1. HABERLER

  2. GÜNDEM

  3. Generaller serbest
Generaller serbest

Generaller serbest

Balyoz Planı'nın ek belgeleriyle ilgili soruşturma kapsamında ifadeye çağrılan muvazzaf askerler serbest bırakıldı.

A+A-

Emekli Hava İstihbarat Albay Hakan Büyük’ün Eskişehir’deki çiftlik evinde ele geçirilen belgelerin ardından Balyoz soruşturması kapsamında ifadeye çağırılan 9 komutandan 7’si şüpheli olarak ifade vermek için özel yetkili İstanbul Ağır Ceza Mahkemesi’ne sivil plakalı makam otomobilleriyle geldi.

SERBEST KALDILAR

Eskişehir'de emekli Albay Hakan Büyük'ün evinde ele geçirildiği öne sürülen Balyoz Planı'nın ek belgeleriyle ilgili soruşturma kapsamında aralarında Harp Akademileri Komutanı Orgeneral Bilgin Balanlı, Tümgeneral Beyazıt Karataş, Korgeneral Turgut Atman, Tümgeneral Nedim Güngör Kurubaş, Tuğgeneral Mehmet Eldem, Tuğgeneral Erhan Pamuk, Tümamiral Sinan Ertuğrul'un da bulunduğu 9 üst düzey komutandan Org. Balanlı dışındakilerin ifadeleri alındı. Savcılıkça sorgulanan muvazzaf askerler serbest bırakıldı.

Soruşturma kapsamında Albay Hakan Büyük'ün de aralarında bulunduğu 6 subay tutuklanmıştı.

GÖLCÜK'TE ELE GEÇİRİLEN BELGELER

Bu arada Gölcük Donanma Komutanlığında yapılan aramada ele geçirilen belgelerden birinde, ''Amirallere suikast girişimi'' iddiasına ilişkin adı geçtiği öne sürülen Kurmay Albay Ümit Metin, sevk edildiği mahkemece tutuklandı.

TARİHİ TESADÜF

Üst düzey muvazzaf askerlerin, Türkiye'de askeri darbelerin yolunu açtığı kabul edilen, cumhuriyet tarihinin ilk askeri darbesi olan 27 Mayıs'ın 51. yıldönümünde ifadeye çağrılması tarihi bir tesadüf olarak dikkat çekiyor.

27 Mayıs 1960'ta, üçüncü kez halkın oylarıyla iktidara gelmiş olan Adnan Menderes liderliğindeki Demokrat Parti hükümetine karşı TSK içindeki bir grup subayın emir komuta zinciri dışında gerçekleştirdiği askeri darbe gerçekleşmişti. Darbeden sonra darbeyi planlayan ve icra eden 37 düşük rütbeli subay ve Emekli Orgeneral, Cemal Gürsel'in oluşturduğu Millî Birlik Komitesi ülke yönetimini üstlenmişti. Komite'nin kurdurduğu Yüksek Adalet Divanı darbenin ardından tutuklanan Cumhurbaşkanı Celal Bayar, Başbakan Adnan Menderes dahil 15 kişiyi ölüm, 32 kişiyi de ömür boyu hapis cezasına çarptırmıştı. Adnan Menderes, Hasan Polatkan ve Fatin Rüştü Zorlu dışındaki sanıkların cezaları ömür boyu hapse çevrilmiş, bu üç isim ise 16 Eylül 1961'de İmralı Adası'nda asılarak idam edilmişlerdi. 

Bu haber toplam 1552 defa okunmuştur
Etiketler : , , ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.