1. HABERLER

  2. GÜNDEM

  3. Saldırıların amacı Kandil'i rahatlatmak
Saldırıların amacı Kandil'i rahatlatmak

Saldırıların amacı Kandil'i rahatlatmak

Terör örgütü PKK, Tunceli'yi yeni merkez üslerinden biri yapmaya hazırlanıyor.

A+A-

Tunceli'de 24 saat içinde 4 kişi PKK terörünün kurbanı oldu. Uzmanlara göre Tunceli, PKK için her anlamda stratejik bir yer. Özgütün amacı kente hakim olarak, Tunceli-Hakkari-Şırnak üçgeninde alan serbestliği elde etmek ve Kandil'i rahatlatmak.

Örgütün iki gün önce 24 saat içinde önce jandarmaya, ardından polise düzenlediği iki saldırı da bu ilde gerçekleşti. Uzmanlar, PKK'nın neden Tunceli'yi seçtiğini Akşam'dan Bülent Şanlıkan'a değerlendirdi.

ZAZALAR ÜZERİNDE BASKI YARATMAK

Ercan Çitlioğlu: Tunceli'nin birbirine bağlı birkaç özelliği var. Bölge sarp bir coğrafyada. Yine Tunceli'de, sadece o bölgede hiç yanmayan meşe ormanları var. Örgüte örtü ve barınma imkanı sağlıyor. Tunceli, örgütün Karadeniz Bölgesi'ne yayılması için önemli. Örgüt burayı bir üst bölgesi olarak kullanıyor. Ağırlıklı olarak Zaza nüfusun yaşadığı bir yer. Dolayısıyla hareketin dışındaki Zazalar üzerinde de baskı yaratma amacındalar. Örgüt Hakkari, Şırnak ve Tunceli üçgeninde aktif olmak istiyor.

ÖZEL HAREKATA BİR MESAJ VAR

Mehmet Yeğin: Tunceli çevresel koşulları itibarıyla örgüte istediği her türlü propoganda ve imkanı sağlıyor. Tunceli'den örgütün Karadeniz'e açılma planları son dönemdeki başarılı operasyonlarla geriledi. Ama örgüt Tunceli'de varlığını aktif bir şekilde göstermek niyetinde. Terörle mücadele konseptinde aktif rol oynayacak olan Özel Harekat polislerine yönelik eylemler düzenlemesi örgütün bir mesajı niteliğinde.

İSTİHBARAT ÇOK ÖNEMLİ

Nejat Eslen: Hükümet Kandil'i bombalamakla bir inisiyatif kullandı. Kandil'in bombalanmasından önce stratejik inisiyatif PKK'daydı. Bombardıman başladıktan sonra bu inisiyatif güvenlik güçlerinin eline geçti. Tabii ki bu durum PKK'yı tedirgin etti. Niye Tunceli dediniz; coğrafya açısından barınma için uygun. Ayrıca, Tunceli'nin sosyal dokusu PKK'nın unsurlarına destek imkanı sağlıyor.

TÜRKİYE'Yİ AYAĞA KALDIRIR

Mümin Öngören: Tunceli etnik yapısı açısından özel bir yer. Türkiye'de bu şekilde üç özel bölge var, Tunceli, Hakkari ve Diyarbakır. Kandil'e yapılan hava harekatı, örgüt üzerinde bir baskı yarattı. Türkiye'de eylemlerini artırarak Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi'ni rahatlatmaya ve Kandil üzerindeki baskıyı azaltmaya çalışıyorlar. Eylemlerini batıya kaydıracaklar. Tunceli'ye yapılacak operasyonların, bölgeyi ve Türkiye'yi ayağı kaldırma potansiyeli var. Örgüt de bu potansiyeli harekete geçirmek niyetinde.

Bu haber toplam 1433 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.