1. HABERLER

  2. EKONOMİ

  3. Karamehmet yeni ortağıyla petrol çıkaracak
Karamehmet yeni ortağıyla petrol çıkaracak

Karamehmet yeni ortağıyla petrol çıkaracak

Karamehmet yeni ortağıyla Kuzey Irak'ta 8 bölgede petrol çıkaracak..

A+A-

Sıfırdan kurduğu Turkcell'i ve Digiturk'ü dev şirketler ligine sokan işadamı Karamehmet, İngiliz ortakla Kuzey Irak'ta petrol işi yapan Genel Enerji'yi de bu lige taşıdı. Yeni ortak ünlü zengin Rothschild'in petrol şirketi Vallares

Milliyet'ten Nevin Donat'ın haberine göre, Çukurova Holding'in patronu Mehmet Emin Karamehmet'in çoğunluk hissesine sahip olduğu Genel Energy International'ın yüzde 50'si İngiliz Petrol şirketi Valleres'e 2.1 milyar dolar bedelle satıldı. Kuzey Irak'taki petrol sahalarında üretimiçin nakit ihtiyacı olan Genel Energy'nin Valleres ile kurduğu yeni şirketin ismi Genel Energy PLC oldu, şirket değeri 4 milyar dolar olarak açıklandı.
2002 yılında kurulan Genel Enerji grubunun yüzde 56'sı Mehmet Emin Karamehmet'in, yüzde 44'ü Mehmet Sepil'in kontrolünde.

YÜZDE 50'LİK ORTAKLIK

BP'nin ABD'de yaşanan sızıntı olayı sonrası görevden ayrılan eski CEO'su Tony Hayward'ın ortağı ve CEO'su olduğu İngiliz Vallares'ın yeni şirkette yüzde 50 payı olacak. Hayward'ın CEO'su olduğu şirketin kurucuları ise dünya zenginler listesinin en üst sıralarında yer alan Nat Rothschild ile bankacı Julian Metherell.
Hayward, birleşmeyle ilgili olarak, "Yatırımcılarımızın üretime yönelik mükemmel varlıkları olan güçlü bir şirket aldığına inanıyorum. Teknik ve faaliyet alanında güçlü bir kadro ve büyüme içinbüyük bir potansiyel var" dedi.
Hayward ve Metherell her biri 21 milyon dolar değerinde hisse sahibi olacak, Rotschild'in hisselerinin değeri 210 milyon dolar değerinde olacak. Yeni şirkette Hayward, Rothschild ve diğer Vallares kurucularının toplam yüzde 6.67 oranında hissesi bulunacak.

LONDRA BORSASINA HAZIRLANIYOR

Vallares tarafından yapılan açıklamada, birleşmenin finansmanı için Vallares'in 2.1 milyar dolar tutarında yeni hisse ihraç edeceği belirtildi. Yeni şirket Ekim ayında Londra Borsası'nda işlemgörmek için izahname yayımlamayı planlıyor. Bu süre içinde Vallares hisseleri işleme kapatılacak. Öte yandan yeni kurulacak şirketin önde gelen İngiliz şirketlerinin yer aldığı FTSE 100 endeksine girebilecek büyüklükte bir firma olacağı belirtiliyor. Genel Energy Plc Londra borsasında işlem gören tek Türk ortaklı şirket olacak. Karamehmet'in kurucusu olduğu bir diğer şirket olanTurkcell'de New York Borsası'nda ilk işlem gören Türk şirketiydi.
Genel Energy International tarafından yapılan açıklamada, "Birleşme sonucu oluşacak Genel Energy Plc, toplam rezerv ve üretim kapasiteleri ile Londra borsasında işlem gören petrol arama ve üretim şirketleri arasında ilk üç içinde yer alacaktır" denildi.

OPERASYON ANKARA'DAN YÜRÜTÜLECEK

Genel International CEO'su Mehmet Sepil, yeni kurulacak şirketin operasyonlarının Ankara'dan 50 kişilik bir ekiple yürütüleceğini, birleşme sonucu sağlanan mali kaynakla mevcut yatırımlara hız verileceğini, ayrıca yeni satın almalar yoluyla şirketin güçlü bir şekilde büyümesinin amaçlandığını söyledi.
Dünya klasmanında yer alan 2 üretim sahasına ve 4 adet potansiyeli yüksek arama lisansına sahip olan Genel International'ın bu sahalarda, hissesine karşılık gelen kanıtlanmış petrol rezervinin 356 milyon varil olduğu belirtilen açıklamada, "Bu hacim, muhtemel rezervler ile beraber 1.4 milyar varil petrol eşdeğeri rezerv toplamına ulaşmakta. Genel International'ın ortak olduğu sahalarının toplam üretim kapasitesi bugün itibariyle günde 155.000 varili buluyor. Bu üretim, Kerkük-Yumurtalık boru hattı (ITP) üzerinden Türkiye ve dünya pazarlarına taşınabilecektir" denildi.

YENİ ORTAK EFSANE ZENGİN

Dünyanın en meşhur finans yatırımcıları arasında gösterilen Rothschild'ın ailesinin üyesi olan dolar milyarderi Nat Rothschild, yeni kurulacak şirketin yönetiminde yer alacak. Dünyanın en zengin ailesi olarak Rothschild ailesi
18. yüzyılın sonlarından başlayarak Avrupa'nın çeşitli merkezlerinde bankalar kuran Alman kökenli Yahudi bir aile. Ailenin Avusturya ayağının beş nesli 1816 yılında Habsburg Imparatoru II. Francis tarafından miras sistemiyle geçen baronluk verilmesiyle Avusturya soylusu ilan edilmiş. Ailenin İngiliz ayağı ise Kraliçe Viktorya'nın isteği üzerine İngiliz soylusu oldu.
19. yüzyıl boyunca ailenin, modern tarihin en büyük servetini oluşturduğu öne sürülüyor. Ailenin toplam servetinin trilyon dolarları bulduğu hesaplanıyor. Olağanüstü servetle eşanlamlı Rothschild ismi, Damdaki Kemancı müzikalindeki "Ah Bir Zengin Olsam" (If I were a Rich Man)" şarkısına da esin kaynağı oldu. 40 yaşında olan Nat Rothschild, 1 milyar sterlin'lik servetiyleİngiltere'nin en zengin hedge fon yöneticisi.

Bu haber toplam 3212 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.