1. HABERLER

  2. EKONOMİ

  3. MB Başkanı'ndan ekonomik kriz açıklaması
MB Başkanı'ndan ekonomik kriz açıklaması

MB Başkanı'ndan ekonomik kriz açıklaması

Merkez Bankası Başkanı: Türkiye'de durum çok iyi, sert iniş riski görünmüyor.

A+A-

MB Başkanı Erdem Başçı, 'Şartlar çok iyi. Türk lirası da aşırı değil. Piyasalarda sert iniş riski yok' dedi.

Türkiye'nin döviz pozisyonuyla ilgili sıkıntısı olmadığını ifade eden Başçı, Türkiye'nin hiçbir şekilde dalgalanma korkusu olmadığını ifade etti.

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası yüzde 6.9 olan 2011 sonu enflasyon tahminini değiştirmedi. Enflasyon raporunu açıklamak için bugün basın mensuplarının karşısına geçen Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, TL'nin daha fazla değer kaybetmesinin enflasyon üzerinde arzu edilmeyen katkıları olabileceğine dikkat çekti.

TL ÜZERİNDE İLAVE BİR DEĞERLEME BASKISI YOK

Başçı, "TL'nin cari açığa yapabileceği azami katkıyı da biz yaptığını düşünüyoruz. Kurlarla ilgili taahhüt verildiğinde başımıza neler geldiğini gördük. Bugün için gerçekten şunu başardık. TL üzerinde ilave bir değerleme baskısı kesinlikle şu anda yok. Bizim benzediğimiz ülkelere göre TL, yüzde 20'nin üzerinde nisbeten daha az değerli durumda” dedi. Başçı'nın açıklamasıyla TL, dolar ve euro karşısında değer kazandı. Dolar/TL düne göre yaklaşık yüzde 0.6 gerileyerek 1.6820'ye gelirken, euro/TL de aynı oranda kayıpla 2.4160'a geldi.

ENFLASYON TAHMİNİ DEĞİŞMEDİ

Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, bugün açıkladığı enflasyon raporu çerçevesinde, 2011 sonu enflasyon tahminlerinin değişmediğini ve bu dönemde orta noktası yüzde 6,9 olmak üzere yüzde 5,9 ile yüzde 7,9 arasında olacağını söyledi. Enflasyon raporunu açıklayan Başçı, 2012 sonu enflasyon tahminlerinin ise orta noktası yüzde 5.2 olmak üzere yüzde 3.5 ile yüzde 6.9 arasında olacağını belirtti. Başçı, yeni politika yaklaşımlarında önceliklerinin fiyat istikrarı olduğunu ama finansal istikrarı da gözettiklerini kaydederken, yüksek munzam karşılık ve düşük faiz politikasına uzun sürede daha devam edilebileceğini belirtti.

İşte Başçı'nın konuşmasından satır başları:

- Merkez Bankası olarak Fon girişlerindeki 'ani duruşa' hazırız ancak bu ihtimal az.

- Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, “Türk Lirası aşırı değerli değil, hiç kimse aşırı değerli olduğunu iddia edemez” dedi.

- Kurlarla ilgili taahhüt verildiğinde başımıza neler geldiğini gördük. Bugün için gerçekten şunu başardık. TL üzerinde ilave bir değerleme baskısı kesinlikle şu anda yok. Bizim benzediğimiz ülkelere göre TL yüzde 20'nin üzerinde nispeten daha az değerli durumda.

Bu haber toplam 1778 defa okunmuştur
Etiketler : , , ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.