1. HABERLER

  2. GÜNDEM

  3. İslam alemi Miraç Kandili'ni kutluyor
İslam alemi Miraç Kandili'ni kutluyor

İslam alemi Miraç Kandili'ni kutluyor

Peygamberimizin göğe yükseldiği kutlu gece nedeniyle Diyanet mesaj yayınladı.

A+A-

Bu akşam idrak edilecek Miraç Kandili öncesi Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, bir kandil mesajı yayımladı.

HER MÜSLÜMAN İÇİN MANEVİ TERFİ

Diyanet İşleri Başkanı Görmez mesajında miracın ruhunu ve hikmetini anlamak gerektiğini söylerken, "Bize düşen miracın metafizik mahiyetini, bütün ayrıntıları ile ele almak değil, miracın ruhu, manası, hikmeti, hakikati ve evrensel mesajları üzerinde yeniden düşünmektir" dedi.

Miracın her şeyden önce başta Hazreti Peygamber olmak üzere her bir Müslüman için manevi bir terfi olduğunu dile getiren Diyanet İşleri Başkanı Görmez: "Miraç, Yüce Rabbimizle buluşma ve selamlaşma, O'nun katında yücelme ve yükselme ve bu vesile ile yüksek insani sorumluklar üstlenmek demektir. Bugün bize düşen Miracın metafizik mahiyetini, bütün ayrıntıları ile ele almak değil, miracın ruhu, manası, hikmeti, hakikati ve evrensel mesajları üzerinde yeniden düşünmektir. Mübarek gün ve gecelerin bugün eriştiği anlamları ihmal etmeksizin değerlendirmek gerekir. Birer izzet ve ikram fırsatı olarak bu gün ve gecelerden gerekli dersleri almak, hayatımızı bu manevi fırsatlar üzerinde yoğunlaşarak beslemek gerekir" dedi.

İNSANA VE EMEĞE SAYGI DUYMAYAN TOPLUM YÜCELEMEZ

Diyanet İşleri Başkanı Görmez, "Miracın yücelme ve yükselme anlamlarını dikkate alarak insanlığın gelişme, ilerleme ve yükselme kriterlerini yeniden gözden geçirmek zorundayız" dediği mesajına şöyle devam etti:

"Zira insanlığın bugün sahip olduğu maddi refah düzeyi ve bu düzeyi yakalamak için içine düştüğü ahval ve şerait dünyanın geleceği konusunda sorumluluk sahibi her bir insanda büyük kaygılar uyandırmaktadır. Dünyaya bağlanma, bireycilik, bencillik, hayatın esas anlamlarına karşı kayıtsız kalma sonuçta yeryüzünün fesadına yol açacak bir insan yetiştirme düzenini sorgulamayı gerekli kılmaktadır. Tarih bize milletlerin ve devletlerin sadece siyasi kudret, ekonomik güç ve teknolojik üstünlükle yükselemeyeceğini açık bir şekilde göstermiştir. Dünya ve ahiret dengesine önem veren yüce dinimiz açısından maddi refah, ekonomik gelişme ve üretim elbette önemlidir. Ancak manevi değerleri yok sayan bir maddi kalkınma, haram helal tanımayan bir ekonomik gelişme, insana emeğe ve çevreye saygı duymayan bir üretimin insanı yüceltmediği aşikârdır.
...
Müslümanların birer Miraç ikramı olarak gördükleri namaz böylece gerekli teslimiyet ile eda edildiğinde dünya ve ahret dengesinin biri lehinde diğerini ihmal ederek gerçekleştirilmesine imkân ve ihtimal bulunmamaktadır. Bu anlamda Miraçta Sevgili Peygamberimiz ile Yüce Rabbimiz arasında gerçekleşen diyalog ve selamlaşmanın (tahiyyat) bir Miraç hediyesi olan namazlarımıza yerleştirilmiş olması namazın müminin miracı sayılması bakımından son derece önemlidir. Bu nedenle Mirac-ı Nebi vesilesiyle hem bu gecenin izzet ve itibarına ortak olmak üzere namazlarımızı gereken dikkat ve ciddiyetle eda etmek hem de bu vesileyle Allah katındaki durumumuzu sık sık gözden geçirmemiz gerekmektedir."

Müslümanın korku ve ümit içindeki arayışının uçurumun kenarındaki insanlık için her zaman umut olacağını ifade eden Diyanet İşleri Başkanı Görmez mesajında Kudüs ve Suriye'de yaşanan olaylara da değindi. Diyanet İşleri Başkanı Görmez:

"Dünyanın gidişatına dikkat kesilmek, insanlığın hissedilir düzeyde maneviyat kaybına maruz kalmasına sebep olan fitnelere karşı uyarılmasına birer vesile olan Kur'an-ı Kerim'in apaçık ve duru mesajlarına kulak kesilmek gerekir. Cenab-ı Allah'ı unutmaya yol açan hile ve desiselere karşı Kur'an'la yenilenmek, namazla dirilmek ve insanlık için hayırlı ümmet müjdesine layık olmak gerekir. Miraç, bütün bu hususları bize hatırlatan yönleriyle her birimiz için bir rahmet ve mağfiret vesilesidir. Miracın topraklarında on yıllardır süre gelen, bölgenin ve bütün insanlığın huzur ve barışını tehdit eden zulüm ve haksızlıkları unutmayalım. Yanı başımızda dost, kardeş, komşu ve akraba olduğumuz Suriyeli kardeşlerimizin içine girdikleri kaos ve sıkıntıdan yükselerek kurtulmaları için dua ve niyazda bulunmayı ihmal etmeyelim" ifadelerini kullandı.

Bu haber toplam 1414 defa okunmuştur
Etiketler : , ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.