1. HABERLER

  2. GÜNDEM

  3. PKK'lıdır diye yanlışlıkla öldürüldü
PKK'lıdır diye yanlışlıkla öldürüldü

PKK'lıdır diye yanlışlıkla öldürüldü

Günün manşeti Radikal'den: PKK'lıdır diye yanlışlıkla öldürüldü

A+A-

 

Jandarmanın 'Karadeniz'de kalan son 3 PKK'lı için kurduğu pusuda bir çocuk vuruldu. Kıl payı kurtulan ağabey 'dur ihtarı' yapılmadan üzerlerine kurşun yağdırıldığını söyledi.

Samsun’un Havza İlçesi’ne 4 kilometre uzaklıktaki viyadükler bölgesinde jandarmanın, PKK’lı ‘sanarak’ ateş açtığı 16 yaşındaki Gökhan Çetintaş hayatını kaybetti. Açılan ateş sırasında yara almadan kurtulan ağabeyi Habib Çetintaş, askerlerin “herhangi bir uyarısı” olmadan kendilerine ateş ettiğini belirterek, “Şikayetçiyim” dedi. Olayla ilgili olarak İçişleri Bakanlığı idari, Havza Cumhuriyet Başsavcılığı da adli soruşturma başlattı. Radikal gazetesi Mesut Hasan Benli imzalı haberi bugün manşetten verdi. 

DAHA ÖNCE DE OLMUŞTU

Geçen yıl Hatay’da kekik toplamaya giden köylülerin, PKK’lı ‘sanılarak’ güvenlik güçlerince açılan ateş sonucu hayatını kaybettiği olayın bir benzeri önceki gece Havza’da yaşandı. Bölgede PKK faaliyetlerine karşı arazi araması yapan güvenlik güçleri, Paşapınar köyündeki bir kına töreninden dönen Habib ve Gökhan Çetintaş kardeşleri PKK’lı ‘sanarak’ ateş açtı. Olayda 16 yaşındaki Gökhan Çetintaş hayatını kaybetti. Habib Çetintaş ise açılan ateş sırasında şans eseri yara almadan kurtuldu.

TESLİM OL DEMEDİLER

Yaşadıklarını Radikal’e anlatan Habib Çetintaş’a göre, iki kardeş katıldıkları kına töreninin ardından gece saatlerinde Havza’da bulunan evlerine dönmek için Paşapınar köyünden yola çıktı. Bir süre yolda araç bekleyen iki kardeş hiçbir arabaya rastlamayınca yürüyerek ilçeye dönmeye karar verdi. Ana yola çıkmak için hareket eden iki kardeş tren yolunu geçtikleri saat 22.20 sularında ateş altında kaldı. Ne “Teslim ol” ne de “Dur” şeklinde bir ihtar duymayan Habip Çetintaş, vurulmaması için sara hastası Gökhan’ı bulundukları yerden aşağıya doğru iterken, kendisi de yol kenarındaki dikenli bölgeye sığındı.

BABA BİZİ KURTAR

Habib Çetintaş’a göre bu sırada şunlar yaşandı: “Bize doğrudan ateş açılınca, ben de üzerimdeki kuru sıkı tabanca ile bir kez havaya ateş açtım. Bir daha ateş etmedim. Hemen babam Hasan Çetintaş’ı aradım. ‘Baba burada çatışma çıktı’ dedim. ‘Kurtar bizi baba, üzerimize ateş ediyorlar’ diye yardım istedim. Sonra 155’ten polisi aradım. Ateş açıldığını ve bulunduğumuz bölgeyi söyledim.”

KOMUTANI ARADIM

Telefon görüşmesinden sonra kendisini telefonla askeri bir yetkilinin arayarak, “Komutan beni aradı. Ben çık deyinceye kadar olduğun yerde kal” dediğini ifade eden Habib Çetintaş, “Saat gece 01.00 civarıydı; bu telefon konuşmasından bir iki dakika sonra ateş kesildi” dedi. Çetintaş, herkesten şikayetçi olduğunu söyledi. Havza’nın yoksul mahallesi Demirüstü’ndeki 25 numaralı evde tarifsiz bir acı yaşanıyor. Baba Hasan Çetintaş, “Bedavaya gitti” dediği oğlu Gökhan’ın yasını tutuyor. Anne Güler Çetintaş ise iğne ile ayakta duruyor.

BABA OĞLUYLA KONUŞMASINI ANLATTI

Baba Çetintaş, oğlunun kendisini aradığı o telefon görüşmesini ise şöyle anlatıyor: “Telefonda kurşun sesleri geliyordu. ‘Baba kurtar bizi’ diyordu oğlan. Ben önce o bölgede içkili mekanlar var, oralarda çıkan bir kavga sandım. Daha sonra polisi ve jandarmayı aradım. Sabah 04.00’te karakoldan aradılar. Karakola gittiğimde kaymakam ‘Böyle bir kazanın olmasını kimse istemezdi’ dedi. Tazminat davası açacağım.”

ÇİFTE SORUŞTURMA

Olayla ilgili Havza Cumhuriyet Başsavcılığı ve İçişleri Bakanlığı soruşturma başlattı. Bakanlık, PKK hassasiyeti nedeniyle termal kamerayla tespit edilen iki kardeşe “dur” ihtarında bulunulduğunu ancak, buna uyulmadığı öne sürdü. Operasyona katılan askerlerde dün ifade verdi.

DUR İHTARININ AMACI

Dur ihtarının amacı ve sınırları yasalarla çizilmiş. Avukat Erdal Doğan’ın verdiği bilgiye göre: 1) Dur ihtarı, şüphelinin yakalanmasına yöneliktir. 2) Karşı taraf silah kullanmıyorsa, ihtardan sonra hiçbir koşulda silah kullanılamaz. 3) Şüpheli dur ihtarından sonra kaçsa bile yine silah kullanılmaz. Türkiye’de 2006-2008 yılları arasında Türkiye’de 8 kişi dur ihtarına uymadığı gerekçesiyle öldürüldü.

Jandarma: ‘Dur’ ihtarına uymadılar

Samsun İl Jandarma Komutanlığı, iki kardeşin ‘dur’ ihtarına uymadığını ve karşı ateş açtığını öne sürüyor. Jandarmadan yapılan yazılı açıklamada, PKK’lıların bölgeden geçiş yapacağı duyumları nedeniyle bazı noktalarda önlem alındığı hatırlatıldı ve olay gecesiyle ilgili şu iddiada bulunuldu: “Saat 22.00 sıralarında icra edilen pusuda meydana gelen olay neticesi bir vatandaş hayatını kaybetti. Şahıslara ‘dur’ ihtarının yapılmıştır. Ancak ikazlara rağmen uyarıya riayet etmeyerek, şahısların bulundukları yerin yan tarafındaki çalılık bölgeye atladıkları ve ateşle karşılık verdikleri anlaşılmıştır.” Öte yandan Giresun Jandarma Bölge Komutanı Tuğgeneral Erhan Güler dün Çetintaş ailesine taziye ziyaretinde bulundu. Ölen gencin babası Hasan Çetintaş’a sabırlar dileyen Tuğgeneral Güler, “Yapabileceğimiz her hangi bir konuda her zaman yanınızdayız. Çocuğunuzun görev ve sorumlulukları bu vesileyle bize geçmiştir. Biz her zaman yanınızdayız” dedi.

Türkiye de onları 8 saat PKK’lı sandı

Samsun-Amasya il sınırındaki trajik olayı ajanslar önce ‘terörist-asker’ çatışması olarak geçti. Valilikten verilen bilgilere dayanan ajanslar, 8 saat sonunda öldürülenin 16 yaşında bir çocuk olduğuna dair düzeltme geçti. Amasya sınır bölgesinde 3 kişi oldukları sanılan terörist grupla güvenlik güçleri arasında çatışma çıktı. Takviye birlikler sevk edilerek kaçış noktaları tutulan teröristlerle çıkan çatışmanın 2 saati aşkın süredir devam ettiği bildirildi. 2 terörist ölü ele geçirildi. Kaçan 3. kişi için operasyon sürüyor. Teröristlerden biri öldürüldü, diğeri sağ ele geçirildi. Sağ ele geçirilen terörist jandarma karakoluna götürüldü. Düzeltme: Terörist sanılan 2 kardeşten biri öldürüldü, diğeri yakalandı. Samsun Valisi Hüseyin Aksoy, “Savcılık soruşturma açtı. Olayda kusur var mı yok mu değerlendirilecektir” dedi.

Bu haber toplam 1788 defa okunmuştur
Etiketler : , ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.