1. HABERLER

  2. GÜNDEM

  3. PKK telsizi: Askerler yorgun vurun
PKK telsizi: Askerler yorgun vurun

PKK telsizi: Askerler yorgun vurun

Türkiye’yi yasa boğan 13 askerin Şehit olduğu Diyarbakır saldırısıyla ilgili detaylar ortaya çıkmaya başladı..

A+A-

Başbakan Erdoğan'a sunulan rapordan: Timler dört gündür arazideydi. Askerler iki gündür de uykusuzdu. Saat 14.00'te PKK telsizinde 'Bu askerler yorgun, neden vurmuyorsunuz?' konuşması duyuldu. Saat 14.40'ta çatışma başladı. Helikopterlerin bölgeye gitmesi 16.00'yı buldu

PKK TELSİZİ: BU ASKERLER YORGUN NEDEN HAREKETE GEÇMİYORSUNUZ

Sabah gazetesi, 13 askerin şehit olduğu 7 askerin de yaralandığı Diyarbakır saldırısına ilişkin ayrıntılara ulaştı. Askerlerin anlatımı çerçevesinde hazırlanan ve Başbakan Tayyip Erdoğan'ın bilgisine sunulan rapora PKK, önce uzun namlulu silahlarla ateş etti, daha sonra da el bombası ve roketatarlarla saldırdı. Saldırı sonrasında insan boyundaki otlar tutuştu, yaralı askerler tahliye edilemedi ve askerlerin büyük çoğunluğu yanarak şehit oldu. Jandarma komando timleri 4 gün boyunca arazide bulunuyordu. Timlerin bu durumlarının PKK telsiz konuşmalarına "Bu asker yorgun, neden harekete geçmiyorsunuz?" diye yansıdığı belirlendi.

İşte PKK saldırısının bütün ayrıntıları:

TİMLER 4 GÜNDÜR ARAZİDEYDİ

PKK'nın Diyarbakır'da 9 Temmuz'da 2'si asker 3 kişiyi kaçırması sonrasında Jandarma'ya bağlı 12 tim arazi tarama çalışmalarına başladı. 10 Temmuz günü araziye çıkan timlere ek olarak, 12 Temmuz'da Hazro İlçe Jandarma Komutanlığı'na yapılan saldırısı sonrasında 4 tim daha araziye çıkarıldı.

2 GÜNDÜR UYKUSUZ OLDUKLARI BELİRTİLDİ

13 Temmuz öncesinde yapılan toplantıda bölge komutanı Üsteğmen Mehmet Emin Karagöz komutasındaki 1. Bölük ve Üsteğmen Necmeddin Erdoğan komutasındaki 2. Bölük birleştirildi. Askerlerin 2 gündür uykusuz oldukları ve hatta kısa dinlenme anlarında bile bazı askerlerin uyuduğu belirtildi. Bunun üzerine arazideki timler 2. bölük ortaya alınarak dinlenmeye çekildi.

TERMAL KAMERALAR TESPİTİ YAPTI

14 Temmuz gecesi saat 01:00'da Reşan Deresini tarayan Termal Kameralar ısı tespiti yaptı. Yorgun olan askerlere hava aydınlanmadan çök emri verildi gece 2 tim nöbet tuttu. 1. Bölük'teki 58 kişi, 2. Bölükteki 37 kişi ile birlikte toplam 100 dolayında asker alandaydı.

PKK TELSİZİ: BU ASKER YORGUN, NEDEN VURMUYORSUNUZ

14 Temmuz Perşembe günü öğleden sonra saat 14:00'de teröristlerden telsiz kesmesi duyumu geldi ve PKK militanlarının konuşmalarında "Bu asker yorgun, neden vurmuyorsunuz ?" dediği belirtildi. Alınan bu anons üzerine alarm durumuna geçildi. Saat 14:20'de yapılan " Dikkat bölgede telsiz kestirmesi var" uyarısından 20 dakika sonra 14:40'ta çatışma başladı.

ARKA ARKAYA EL BOMBALARI ATTILAR

PKK ilk ateşi uzun namlulu silahlarla geldi. Bu arada teröristler jandarma timine 50 metreye kadar yaklaştı ve arka arkaya el bombaları attı. Daha sonra da roketatar saldırısı başladı.

YANGIN BÜYÜYÜNCE ASKERLER SIKIŞTI

El bombası ve roketatarlı saldırı sonrasında insan boyuna ulaşan kuru otlar tutuştu. Asker geri çekilmeye çalıştı. Yangın büyüyünce 65-70 asker dar bir alana sıkışıp kaldı.

YANARAK CAN VERDİLER

Yangın alanından kurtulmaya çalışan askerlerin mevzide bıraktığı mühimmat patladı. Askerlerin büyük çoğunluğunda kurşun yaraları tespit edildi. Ancak yaralılar mevzilerden çekilemediği için ölümlerin çoğu yanarak meydana geldi.

HELİKOPTERLERİN BÖLGEYE ULAŞMASI 1,5 SAATİ BULDU

Jandarma timlerinin saat 14:20'de PKK telsiz konuşmalarını tespit etmesi ile birlikte Jandarma Bölge Komutanı Tuğgeneral Ünal Karaosmanoğlu saat 14:30'da haberdar edildi. Yardım çağrısına karşın helikopterlerin bölgeye ulaşmasının saat 16:00'yı bulduğu belirtildi. Jandarma Genel Komutanlığı'nın 3 kişinin kaçırılması ile başlayan operasyonlarda yöntem hatası olup olmadığını tespit için inceleme başlattığı belirtildi. Bu çerçevede de Bölge Komutanı Tuğgeneral Ünal Karaosmanoğlu'nun bilgisine başvurulacağı ifade edildi.

SAVCI: ALEV ÇIKARAN RUS BOMBALARI

Silvan Cumhuriyet Savcısı Bedir Koca, 13 askerin şehit olduğu bölgede dün alınan güvenlik önlemlerinin ardından incelemelerde bulundu. Savcı Koca, yaptığı açıklamada saldırının nasıl gerçekleştiği, yangının çıkış nedeni başta olmak üzere inceleme gerçekleştirdiğini belirtti ancak detaylarla ilgili açıklama yapmadı. Çatışma bölgesindeki yangına PKK'lıların kullandığı ve parça tesirinden çok yakma gücü yüksek ve alev çıkaran olan Rus yapımı bombaların neden olduğu iddia edildi. Öte yandan Kobra tipi helikopterler teröristlerin bulunduğu alanları yoğun ateş altına alıp bombaladı. Ateş altına alınan bölgelerden yükselen dumanlar yakın köylerden net bir şekilde görüldü.

SALDIRIDAN ÖNCE İKİ AYRI UYARI

Sabah, 13 askerin şehit olduğu Diyarbakır saldırısından birkaç gün önce Askeri İstihbarat ve Milli İstihbarat Teşkilatı'nın (MİT) 7 ve 11 Temmuz'da "Örgütte görüş ayrılığı var, saldırılar artabilir" uyarısında bulunduğuna ilişkin önemli ayrıntılara ulaştı.

ÖCALAN'IN AÇIKLAMASI KANDİL'DE TARTIŞMALARA NEDEN OLDU

Öcalan, avukatlarına yaptığı ve 8 Temmuz günü kamuoyuna duyurulan açıklamasında "15 Temmuz tarihinin bir hükmü kalmadı, Barış Konseyi için mutabakata varıldı ve BDP hükümetle mutabakata vararak yemin edebilir" telkininde bulunmuştu. Öcalan'ın bu açıklamasının Kandil'de sert tartışmaların yaşanmasına neden olduğu belirtildi. Örgüt içindeki şahin kanadın hükümetin BDP ile yapılan görüşmelerde "net" güvence vermemesi durumunda "saldırı" kartının açılması gerektiğini savunduğu belirtildi.

ŞAHİNLER DEVREDE: Mustafa Karasu, Cemil Bayık, Duran Kalkan, Fehman Hüseyin ve bölge sorumlusu Kadri Çelik'in başı çektiği PKK içindeki şahin grubuna bağlı militanların Hakkari-Şırnak-Diyarbakır, Tunceli-Bingöl-Muş kırsalında yoğunlaştığına dikkat çekiliyor. Fransa'da süren PKK davasının İmralı ile Kandil arasındaki görüş ayrılığının derinleşmesinde etkili olduğu ve yargılanan Sabri Ok'un örgütün saldırılarını tırmandırmasını istediği belirtildi.

BDP MECLİS'E GİRMESİN: İstihbarata göre şahin kanat, BDP'nin Meclis yerine Diyarbakır'da kalmasını ve burada politika yapmasını istiyor. Örgüt içindeki şahin kanat BDP içindeki isimlerle hareket ediyor ve politikanın bu şekilde işlemesini sağlıyor.

800 MİLİTANDAN 100'Ü AKTİF HALE GELDİ

"Örgüt içinde görüş ayrılığı var, saldırı olabilir" uyarısının yapıldığı istihbarat notlarında "Yurtiçindeki 800 militandan 100'ü aktif hale geldi" tespitinde bulunuyor, "Hava destekli operasyonlara ağırlık verilmeli" deniliyor.

PKK SINIRA YAKLAŞTI: PKK, Kuzey Irak'ta Avaşin, Gara, Metina ve Haftanin'de pozisyon almış durumda. Kuzey Irak'ta 3 binin üzerinde terörist bulunuyor. Bunun 1500 - 2000 arası Kandil ve Hakurk'ta geri kalanı ise Suriye ve İran sınırında konuşlu.

SİLAH SİPARİŞİ: PKK yakın zamanda 3 milyon dolarlık silah siparişi verdi. Örgüt, özellikle C-3, C-4 plastik patlayıcı, A-4, A-3, Bixi makineli tüfek, roketatar, havan topu ile 10 kilometre mesafeli Docke uçaksavar ve mermisi aldı.

PKK SALDIRIYI ÜSTLENDİ

PKK'nın şehir yapılanması olarak tanınan KCK Yürütme Konseyi Başkanlığı, terör örgütü PKK'nın saldırıyı üstlendiğini açıkladı. KCK Yürütme Konseyi Başkanlığı tarafından saldırıya ilişkin yapılan açıklamada "Görüldüğü gibi çift taraflı ateşkes olmadan çatışmaların ve kayıpların önüne geçilememektedir. Burada saldıran PKK değil, askerdir" denildi. Örgüte yakınlığı ile bilinen Fırat Haber Ajansına açıklama yaptığı öne sürülen PKK'nın şehir yapılanması KCK, eylemsizlik pozisyonunda olmalarına rağmen son üç aydaki operasyonları sonucu 43 PKK'lının hayatını kaybettiğini hatırlatıldı. Silvan'daki çatışmaya ilişkin sözde KCK'nın yaptığı açıklama şöyle denildi: 14 Temmuz 2011 tarihinde Türk Silahlı Kuvvetlerinin verdiği kayıplar da tamamen yapılan operasyonların bir sonucudur. Çatışmada 13 askerin öldüğü, 7'sinin de yaralandığı belirtilmektedir. Son 3 ayda nasıl ki PKK güçleri hareketimizin eylemsizlik kararına uymasına rağmen Türk ordusunun geliştirdiği saldırı operasyonları sonucunda kayıplar verdiyse, 14 Temmuz 2011 tarihinde operasyona çıkan ordu güçleriyle PKK güçleri arasında çıkan çatışmada da Türk silahlı kuvvetleri kayıp vermiştir.

KIRMIZI HARİTA

Diyarbakır'a gelen Kara Kuvvetleri Komutanı Erdal Ceylanoğlu ile Jandarma Genel Komutanı Necdet Özel, Diyarbakır Jandarma Bölge Komutanı, 7. Kolordu Komutanı ve İl Jandarma Alay Komutanı'nın da katıldığı bir toplantıyla durum değerlendirmesi yapıldı. PKK'lıların uzun yıllardan beri barınma alanı olarak kullandığı bölgelerin haritası çıkarıldı. Jandarma Bölge Komutanlığı'nda sabaha kadar süren toplantıda risk bölgesi olarak belirlenen kırmızı haritada, izlenecek stratejiler masaya yatırıldı. Bölgede konuşlu bulunan piyade ve jandarma özel harekat birlikleri operasyon bölgesine kaydırıldı. Birlikler arasında bölgede operasyon için bulunan Bolu Dağ ve Komando Tugayı'ndan özel bir birliğin bulunduğu belirtildi. Yüksek rakımlı dağlık kesimlerde başlatılan operasyona arazi yapısını iyi bilen köy korucuları da öncülük ediyor. Kış üslenmesini Kuzey Irak yerine Diyarbakır kırsalında geçiren yaklaşık 250 PKK'lının etkisiz hale getirilmesi amacıyla başlatılan operasyon Diyarbakır 7. Kolordu Komutanlığı ve Jandarma Bölge Komutanlığı'nın koordinasyonunda sevk ve idare ediliyor. Silvan Jandarma Komando Tabur Komutanlığı, Hazro Komando Bölük Komutanlığı, Lice 2. İç Güvenlik Piyade Tugay Komutanlığı, Dicle Jandarma Özel Harekat Tabur Komutanlığı, Lice Tapantepe Bölük Komutanlığı, Bingöl Genç Aydın Arslan JHarekat Merkezi'nden birlikler araziye gönderildi.

KOMUTANLARIN İZİNLERİNE SINIRLAMA

Genelkurmay Başkanlığı'nda önceki gece Karargahta yapılan toplantıda bölgede ne gibi önlemler alınabileceği konuşuldu. Öneriler maddeler halinde sıralandı. Genelkurmay Başkanı Orgeneral Işık Koşaner'in emri doğrultusunda 2. Ordu bölgesi ile 3. Ordu bölgesinde görev yapan general ve albay rütbesindeki komutanların izinlerinin sınırlandırılmasına karar verildi. İzinli olan bazı komutanların da görevlerine dönmesi istendi. 

Bu haber toplam 3008 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.