1. HABERLER

  2. Mogan gölünde 'Bataklık' bilmecesi
Mogan gölünde 'Bataklık' bilmecesi

Mogan gölünde 'Bataklık' bilmecesi

Çevre Koruma Kurumu (ÖÇK) Başkanı Ahmet Özyanık, Mogan Gölü'nün bataklık olma riskinin olduğuna yönelik iddianın bataklık alanlardan çekilen suların eksik bilgiyle yorumlanmasından kaynaklandığını belirterek, “Mogan Gölü'ndeki su seviyesi mevsim normaller

A+A-

 Çevre Koruma Kurumu (ÖÇK) Başkanı Ahmet Özyanık, Mogan Gölü'nün bataklık olma riskinin olduğuna yönelik iddianın bataklık alanlardan çekilen suların eksik bilgiyle yorumlanmasından kaynaklandığını belirterek, “Mogan Gölü'ndeki su seviyesi mevsim normalleri itibariyle son 10 yılın en yüksek seviyesindedir” dedi.

Ahmet Özyanık'ın bu açıklamasına neden olan olay ise Gölbaşı Belediye Başkanı Yakup Odabaşı ve Göl-Der Başkanı İsa Ömercan'ın Mogan'da su seviyesinin düştüğü konusunda ki açıklamaları.

Özyanık,  yaptığı açıklamada, Gölbaşı Özel Çevre Koruma Bölgesi içinde bulunan Mogan ve Eymir göllerinin çevrelerindeki bataklık alanlarla birlikte bir sulak alan oluşturduğunu söyledi. Bu sulak alan sisteminin yaklaşık 900 kilometrekarelik yağmur suyu havzasının en  yerinde olduğuna işaret eden Özyanık, sulak alanın bölgede yağan yağmur ve yeraltı sularından beslendiğini dile getirdi.

Mogan  Eymir göllerinin içinde bulunduğu sulak alan sisteminin aynı zamanda şiddetli yağışların Ankara kent merkezinde neden olabileceği sel ve taşkınları kontrol ettiğini anlatan Özyanık, şöyle konuştu:

‘Aynı zamanda Özel Çevre Koruma bölgesi olarak da korunan sulak alan sisteminin su dengesini düzenli olarak izliyoruz ve gerekli durumlarda ilgili kurum ve kuruluşlarla işbirliği halinde tedbirler alıyoruz.

Nitekim ilkbahar mevsiminde meydana gelen şiddetli yağışlar nedeniyle basınımızda 'Ankara'nın  gölleri oluştu' şeklinde yankı bulmuştu. Şu anda ise şiddetli yağışlar sırasında biriken sular kontrollü bir şekilde tahliye ediliyor ve sistemin doğal hale gelmesi sağlanıyor. Endişelenecek bir şey yok, Kurum olarak da konuyu yakından takip ediyoruz.

Gazetelerde yer alan Mogan Gölü'nün bataklık olma riskinin bulunduğu iddiası, bataklık alanlardan çekilen suların eksik bilgiye yapılan yorumlanmasından ibarettir. Verilere baktığımızda Mogan Gölü'ndeki su seviyesi mevsim normalleri itibariyle son 10 yılın en yüksek seviyesindedir.

 

Yakup Odabaşı; “O kapağın yetkisi DSİ’de ama biz su baskınına karşı zaman zaman telefonla ve sözlü ikaz etmemize rağmen yazılı da ikazda bulunduk. Neden bu kardan dolayı erimeler olur baskınlar olur. “ diye girişimlerde bulunduk. Şimdi de yaz mevsiminin sıcakları karşısında suyun buharlaşmasıyla gölde su seviyesi sürekli azalmaya başladı. Bundan sonra da daha da seviyenin düşeceği gözüküyor. Onun için ben arkadaşlara da talimat verdim, tahliye kapağının biraz daha kapatılarak suyun az akıtılmasını istedim.”demişti.

Gölbaşı İlçesi Koruma, Geliştirme ve Turizm Dernek Başkanı (Göl-Der) İsa Ömercan ise  "Yaz mevsiminde suyun buharlaşması sonucu en az 1 metre su seviyesi düşüyor. 20 gün içerisinde yarım metre düştü. Bundan sonra sıcakların daha da artarak devam edeceğini düşünürsek su seviyesi daha da düşecektir. Şu anda kıyılardaki bataklıklar yok. Su seviyesi düşerse yine bataklıklar ortaya çıkar ve bu da başka sorunları gündeme getirir. Su seviyesinin korunması için su tahliye kapaklarından Eymir Gölü’ne giden su azaltılsın, Mogan Gölü’ne su girdisi kadar çıktısı olsun.”demişti.

Bu haber toplam 2531 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.