1. HABERLER

  2. RÖPORTAJ

  3. Mimar Alp Taksim'in 'gizli proje'sini açıkladı - Video
Mimar Alp Taksim'in 'gizli proje'sini açıkladı - Video

Mimar Alp Taksim'in 'gizli proje'sini açıkladı - Video

Habertürk'e konuk olan Mimar Ahmet Vefik Alp, Taksim'e yapılacak olan cami projesini ilk kez açıkladı.

A+A-

ENSONHABER.com/ÖZEL Habertürk'te yayınlanan Türkiye'nin Nabzı programına konuk olan Mimar Ahmet Vefik Alp, Taksim için planlanan ve "gizli proje" olarak adlandırdığı projeyi ilk kez açıkladı ve detaylarından bahsetti.

HABERİN VİDEOSU İÇİN TIKLAYIN...

Taksim Meydanı'na cami yapılacağını ve bunun için kendilerine proje geliştirme yetkisi verildiğini belirten Mimar Ahmet Vefik Alp, sözlerine şöyle devam etti:

"2 yıl evvel Taksim Camii Sanat ve Kültür Vakfı bize bir görev verdi. Taksim'e bir cami yapılması konusunda yetki verdi. 2 sene çalışıldı, 5 proje hazırlandı. Bir tanesi öne çıktı. Projelerde ikisini biz hazırladık. Sonunda bir tanesi öne çıktı. Yerini de söyleyeyim: Sular İdaresi diye bildiğimiz, şimdi sergi alanı olarak kullanılan binanın arkasında bir otopark var. Hatta ucunda çiçekçiler var. Arsa orası ve çok küçük bir arsa.. 2500 metrekarelik bir alan.. İlk günden vakfa şunu söyledim, ki bu vakıf eskiden dernekti başkanı da Sayın Başbakan'dı. 'Ben Sinan kopyası çizmem' dedim. Çağının teknolojisini, gelenek ve göreneğini yansıtıyorsa mimari değerlidir. Sadece bir cami olarak görmedik, bir kültür merkezi olarak gördük. Dinler tarihi müzesi var. Yahudilik, Hristiyanlık ve Müslümanlığın tanıtıldığı bir medeniyetler beşiği. Turistlerin de gezebileceği, dinlerin nasıl oluştuğunu görebileceği bölümler var. Bu projede çağdaş bir yorum getiriyorum. Belki cami mimarisinde yeni bir ekol yaratılıyor. Sinan bugün yaşasaydı nasıl bir yorum yapardı, diye düşündük.

Şuna dikkat ettik: Bugünkü teknoloji, değerler hakim olacak. Ama caminin de geleneksel görüntüleri kaybedilmeyecek. Beyoğlu Belediye Başkanımız, Büyükşehir Belediye Başkanımız, Müftümüz, milletvekilleri projeyi gördü. Şu anda Sayın Başbakan, Vakıf Başkanı'nın konuyu değerlendirmesini bekliyor."

Bu haber toplam 6707 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.