisinin kalmadığını iddia eden Sid Mohand, "Artık muhaberat bağımsız olarak çalışıyor ve muhtemelen iktidarın sözünü dinlemiyor. Hatta kanlı olayların başlangıç sebebi de bu bölünmüşlük." şeklinde konuştu.

Bu haber toplam 1474 defa okunmuştur
Etiketler : , ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.