1. HABERLER

  2. MAGAZİN

  3. Muhalefet ile Arınç arasında Meclis TV tartışması
Muhalefet ile Arınç arasında Meclis TV tartışması

Muhalefet ile Arınç arasında Meclis TV tartışması

Kılıçdaroğlu: Kısıtlama var! Arınç: Şimdi aslına dönüyor..

A+A-

1 Ekim'den itibaren yeniden yayına başlayacak olan Meclis TV, sadece 14.00-19.00 saatleri arasında Genel Kurul'un çalıştığı üç gün yayın yapacak. Buna göre, siyasi partilerin grup toplantıları da Meclis TV'den yayınlanmayacak.

GEREKÇE 1994'TE İMZALANAN BİR PROTOKOL

Meclis TV'nin yayınlarının kısıtlandığı, geçtiğimiz cuma günü, TBMM'de AK Parti, CHP ve MHP'nin terör konusundaki bildiri ile ilgili görüşlerini açıkladığı oturumda açığa çıktı. TBMM Başkanlığı ile TRT arasında yapılan yeni protokol uyarınca, Meclis TV'nin sadece Genel Kurul'un toplandığı salı, çarşamba ve perşembe günlerinde 14.00 ila 19.00 saatleri arasında yayın yapacağı anlaşıldı. Buna göre, Meclis TV salı günleri TBMM'de grubu bulunan siyasi partilerin grup toplantılarını da yayınlamayacak. TBMM'nin yeni başkanı Cemil Çiçek de siyasi partilere konuyla ilgili gönderdiği yazıda, TRT ile TBMM Başkanlığı'nın 1994'de bir protokol imzaladığını, TRT'nin bu protokol gereğince, yayınların haftada 3 gün 14.00-19.00 arasına çekilmesini istediğini bildirdi.

Uygulama, muhalefet partileri tarafından "sansür" olarak yorumlandı. CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, dün twitter hesabı üzerinden uygulamayı eleştirerek, "Kullanımı sınırlandırılmış değil genişletilmiş medya kanalları halka ulaşmayı kolaylaştırır. Meclis TV'nin yayınlarını kısıtlamayın" ifadelerini kullandı.

MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural da yeni uygulama için "Bu parlamentonun sesi TRT'den naklen yayınlanıyordu; ama bugün TRT milleti temsil eden milletvekillerinin sesi yerine başkalarının sesini ve dizilerini yayınlamayı uygun görmüş ve maalesef parlamento çalışmaları Türk milletinden saklanmıştır. Milletin sesini milletten saklayamazlar. TRT, TBMM'nin üstünde değildir"diye konuştu.


ARINÇ: ÖZGÜRLÜĞÜN KISITLANMASI OLARAK GÖRMÜYORUM

Hükümet Sözcüsü ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Meclis TV'nin yayınlarının sınırlandırıldığı iddiaları için "Ben muhalefetin söz hakkını kısıtlama veya bunu bir fikir ve ifade özgürlüğünün kısıtlanması olarak görmüyorum. Zaten böyleydi. Sonra fiili olarak değişmişti. Şimdi tekrar aslına dönüyor" dedi.

'ASIL BİZİM SESİMİZ KISILDI'

Bakanlar Kurulu toplantısının ardından açıklama yapan Arınç, Meclis TV yayınlarının sınırlandırıldığı ve "muhalefettin sesinin kısıldığı" şeklinde gelen eleştirilerin sorulması üzerine, "Nasıl kısılabilir? Oktay Vural'ı düşünün... Hangi ses kısılıyor? Bizim sesimiz kısıldı" dedi.

Geçmişten 1994-1995'lerden bu yana TRT-3'ün meclis faaliyetlerinin yansıtılabileceği bir kanal olarak kanuna girdiğini ifade eden Arınç, Meclis Başkanı olduğunda Ak Parti ve CHP gruplarının Meclis'te yer aldığını ve parti grup toplantılarının özet olarak verildiğini anlattı.

Kendilerini grup toplantılarının çok önemli mesajlar verilmesi nedeniyle tamamını verdiklerini anlatan Arınç, şöyle konuştu:

"Daha sonra Meclis yayınları da TRT ile yapılan protokolün aksine canlı olarak verilmeye başlandı. Bu TRT açısından çok büyük bir külfettir. Ve geçmişten bu yana TRT ile yapılan protokollere de aykırı bir durumdur. Ama fiili bir durum olarak geldi.
Ben Meclis başkanlığımın son dönemine doğru bunun yanlış olduğunu düşündüm. Ama onu yeni haliyle yürürlüğe sokmak bana nasip olmadı. Benden sonra gelen arkadaşlarımız da mevcut haliyle devam ettirdiler. Ama bu mevcut haliyle devam etmek, ilgili ilgisiz, bütün kanun tekliflerinin görüşülmesini, saat 1.00'den ertesi gün saat 13.00'e kadar vermek TRT için büyük bir mali külfet ve yayın akışı içinde de önlenemez bir durum." (Milliyet)

Bu haber toplam 1468 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.