1. HABERLER

  2. Lider 'BEN' değil, 'BİZ' demeli
Lider 'BEN' değil, 'BİZ' demeli

Lider 'BEN' değil, 'BİZ' demeli

Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Servet Özdemir, Gölbaşı'nda yaptığı konferansta Liderlerde 'Ben' değil, 'BİZ' dilinin hakim olması gerektiğini vurguladı.

A+A-

Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Servet Özdemir, Göl-Bir-Der Başkanı Münür Ballı’nın daveti üzerine Kitabım Kültür Cafe’de ‘Yönetim anlayışı ve liderlik’ konularında sohbet havasında sunumlar yaptı. 

Ezber bozan açıklamalarıyla, akıllarda soru işaretleri bırakan Prof.Dr. Servet Özdemir sempatik tavırlarıyla ilgi çekerken, katılımcıları da zaman zaman güldürdü.

dsc_0017_450x299.20110609120550.jpg

Risk almazsanız rızkı unutun

Birçok konuyu fıkralarla, yaşanmış hikayelerle ve atasözleri ile bütünleştiren Özdemir, katılımcılara keyifli bir sunum yaptı. Yöneticici ve liderlik kavramları arasındaki farkları kendine has bir dille anlatan Özdemir, “Yönetim, sorun çözme sürecidir. Herkes kendine ben bu kurumda ne başlattım demeli. Yöneticinin yol göstermesi lazım. Başarıları modellemeli ve yetkiyi devretmeyi sağlamalı. Yönetici bulunduğu konumda insanları etken kılmalıdır. Herkesi karar verir hale getirmelidir. Lider güven vermelidir, çözüm ürütmelidir. Lider başlatıcıdır, motive edendir, yol gösterendir, karar verendir, iletişim sürecini başlatandır. Lider yenilik aşılayandır ve geniş bir bakış açısına sahiptir. Hızla karar verebilen, atik çevik ve cesurdur. Kararlı ve azimlidir. İnsanları etkileme gücüne sahiptir. Lider risk alandır. Risk alamazsanız rızkı unutun” dedi.

Liderde ben değil biz dili hakim olmalı

Katılımcıların istekleri doğrultusunda daha çok liderlik vasfından söz eden Özdemir, liderlerin gücünü koltuktan ya da makamdan değil, kişiliklerinden, bilgilerinden ve tecrübelerinden almaları gerektiğini vurgulayarak, “Liderlik, grubu etkileyebilme ve peşinden sürükleyebilme gücüdür. Liderlik risk alan rutinin dışına çıkabilen, dengeli yeniliklere açık olabilendir. Aidiyet duygusu gelişmiş Ben değil biz dili hakim olandır. Yönetici, karar verme ve yetkiyi kullanma gücüne sahip olan kişidir. Lider iletişim sürecini başlatandır.
1. Yönetici düzeni korumaya çalışır, lider değişmeyle ilgilenir.
2. Yönetici yetkisini, lider etkisini kullanır.
3. Yönetici liste ve bütçe sahibidir, lider vizyon sahibidir.
4. Yönetici kontrol eder, lider motive eder.
Eğer insanlara hiçbir zaman geçmişten kurtulma fırsatı vermezseniz yeni bir sayfa açma şansınız olmayacaktır” dedi.

Bu haber toplam 1911 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.