1. HABERLER

  2. EKONOMİ

  3. Sabah ekonomi yazarının krizi kim çıkarıyor analizi
Sabah ekonomi yazarının krizi kim çıkarıyor analizi

Sabah ekonomi yazarının krizi kim çıkarıyor analizi

KRİZ VAR LOBİSİNİ DEŞİFRE ETTİLER: Türkler 9 yılda para yaptı ellerinden alalım. Elinizdeki birikmiş parayı çalacaklar..

A+A-

Son bir ay içerisinde 'Türkiye finans krizi yaşayacak' yorumlarıyla çalkalanıyor. Gerekçe ise Türkiye'deki aşırı tüketim gösteriliyor. Öte yandan uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch önce Türkiye'yle ilgili olumsuz yorumlarda bulunmuş, tepkiler üzerine ise geri adım atmıştı.

Bir diğer önemli kriz gerekçesi olarak ise yüksek cari açık oranı gösteriliyordu.

Bu yorumlara Sabah Gazetesi yazarı Süleyman Yaşar 'Dünyanın eski zenginleri faiz lobisini kullanarak kriz çığırtkanlığı yapıyor' diye karşı çıkarken benzer bir yaklaşım da Habertürk Gazetesi yazarı Yiğit Bulut'tan geldi. Bulut; 'Elinizdeki birikmiş parayı çalacaklar' dedi.

İşte Süleyman Yaşar ve Yiğit Bulut'un bugünkü yazılarındaki çarpıcı başlıklar:

SÜLEYMAN YAŞAR

Dünyanın eski zenginleri faiz lobisini kullanarak kriz çığırtkanlığı yapıyor. Amaç Türkiye gibi ülkelerin son dokuz yıldaki kazanımlarını 'Bir güzel yemek'

Dünya ekonomisinin üretim yapısı son 10 yılda değişti. Gelişmekte olan ülkeler dünya üretiminin üçte birini yapıyordu. Şimdi bu denge ters yüz oldu ve gelişmekte olan ülkeler artık dünya üretiminin yarıdan fazlasını üretmeye başladı.

TÜKETMEYİN BATARSINIZ TEHDİDİ

Son günlerde bazıları, gelişmekte olan ülkelerin ekonomilerinin aşırı ısındığını, böyle giderlerse, bu ülkelerin ekonomilerinin krize gireceğini ileri sürüyorlar. Bu eski söylem eski zenginlerin işine geliyor. Yeni zenginleşen ülkeleri "aman fazla tüketmeyin, batarsınız" diye korkutup onların büyümesini engellemeye ve kendi hegemonyalarını devam ettirmeye çalışıyorlar.

Bu oyun son dönemde özellikle Türkiye üzerinde oynanıyor. Faiz lobisinin yerli ve yabancı basındaki sözcüleri, sürekli Merkez Bankası'na faizleri artırması için baskı yapıyor

BU DEFA DA CARİ AÇIĞI BAHANE ETTİLER

Genel seçimlerden önce, "Türkiye'nin not artışı için seçim sonuçlarını bekleyelim. Şu anda siyasi belirsizlik var" diyenler, AK Parti yüzde elli oyla tekrar seçilip "siyasi belirlilik" tescil edilince, bu defa "ama sizin cari açığınız büyük" diye yan çiziyorlar.

Geçmişte de Turgut Özal'ın biriktirdiklerini SHP-DYP Koalisyonu bitirmişti.

YİĞİT BULUT

Dünya genelinde özellikle 'Emperyal finans sistemi' içinde kriz çıkmasının ana koşulu 'İnsanların birikim sahibi olması', daha değişik ifadeyle 'soyulacak kıvama' gelmeleridir. Halklar çalışır, biriktirir, arkasından 'dalgalanma' gelir ve ortalama 6-7 yılda oluşan birikimler emilerek ortam sakinleşir!. Dünya genelinde özellikle 2000-2001-2008 'birikim-emelim' analizine bakarsak kriz gelmesi için olgunlaşma döneminin tamamlanmadığını rahatlıkla söyleyebiliriz. Kısa vadeli dalga boyu artışlar olabilir ama büyük bir kriz için birikim kesinlikle yok.

Bu haber toplam 1890 defa okunmuştur
Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.