1. HABERLER

  2. GÜNDEM

  3. Norveç canisi bu odada yatacak
Norveç canisi bu odada yatacak

Norveç canisi bu odada yatacak

76 kişinin ölümüne neden olan aşırı sağcı terörist Anders Behring Brievik, 30 yıl hapis yatabilir, ancak..

A+A-

Norveç'i kana bulayan saldırılarla 76 kişinin ölümüne neden olan aşırı sağcı terörist Anders Behring Brievik, terör suçu ve insanlığa karşı suç işlemekten 30 yıl hapis yatabilir. Brievik'in, cezası kesinleştikten sonra Norveç'in en azılı suçlularının kaldığı hapishaneye yollanması bekleniyor. Ancak, burada trajikomik bir durum söz konusu.

DÜNYANIN EN LÜKS HAPİSHANESİ

Breivik'in suçlu bulunması halinde gönderilmesi beklenen hapishane, dünyanın en lüks hapishanesi olarak kabul edilen ve daha çok bir rehabilitasyon merkezi olarak görülen Halden Fengsel. Kral Beşinci Haral tarafından açılan hapishane, Oslo'nun dışındaki ormanlık alanda 75 dönüm arazi üzerinde kurulu. Ses stüdyosu ve yürüyüş parkuru bile bulunan hapishanenin dışında ayrıca iki yatak odalı bir villa var. Burası, mahkumun ailesi ziyarete geldiği zaman vakit geçirmesi için düşünülmüş.

İşte dünyanın en lüks hapishanesi

Personelinin yarısı kadınlardan oluşan hapishanede, her gardiyan sorumlu olduğu tutuklu ile spor yapıyor, hatta yemek yiyor. Kadın gardiyanların yokluğu, mahkumların saldırganlıklarını azaltmayı amaçlıyor.

AŞÇILIK DERSLERİ BİLE ALIYORLAR

Bunlar yetmezmiş gibi, mahkumların aşçılık dersleri aldığı ayrı bir mutfak bulunuyor. Hapishanenin müdürü Are Hoidal, Batı dünyasının bile eşine tanık olmadığı hapishane hakkında, "Norveç hapishane sisteminde önceliğimiz insan hakları ve saygı... Mahkumların öz güven kazanmasını ve topluma kazandırılmalarını istiyoruz" ifadesini kullandı.

Bu yöntem işe yarıyormuş gibi görünüyor. Norveç'te iki yıl hapis yattıktan sonra tekrar suç işleyenlerin oranı yüzde 20 iken, İngiltere'de bu oran yüzde 50.

25 MİLYON DOLARA MAL OLDU

25 milyon dolara mal olan Halden hapishanesinin inşası 10 yıl sürdü. Hapishane de şu an 252 tutuklu bulunuyor. Her mahkum, kendisine özel hücrede kalıyor. Burada, mini buzdolabı, düz ekran televizyon, son derece lüks banyo bulunuyor. Odaların daha fazla güneş ışığı alması için, pencerelere parmaklık konmamış.

Her 15 oda (hücre) için IKEA marka mutfak malzemelerinin dolu olduğu ortak bir mutfak var. Dahası, mahkumlar tırmanma duvarı olan spor salonu, müzik stüdyosu ve büyük bir kütüphaneye sahip.

ÖZEL OLARAK TASARLANDI

Hapishane, mahkumların saldırganlıklarını azaltmak için mimar Hans Henrik Hoilund tarafından özel olarak tasarlandı. Hoiland, "En önemli unsur, mahkumların kendilerini dış dünyadan ayrı tutulmuş gibi hissetmemelerini sağlamak" dedi.

Tüm bu faktörler, Breivik'in en ağır cezalara çarptırılmasını isteyen Norveç halkını öfkelendirebilir. Ancak Breivik Halden hapishanesine gönderilirse, bulacağı tüm konforun yanında karşısına çıkacak bir güvenlik önlemi mevcut. O da hapishanenin etrafını saran 10 metrelik güvenlik duvarı.

Norveçli yetkililer, mahkumların etkilenmemesi için duvarı ağaçların arasında görünmeyecek şekilde inşa etti

Bu haber toplam 1502 defa okunmuştur
Etiketler : , , ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.